Георги Живков е един от най-важните дейци в развитието на българското образование в края на XIX век. Живков е първият директор на Варненската девическа гимназия както и инициатор на построяването ѝ. Работи като министър на народното просвещение и полага началото на висшето образование в България.

Това са само част от причините, заради които от клуб Отворено общество Варна и приятели решиха навръх Деня на Будителите да учредят годишна награда "Георги Живков - будителят за провещение". Тя ще се връчва всяка година на българи и/или варненци, допринесли за продължение на неговото дело.

Живков е роден през 1844 година в Търново в семейството на търговеца Атанас Басмаджията. Негов брат е просветният деец Никола Живков, който е автор на химна "Шуми Марица". Сестра му пък е Виктория Живкова (Вела Благоева), учителка в Девическата гимназия във Варна.

Живков е участник в Априлското въстание, а след Освобождението започва и активната му образователна дейност.

Като министър на народното просвещение в правителството на Стефан Стамболов между 1887 и 1983 година е автор и вносител на ключови закони за развитието на образованието - закони за народното просвещение, за висшето училище, за пенсиите на учителите и много други.

Като министър е в основата на построяването на 1672 училища и 32 болници в България. Голямата му гордост е построяването на Варненската Девическа гимназия "Мария Луиза", която е първото училище в България, създадено по европейски модел.

Варна е и голямата му любов. За съжаление не успява да изпълни мечтата си - да се върне в града и да построи "скромна къща срещу Девическата гимназия, за да се любувам на сградата, на преподавателите, на възпитаниците".

Умира през пролетта на 1899 година на 55-годишна възраст, но делата му остават живи и до днес. А от Отворено общество Варна и приятели се надяват чрез учредената награда да намерят много достойни българи, които да вървят по стъпките на Георги Живков - будителят за просвещение.

 

Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Techem инвестира 2 млн. лв. в нова смарт система за отчитане

360 сгради в София и над 500 сгради в Пловдив и Плевен ще бъдат оборудвани с новите четци

МЗ потвърди: Наличието на антитела не е достатъчно за издаване на зелен сертификат

ECDC са потвърдили решението си от май и ЕК не обмисля да променя сертификата

Хърватското чудо на Мате Римац: От старото BMW в гаража на баща си до върха на Bugatti

Дете на емигранти от Югославия, днес Римац стои начело на една от най-важните компании за електромобили

Кръщават улица в София на името на Боян Петров

Тя се намира в "Манастирски ливади - Изток"

"Японските Меган и Хари": Принцеса Мако се омъжи за човек от народа и се отказа от кралския си статут

Японците протестират срещу съпруга ѝ и я доведоха до депресивно състояние

КС по делото за статута на транссексуалните хора: В конституцията полът е само биологичен

Могат ли транссексуалните хора да сменят пола в личните си документи?