БСП свика избори в София. Не наказа общинските съветници, гласували за председател на СОС (Обновена) Снимка: © Screenshot

Националният съвет на БСП реши да не отстранява и да не налага никакви наказания на общинските си съветници в София, след като вече обяви, че сваля доверието си от тях заради подкрепата им за председателя на Столичния общински съвет.

Вместо това широкото ръководство на партията е решило до два месеца да се проведат нови избори за председатели и заместници в софийската и бургаската организация на БСП, каза лидерката Корнелия Нинова.

"Наложи се да вземем това решение поради неизпълнения от страна на градските структури на политиките на Националния съвет на партията , които по нашия устав са задължителни за всички организации в страната. Даваме възможност на социалистите в БСП-София и Бургас да определят какви ръководства искат," обясни Нинова.

Партията свали доверието си от общинските съветници в София начело с Иван Таков, след като при гласуването на 8 февруари Цветомир Петров от ПП-ДБ-Спаси София получи гласовете на 47 от 59 участвали съветници, включително от БСП.

Въпреки че на 20 януари националното събрание на социалистите е приело решение да не се подкрепя никой друг кандидат за председател на СОС освен социалистката Диана Тонова, председателят на БСП-София Иван Таков обяви, че Градският съвет е гласувал алтернативно предложение - "при наличие на широк консенсус" да се гласува за Цветомир Петров.

За разлика от него Ваня Григорова, която членува в групата на БСП в СОС, но не е партиен член, отказа да подкрепи Петров.

От изпълнителното бюро на партията тогава обявиха, че с решението си да гласуват за кандидатурата за председател на СОС общинските съветници "вече не представляват БСП, а само себе си и носят лична отговорност за действията си".

"Можете да ни изключите само от вашата група по интереси, в която така или иначе ние никога не сме присъствали, от партията - не", каза самият Иван Таков преди началото на заседанието на Националния съвет.

Той каза още, че събранието се е провело въпреки липсата на кворум и напусна залата след като водещият на заседанието Георги Свиленски спря възможността за изказвания на членове на съвета.

Срещу сваленото политическо доверие от общинските съветници на БСП вече се обявиха от 14 районни организации на партията в София, както и младежите от градската организация.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Бизнес

Калкулаторът, с който бизнесът може да измери колко е „зелен"

Повече за зеления калкулатор научаваме от Константин Киров

08:20 - 23.04.2024
Важно днес

Унгария отново се готви да блокира помощ на ЕС за Украйна за 2 млрд. евро

Будапеща отново зае страната на Русия по въпроси, свързани с войната в Украйна

07:55 - 23.04.2024
Важно днес

Депутатите изслушват Бойко Рашков и Петър Тодоров за скандала в "Митници"

Комисията продължава със своето разследване по скандала около Агенция "Митници"

07:36 - 23.04.2024
Важно днес

Журналистът на bird Димитър Стоянов е бил задържан

Държавен служител се е оплакал, че е заплашван

00:12 - 23.04.2024