Чарлз III официално беше обявен за новия крал на Великобритания Снимка: © Getty Images

Крал Чарлз беше официално провъзгласен за новия монарх на Великобритания. Това стана на церемония в двореца "Сейнт Джеймс", на която присъстваха бивши премиери, епископи и множество политици.

За първи път церемонията се излъчва на живо по телевизията. Тя беше в две части, първата от които включва заседание на Тайния съвет на краля - група съветници на монарха, които обикновено заемат високи държавни постове. По време на церемонията Съветът провъзгласи Чарлз III за суверен, а след това официално одобри редица мерки за предстоящото му управление.

В личната си декларация Чарлз Трети каза: "Mайка ми беше пример за обич, посветеност и отдаденост на своята служба в името на народите. Ние сме благодарни на нейната вярност към дълга си. Тя ни научи на дълг и отговорност към короната. Тази отговорност поемем аз и във всяко действие ще се старая да следвам примера, оставен от майка ми - да търся мир, хармония и просперитет на всички народи".

Той положи клетва пред Съвета за унаследяване на британския престол и подписа две копия на документа, съдържащ текста ѝ.

"При изпълнението на тежката задача, която ми е възложена и на която сега посвещавам това, което ми остава от живота, моля за напътствието и помощта на Всемогъщия Бог", допълни той.

Гледайте церемонията на живо:

Чарлз също така ще положи клетва да поддържа Църквата на Шотландия. След това, в 11 ч., ще бъде прочетена прокламация, с която официално ще се обявяви възкачването му на престола. "Да живее кралят": Как Чарлз III ще промени монархията след смъртта на Елизабет II

Пред "Сейнт Джеймс" - най-старият кралски дворец в Обединеното кралство, се бяха събрали няколкостотин души, сред които малки деца, родителите им, жени, носещи цветя, и възрастни хора. Те бяха там, за да наблюдават историческото събитие.

Сред гостите бяха няколко от бившите премиери на Великобритания като Тони Блеър, Тереза Мей и Дейвид Камерън.

В цяла Великобритания хората започнаха да се събират пред кралските дворци в ранните часове на съботната сутрин, като хиляди се стекоха пред Бъкингамския дворец, за да отдадат почит на кралицата и новият крал.

Чарлз III е крал и държавен глава не само на Обединеното кралство, но и на още 14 кралства, сред които Австралия, Канада, Ямайка, Нова Зеландия и Папуа Нова Гвинея.

Сред гостите на събитието са някои от бившите премиери на Великобритания като Тони Блеър, Тереза Мей и Дейвид Камерън.

В петък той отдаде сърдечна почит на покойната си "скъпа майка" и обеща да служи като монарх с "лоялност, уважение и любов", както тя го е правила в продължение на повече от седем десетилетия.

В първото си обръщение към нацията Чарлз отдаде почит на майка си за нейната преданост към семейството и към тези, които е управлявала, като заяви, че загубата ѝ носи голяма тъга и "чувство за загуба, надхвърлящо всякаква мярка".

Елизабет, най-дълго управлявалият британски монарх, която в продължение на 70 години присъстваше на световната сцена, почина в четвъртък в дома си в Шотландия на 96-годишна възраст.

Елизабет, най-дълго управлявалият британски монарх, която в продължение на 70 години присъстваше на световната сцена, почина в четвъртък в дома си в Шотландия на 96-годишна възраст. В памет на Елизабет II - Кралицата завинаги


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Бийонсе сложи бижута на български дизайнери за снимка от своя нов албум

Бижута на Бийонсе от нова снимка за "Cowboy Carter" са дело на българските дизайнери Ливия Стоянова и Ясен Самуилов

17:24 - 12.04.2024
Важно днес

ГЕРБ и ДПС искат законови промени в полза на безконтролното строителство, казва "Зелено движение"

В неделя ще има протести срещу законодателните промени

16:26 - 12.04.2024