Снимка: © Булевард България

Изказване на депутата от БСП Борислав Гуцанов срещу изпращането на оръжие и боеприпаси за Украйна провокира серия от критични реплики от страна на ДПС, ГЕРБ и "Продължаваме промяната". 

Гуцанов обяви, че оказването на военна помощ за Украйна "би направило България пряк участник във военните действия, защото наши куршуми и боеприпаси ще убиват хора и ще унищожават домове". 

Той сравни дебатите от днешния ден с 13 декември 1941 г., когато премиерът Богдан Филов обявява война срещу САЩ и Великобритания, докато България е съюзник на нацистка Германия. 

"Най-демократично би било да се проведе референдум. Мога да предположа какъв би бил изходът от него, защото нашите сънародници винаги биха избрали пътят на мира", каза той и призова "като славяни, братя и съседи" България да посредничи за евентуалните мирни преговори между Русия и Украйна, включително със среща на върха между Путин и Зеленски. 

Изказването му беше последвано от реплика на председателя на ДПС Мустафа Карадайъ, който постави под въпрос тактиката на БСП за прехвърляне на отговорността за непопулярни решения към референдуми. 

"Ако през 1999 г. на 4 май в тази зала не беше взето правилното решение, а бяхме тръгнали в посоката на референдумите - друг е въпросът за какво може и не може по закон да се провеждат референдуми - днес нямаше да сме член на ЕС и НАТО. По този въпрос спор няма", каза Мустафа Карадайъ. 

Любен Дилов-син призова Гуцанов да не тълкува историята избирателно. 

"На колективната мъдрост аз не се надявам особено. Благодарение на тази мъдрост в повече от 500 години столица на България е бил красивият град Истанбул", каза Дилов по адрес на идеите на БСП за референдум. 

"Ако Европа имаше същият глас, какъвто имаше днес по отношение на инвазията на Русия в Украйна по време на инвазията на Германия в Чехия, може би Втората световна война нямаше да я има.  Ако тя говореше на един език и не правеше тънки сметки да не дразни големия партньор, да не дразни индустриалната мощ на Германия. Нека веднъж поне България да не заема ролята на "малко бременна" по някакъв проблем. Ние сме членове на НАТО и ЕС и това, което се изисква от нашето членство, е повече от ясно, за да го омотаваме в риторични формули", каза още депутатът от ГЕРБ. 

Димитър Гочев от "Продължаваме промяната" също поиска реплика, провокиран от коментарите на Гуцанов. 

"Аз не съм сигурен, че вече можем да говорим за славянско братство. И се притеснявам, че руската агресия и руските танкове в Буча убиха това славянско братство. Имаше такава среща в Беларус, която подкрепя Русия. Имаше такава среща в Турция, която въоръжава Украйна, така че такъв тип снишаване и непредоставяне на помощ не би довела до целта, която вие поставяте на България", каза още той. 

"Ние сме длъжни да направим всичко възможно да има мирен процес и диалогът е ключът, а не войната", беше отговорът на Гуцанов.

Станислав Балабанов напомни на БСП, че Украйна не е поискала оръжие от България и затова тя няма да изпрати такова. 

"Продължавате да се опитвате да разделяте обществото, внушавайки фалшиви новини. Силата за нас винаги е била истината. А тя в момента обрисува един ад, в който, повярвайте ми, колеги, никой от вас по никакъв повод не си е мислил, че може да му се случи в 21 век. Сигурен съм, че един ден, когато войната приключи, всички ще се изредите в Украйна да се снимате  в името на мира. По-важното е, когато е жега, да заставате с лицата си, а не да се криете зад партийни декларации. Трябва да говорим единни и обединени, за да сме изправени, а не с преклонени глави в модерния европейски мирен свят", каза той. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

За първи път от 30 г. жена оглави правителството на Франция

Елизабет Борн - "работохолик", технократ и лице на социалната реформа на Макрон

Ще саботира ли Едроган разширяването на НАТО или ще го изтъргува?

Възможно е турският президент да поиска нещо срещу промяната на позицията си

Дигитализацията в университетите не може да чака

Целта на дигитализацията във висшето образование е да го направи модерно, достъпно, гъвкаво и по-ефективно. Това е процес, в който бизнесът и по-точно технологичните компании, трябва да застанат рамо до рамо с ръководствата на университетите

И Швеция тръгва към НАТО

Шведското правителство обяви решение да подаде кандидатурата си за членство в НАТО

Костов: При Станишев "Лукойл" спря да плаща данъци

Той посочи три начина, по който може да ѝ се противодейства

Слави Трифонов: "Продължаваме промяната" много често правят каквото си искат

ИТН изрази недоволство от липса на диалог с коалиционните партньори