Бунтът на отрязаните коси: Звездите на Франция подкрепиха жените на Иран

Жюлиет Бинош, Марион Котияр, Шарлот Рамплинг, Изабел Юпер и още много други звезди от киното и музиката на Франция отрязаха косите си символично, за да изразят подкрепа за протестиращите жени в Иран.

"За свободата", казва Бинош, докато прерязва голям кичур от косата си. Примерът ѝ е последван от актриси и певици като Мелани Лоран, Шарлот Генсбур и майка ѝ Джейн Бъркин, Мюриел Робен, съпругата на президента Франсоа Оланд - Жюли Гайе, Изабел Аджани, и др.

Музиката, която звучи на фон, е красиво изпълнение на песента "Bella Ciao" на персийски език от иранска певица на име Гандом.

Бунтът беше провокиран след жестокото убийство на 22-годишната Махса Амини, която загина в ареста след побой от страна на служители на т.нар. "морална полиция" в Иран.

Амини е арестувана заради това, че не е носила хиджаба си "правилно" според стандартите на религиозните фундаменталисти в Техеран. Прегрешението ѝ е, че няколко кичура от косата ѝ са се подавали под воала.

Смъртта ѝ на 16 септември доведе до масови бунтове, в които участват и мъже, и жени от всички възрасти, с риск за живота си. Протестите продължават и досега, като хората настояват властта да спре да посяга на най-базовите им свободи.

"Тези жени и мъже молят за нашата подкрепа. Куражът и достойнството им ни задължават. Невъзможно е да не осъдим завинаги тази ужасна репресия. Изгубените човешки животи се увеличават с десетки - сред тях има и деца. Арестите само увеличават броя на мъжете и жените в затворите, където са държани против всякакви законови правила и често стават жертви на мъчения", се казва в позицията на френските артисти.

Във вторник близо 1000 известни личности от Франция подписаха обща декларация, в която призовават за масова подкрепа за революцията на жените в Иран.

Писмото, озаглавено "Жени Живот Свобода" и подписано от някои от най-награждаваните френски таланти на киното и театъра, заявява съпричастността им към иранските жени, които се борят за свободата си под заплаха за живота.

"Универсалната борба за правата на жените, за живота и за свободата е и наша кауза", пишат те.

Песента на Gandom:


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Могат ли испанските крайнодесни да свалят премиера Санчес с компромат срещу жена му

Педро Санчес временно спира да изпълнява публичните си задължения

07:25 - 25.04.2024
Важно днес

Кандидатът на опозиционната ВМР0-ДПМНЕ с най-много гласове на президентските избори в Северна Македония (Обновена на 25 април)

Първите резултатите сочат около 100 хил. гласа разлика между първите двама

22:24 - 24.04.2024
Важно днес

Ивет Лалова стана майка на момче

Със съпруга и Симоне са избрали името Тиаго за първото си дете

21:58 - 24.04.2024
Технологии

OPPO влиза официално на българския пазар

Продуктите на OPPO ще се предлагат официално в А1 и Технополис

21:09 - 24.04.2024