Частната руска армия "Вагнер" се намести и в Сърбия в разгара на конфликта с Косово Снимка: © Telegram/Meduza

Наемната войска "Вагнер" на близкия до Путин Евгений Пригожин е започнала да разраства влиянието си в няколко държави по света - включително в Сърбия.

Това съобщава Politico, като цитира изтекли вътрешни документи на американската администрация. Вашингтон следи активността на "Вагнер" от години - особено в държави във война като Сирия, където са разположени американски войски.

В последните месеци обаче проблемите с "Вагнер" стават все по-големи в страни, с които САЩ поддържа дипломатически и икономически отношения. Затова и администрацията на Джо Байдън започна да налага целеви санкции, които да прекъснат достъпа на групировката до технологии, произвеждани от американски компании.

В началото на декември "Вагнер" обявиха, че откриват свой "център за дружба и сътрудничество" в Сърбия, който трябвало да се занимава с "информационно противопоставяне на руските либерали, които са избягали в Сърбия и се опитват да водят антируска дейност там".

Американските документи потвърждават, че групировката е задействала операции за противодействие на "активности срещу режима на Путин от страна на членове на руската диаспора" в страната.

Присъствието на наемниците в Сърбия съвпада и с нарастващото напрежение по границата с Косово, което не е признавано като независима държава от Белград. Ръководител на новия клуб на "Вагнер" в Сърбия е местен екстремист на име Александър Лисов, който има забрана да влиза в Косово от 2017 г.

Сръбският президент Александър Вучич повиши бойната готовност на армията и заплаши с инвазия, ако правата на сръбските граждани на Косово се нарушават.

Ситуацията в страната се влошава в последните два месеца, след като местните власти наредиха етническите сърби да предадат регистрационните номера на автомобилите си, издавани в Сърбия.

Позициите на "Вагнер" се засилват и в държави като Мали и Централно-африканската република.

"Употребата на частни военни групировки, особено както виждаме в държави със слабо управление, постоянни проблеми със сигурността и богати природни ресурси, дава възможност на "Вагнер" да сключва споразумения за охрана или да улесняват бъдещи дипломатически отношения с тези страни, коментира изследователката Катрина Докси пред Politico.

"Вагнер" бяха активирани и на фронта в Украйна, където според американските източници - "90 процента от жертвите, които групировката е претърпяла, са затворници".

Очаква се американските служби да задействат допълнителни мерки срещу частната армия, за да ограничат действията ѝ в Украйна.

В началото на декември група американски сенатори от двете големи партии внесоха проект за обявяването на "Вагнер" за терористична групировка - включително заради опит за убийство на украинския президент, за избиване, мъчения и изнасилвания на мирни жители на Украйна, както и за ликвидирането на няколко руски журналисти в ЦАР заради разследване на техните престъпления.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Съдът остави за постоянно в ареста Марин Димитров, задържан при акцията в Агенция "Митници"

В ареста са синът на Димитров и бившата шефка на агенцията

20:15 - 23.04.2024
Важно днес

Журналистът Димитър Стоянов е освободен под гаранция

Той е бил привлечен като обвиняем за хулиганство и закана с убийство

19:51 - 23.04.2024
Живот

Точка и Теодор Лозанов ще нарисуват следващите ви кецове ASICS в Сердика Център тази събота

На 27 април в "Сердика център" българските художници ще бъдат на ваше разположение

19:09 - 23.04.2024
Важно днес

Военната помощ за Украйна влиза за обсъждане и гласуване и в Сената на САЩ

След сенаторите на ход е президента Джо Байдън, който да подпише законопроекта

18:45 - 23.04.2024
Култура

„Тейлър Суифт има проблеми с контрола на качеството"

The Tortured Poets Department е историята, която всички сме чували и преди

18:22 - 23.04.2024
Важно днес

Росен Христов: Договорът с "Боташ" си заслужава, ако се използва

Бившият служебен министър отрече да е подписвал споразумението

17:22 - 23.04.2024
Важно днес

Бойко Рашков: Стефан и Марин Димитрови идваха в МВР с информация за купуване на гласове

Бившият главен секретар не знаел, че баща и син Димитрови били разработвани от ДАНС

15:50 - 23.04.2024