"Будителят за просвещение", построил българското образование - годишна награда ще почита делото на Георги Живков

Георги Живков е един от най-важните дейци в развитието на българското образование в края на XIX век. Живков е първият директор на Варненската девическа гимназия както и инициатор на построяването ѝ. Работи като министър на народното просвещение и полага началото на висшето образование в България.

Това са само част от причините, заради които от клуб Отворено общество Варна и приятели решиха навръх Деня на Будителите да учредят годишна награда "Георги Живков - будителят за провещение". Тя ще се връчва всяка година на българи и/или варненци, допринесли за продължение на неговото дело.

Живков е роден през 1844 година в Търново в семейството на търговеца Атанас Басмаджията. Негов брат е просветният деец Никола Живков, който е автор на химна "Шуми Марица". Сестра му пък е Виктория Живкова (Вела Благоева), учителка в Девическата гимназия във Варна.

Живков е участник в Априлското въстание, а след Освобождението започва и активната му образователна дейност.

Като министър на народното просвещение в правителството на Стефан Стамболов между 1887 и 1983 година е автор и вносител на ключови закони за развитието на образованието - закони за народното просвещение, за висшето училище, за пенсиите на учителите и много други.

Като министър е в основата на построяването на 1672 училища и 32 болници в България. Голямата му гордост е построяването на Варненската Девическа гимназия "Мария Луиза", която е първото училище в България, създадено по европейски модел.

Варна е и голямата му любов. За съжаление не успява да изпълни мечтата си - да се върне в града и да построи "скромна къща срещу Девическата гимназия, за да се любувам на сградата, на преподавателите, на възпитаниците".

Умира през пролетта на 1899 година на 55-годишна възраст, но делата му остават живи и до днес. А от Отворено общество Варна и приятели се надяват чрез учредената награда да намерят много достойни българи, които да вървят по стъпките на Георги Живков - будителят за просвещение.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Сарафов и Цацаров пропускат заседанието на комисията "Нотариуса", депутатите изслушват само Гешев

Трима поканени адвокати също не се явиха пред депутатите

13:10 - 16.04.2024
Бизнес

Далсия е новото име на фирмата за топлинно счетоводство Бруната

Компанията разширява избора и качеството на услугата чрез изграждане на платформа от различни системи за управление и контрол на разходите за отопление

12:48 - 16.04.2024
Политика

Идва ли краят на лидерството на Матео Салвини?

Изправен пред спад в подкрепата сред избирателите си, лидерът на "Лига"  и настоящ заместник министър-председател на Италия Матео Салвини получи остра критика от основателя на партията - Умберто Боси

12:38 - 16.04.2024
Европейски дневници

Роуд шоуто на "Булевард България": Кой формулира българския интерес в ЕС и как го защитава?

Епизод 1: Варна - проследете събитието на живо

11:51 - 16.04.2024