"Булгаргаз" заяви ново съществено поевтиняване на газа през ноември

Ново поевтиняване на природния газ с 29 на 100 през ноември заяви държавният обществен доставчик "Булгаргаз", с което за два месеца стойността на газа за българския пазар пада общо с 53 на 100 след октомврийското намаление с 34%.

Внесената за утвърждаване от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) цена е 166.14 лв./MВтч или 84.95 евро, изчислена по фиксинга на БНБ (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС), съобщиха от дружеството.

Цената на природния газ за октомври е 233 лв./МВтч.

Предложената цена е приблизително два пъти по-ниска от цените на европейските газови хъбове за доставка през м. ноември, която към 11 октомври е около 160 евро.

"Тази съществена разлика се дължи на изключително конкурентните цени, получени в рамките на проведената от "Булгаргаз" тръжна процедура за доставка на природен газ през м. ноември, както и на възможността да бъдат доставени пълните азерски количества по договорна цена през влязлата на 1 октомври в експлоатация нова газова връзка с Гърция Комотини-Стара Загора", коментираха от "Булгаргаз".

Преди ден стана ясно, че гръцките ДЕПА и "Митилинеос" са спечелили търга за доставка на втечнен газ в България през ноември. Те са били избрани сред подадени общо 8 оферти.

Каква ще е окончателно цената през октомври, ще стане ясно на 1 ноември, когато дружеството ще внесе коригирано заявления спрямо данните от европейските борси за предходния месец, тъй като цените за втечнения газ са обвързани с нидерландската борса TTF и дадена от търговците отстъпка.

Първоначалната прогноза на дружеството, обявена преди месец, бе за обратно поскъпване на газа през ноември, което логично притесни хората, които се отопляват на газ. Сега обаче се оказва, че ще има ново поевтиняване и цеата ще е далеч под обявената от бизнеса като относително поносима за него цена от 200-250 лв./МВтч.

Изпълнителният директор на "Булгаргаз" Деница Златева каза пред bTV, че това намаление е възможно благодарение на получените високи отстъпки, които били между седем и десет пъти по-високи от сегашните. Тя отбеляза и че са постигнати и добри условия на плащане, включително и кредитни лимити.

На въпрос дали тези цени могат да се запазят, тя обяви, че сега тече търга за подаване на оферти за декември.

"Очакваме отстъпките да се запазят, което ще ни позволи да гарантираме една цена на устойчиви нива", допълни Златева и каза, че митът, че без "Газпром" зимата ще е студена, е разбит.

По-рано председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов коментира пред журналисти, че очаква предложената цена да е около 180 лв./МВтч, но поисканото от доставчика намаление надмина прогнозите му.

"Заради продължаващото движение надолу на цените на нидерланската борса TTF очаквам заявената цената да бъде около 180 лв.", допълни Иванов.

"Причината за спада е, че европейските газохранилища са напълнени на 91%. България утре ще достигне на 80 процента запълняемост каквато е целта на ЕС и ще продължи да нагнетява и може да достигне дори до 90 процента до края на ноември. По тази причина, независимо от усложняващата се обстановка в Украйна, считам, че възможностите на Владимир Путин да използва природния газ като оръжие в тази ситуация, се изчерпаха", каза шефът на КЕВР.

"Освен, че Европа е подготвена за отоплителния сезон, но заедно с това ще отбележа, че Германия буквално до месец ще пусне два терминала за регазификация на втечнен газ северното си крайбрежие. В същото време газопроводът Норвегия-Дания-Полша и нашият интерконектор са вече функционални и Европа се освобождава от руския природен газ", каза още той.

"И без шестте танкера (осигурени от предишното правителство и отказани от сегашното служебно – б.ред.), и без руския газ България, диверсифицирайки доставчиците, се справя. Считам, че и през декември цената ще остане устойчиво по-ниска на нивата досега. Това очаквам да продължи и през следващата година", добави той.

Като основание за прогнозата си той посочи и освобождаването на капацитет по българо-гръцката връзка Кулата Сидирокастро след като азерските количества бяха пренасочени от 1 октомври по новата връзка между двете държави Комотини-Стара Загора.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

С 75 км/ч. над допустимата скорост е шофирал убиецът на треньора Ферарио Спасов

Футболният треньор Ферарио Спасов (61 г.) загина в катастрофа край Велико Търново през ноември миналата година.

10:23 - 20.04.2024
GEN Z дневници

VOL.18: 40 години България на Еверест, каква република сме всъщност, Грузия с урок по бунт

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на представителите на поколение Z* в редакцията на "Булевард България"?

09:57 - 20.04.2024
Важно днес

11 души са пострадали при катастрофа на автобус с българска регистрация в Турция

В превозното средство е имало 14 пътници, сред които и двама български граждани.

09:17 - 20.04.2024
Живот

Вайбът е в детайла: Япония и стрийт еклектиката на чувства и цветове

И тук, в началото на пролетта, ще празнуваме Япония, Страната на изгряващото слънце с това специално събитие.

09:05 - 20.04.2024