Бунтът на отрязаните коси: Звездите на Франция подкрепиха жените на Иран

Жюлиет Бинош, Марион Котияр, Шарлот Рамплинг, Изабел Юпер и още много други звезди от киното и музиката на Франция отрязаха косите си символично, за да изразят подкрепа за протестиращите жени в Иран.

"За свободата", казва Бинош, докато прерязва голям кичур от косата си. Примерът ѝ е последван от актриси и певици като Мелани Лоран, Шарлот Генсбур и майка ѝ Джейн Бъркин, Мюриел Робен, съпругата на президента Франсоа Оланд - Жюли Гайе, Изабел Аджани, и др.

Музиката, която звучи на фон, е красиво изпълнение на песента "Bella Ciao" на персийски език от иранска певица на име Гандом.

Бунтът беше провокиран след жестокото убийство на 22-годишната Махса Амини, която загина в ареста след побой от страна на служители на т.нар. "морална полиция" в Иран.

Амини е арестувана заради това, че не е носила хиджаба си "правилно" според стандартите на религиозните фундаменталисти в Техеран. Прегрешението ѝ е, че няколко кичура от косата ѝ са се подавали под воала.

Смъртта ѝ на 16 септември доведе до масови бунтове, в които участват и мъже, и жени от всички възрасти, с риск за живота си. Протестите продължават и досега, като хората настояват властта да спре да посяга на най-базовите им свободи.

"Тези жени и мъже молят за нашата подкрепа. Куражът и достойнството им ни задължават. Невъзможно е да не осъдим завинаги тази ужасна репресия. Изгубените човешки животи се увеличават с десетки - сред тях има и деца. Арестите само увеличават броя на мъжете и жените в затворите, където са държани против всякакви законови правила и често стават жертви на мъчения", се казва в позицията на френските артисти.

Във вторник близо 1000 известни личности от Франция подписаха обща декларация, в която призовават за масова подкрепа за революцията на жените в Иран.

Писмото, озаглавено "Жени Живот Свобода" и подписано от някои от най-награждаваните френски таланти на киното и театъра, заявява съпричастността им към иранските жени, които се борят за свободата си под заплаха за живота.

"Универсалната борба за правата на жените, за живота и за свободата е и наша кауза", пишат те.

Песента на Gandom:


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Гората.бг дари 445 хил. лева на наводнените в Карловско и нито една телевизия не отрази това

Никола Рахнев се възмущава от липсата на интерес от медиите и благодари на дарителите

22:44 - 04.12.2022

Асен Василев: Има чести срещи и ясно съгласуване на действията между Борисов и Радев

Според него президентът е основен фактор за провала за Шенген

17:36 - 04.12.2022

Борисов: По-добър от мен няма, България си има Меси в политиката

Очаква се той да бъде кандидатурата на ГЕРБ за прмиер

10:48 - 04.12.2022