Бурята "Киърън" взе нови жертви в Европа, сред които и 5-годишно дете Снимка: © Getty Images

Най-малко седем души са загинали, а десетки са ранени, след като бурята "Киаран" връхлетя Европа с проливни дъждове и ветрове със скорост до 200 км/ч.

В някои страни училищата бяха принудени да затворят врати, а авиокомпаниите и влаковете прекъснаха работа, съобщава британският вестник "Гардиън".

Френските власти съобщиха, че шофьор на камион е бил убит от падащо дърво в департамента Айн в Северна Франция, а над 1,2 млн. души са останали без ток, включително около половината от населението на Бретан.

70-годишен мъж загина във френския град Хавър, след като падна от балкона си при инцидент, свързан с рекордно силните ветрове на бурята. В Испания жена загина, след като върху нея пада дърво в центъра на Мадрид, а трима души са ранени.

Жертви има и в Белгия. Техните трагични случаи са свързани с падащи клони на дървета. Едната от жертвите е била на 5 години, а другата е 64-годишна туристка от Германия.

Бурята "Киаран", която последва бурята "Бабет" отпреди две седмици, беше предизвикана от мощно струйно течение, което нахлу от Атлантическия океан, като отприщи проливни дъждове и рекордни ветрове, които вече предизвикаха тежки наводнения в Северна Ирландия и части от Великобритания.

Влаковете и фериботите, включително тези на Eurostar - които свързват Нидерландия, Белгия, Франция, Германия и Англия, се отменят или се движат с огромно закъснение. Нидерландската национална авиокомпания KLM отмени всички полети, излитащи и кацащи в Нидерландия.

Последиците от бурята бяха усетени чак в Южна Испания и Португалия, където в няколко региона беше обявен код червено за опасно време. Паднали дървета предизвикаха прекъсвания на електрозахранването, транспортът също беше нарушен. Испанските власти предупредиха за вълни с височина до девет метра по северното атлантическо крайбрежие, а испанският летищен оператор съобщи, че са отменени 42 полета.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Русия обяви Зеленски за международно издирване

Украинският президент се издирва по неуточнено обвинение

18:24 - 04.05.2024
Живот

Мъжете и депресията – защо е толкова трудно да се разпознае

Възможно ли е голяма част от депресиите при мъжете просто да не се разпознават?

16:47 - 04.05.2024
Важно днес

Пребиха водача на листата за ЕП на социалистите в Германия

Матиас Еке е бил нападнат и пребит от четирима души

14:27 - 04.05.2024
Култура

Защо масовата култура е станала толкова скучна

Какво стана с големите културни пробиви и как специфичното знание спря да е ценно

13:10 - 04.05.2024
Живот

30 години след първата титла - легендарни часовници на Михаел Шумахер отиват на търг

Наддаването ще се проведе на 13 май в Женева

11:56 - 04.05.2024
Важно днес

"Не искаме да сме мегафон на правителството". Италианската обществена телевизия обяви стачка след медиен скандал

Журналистите се оплакват от опити за политически натиск

10:37 - 04.05.2024