ДПС-Доган се оплака от "безпрецедентен натиск" срещу депутати. НАП се засегна (Обновена) Снимка: © ДПС

Депутатите, напуснали парламентарната група на ДПС и подкрепили Ахмед Доган, се оплакаха, че са станали обект на "безпрецедентен натиск", в който замесиха и български институции.

Един от двамата председатели на ДПС Джевдет Чакъров заяви по време на брифинг в парламента, че разполага с информация за среща между представители на КПКОНПИ, Националната агенция по приходите (НАП) и Министерството на финансите с участието на "трето лице". По думите му на тази среща е било наредено да се започнат масирани проверки срещу народните представители от ДПС, заели страната на Доган.

"Днес ставаме свидетели на поредната злоупотреба с власт, изразяваща се в безпрецедентен натиск върху народни представители (без Пеевски и група)", заяви Чакъров.

Той допълни, че вместо да се занимават с истинските проблеми на корупцията споменатите институции "се превръщат в политическа бухалка за разправии и репресии". Партийният лидер не даде повече подробности около това каква точно е била формата на натиск срещу депутатите, както и не конкретизира дали знае кое е въпросното "трето лице".

Чакъров обаче настоява за отговори по тези и други въпроси от Министерството на финансите: дали е имало такава среща, кой е нейният инициатор, както и дали проверките срещу народните представители са "инспирирани от конкретни политически лица".

Само няколко часа по-късно лидерът на другото крило в ДПС - Делян Пеевски, също се активизира по темата и изпрати сигнал до главния прокурор заради твърденията на Чакъров за "масирани проверки" срещу народни представители. В сигнала си той изразява "тревога и необходимост" от установяване на фактите и обстоятелствата около ситуацията и посочва:

"Всеки политик е длъжен да носи отговорност за думите и делата си и всички думи и дела трябва да бъдат пред очите на обществото. Отговорност на институциите е да съхранят своята независимост и авторитет от личностните домогвания на тези и онези провалени политици".

В синхрон с Пеевски НАП реши да отговори на обвиненията на Чакъров, като видяха в изказването му "груба намеса в работата на Агенция поради внушението, което създава - а именно, че НАП действа "по поръчка" срещу когото и да било".

"Считаме, че това е груб опит за уронване престижа на една от най-авторитетните държавни институции, откъдето следва и рушене на доверието в държавността сред обществото, посочват още от приходната агенция", се казва в позиция на приходната агенция.

Тя изтъква още в съобщението си, че е "независим и политически неутрален орган" и "не служи на чужди интереси, а само на интересите на държавата".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Супертайфун отне живота на поне двама в Китай. Ранени са над 90 души

"Яги" е вторият най-мощен тропически циклон в света през 2024 г. досега

09:37 - 07.09.2024