ChatGPT "проговори"... с гласа на Скарлет Йохансон. Компанията твърди, че не е умишлено Снимка: © Getty Images

ChatGPT намери своя глас, но изглежда не всички го харесват. Миналата седмица компанията OpenAI представи демо версия на нов модел на изкуствен интелект, наречен GPT-4o, с който потребителите на практика могат да разговарят с чатбота. Той чете отговорите на глас и може да реагира на определени неща.

Потребителите могат да избират из между няколко гласове, с които ботът да говори, но един от тях привлече особено голямо внимание. Опцията "Sky", която според много хора в социалните мрежи звучи точно като гласа на актрисата Скарлет Йохансон във филма "Her" (Тя).

Сюжетът на филма от 2013 г. е пряко свързан с развитието на технологиите - действията се развиват в близкото бъдеще, в което героят, изигран от Хоакин Финикс, се влюбва в операционната система на телефона си. Тя е озвучена с гласа на Йохансон. Режисьорът Спайк Джонз заяви тогава, че проектът му "не е за технологиите или софтуерите", а по-скоро за намирането на любовта и интимността.

Потребители в социалните мрежи веднага намериха много общи прилики в гласа на операционната система от филма и опцията "Sky" на ChatGPT - включително в интонацията и емоционалността. Някои дори се оплаха, че гласът звучи твърде сексуално.

Директорът на OpenAI Сам Олтман допълнително подхрани теориите за предполагаемата връзка между гласовете. В профила си в X в деня на пускането на GPT-4o той написа просто "тя" (her). Мнозина разчетоха това като директна препратка към филма на Спайк Джонз.

От технологичния гигант обаче излязоха с официална позиция, в която твърдят, че гласовете, налични за ползване в чатбота, са "внимателно подбрани чрез обширен процес, продължил пет месеца, в който участваха професионални звукозаписни актьори, агенции за таланти, кастинг режисьори и консултанти от индустрията".

Компанията категорично отхвърля предположенията, че гласът "Sky" имитира този на Скарлет Йохансон.

"Вярваме, че гласовете на изкуствения интелект не трябва умишлено да имитират характерния глас на дадена знаменитост", се казва в тяхна позиция.

OpenAI ще "постави на пауза" въпросния гласов режим, докато въпросът не бъде допълнително изяснен. В публикация в своя блог технологичното предприятие съобщава, че потребителите могат да избират между пет гласа, които чатботът може да ползва.

Най-новите функции, сред които и гласовият режим, все още не са достъпни за всички потребители на ChatGPT - а са в тестов режим.

OpenAI за първи път въведе гласови възможности за популярния си чатбот през септември 2023 г. Компанията заяви, че си е "партнирала с награждавани кастинг режисьори и продуценти, за да създаде критериите за гласовете" и е получила повече от 400 кандидатури от гласови и екранни актьори.

Тя се е спряла на актьори за пет гласа (Breeze, Cove, Ember, Juniper и Sky) и всеки актьор е летял до Сан Франциско за звукозаписни сесии. Не е ясно дали компанията е разговаряла с Йохансон или нейни представители по случая.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

НС направи важни крачки към приемане на еврото и взе решение за ускоряване на процеса

Парламентът постави като цел 1 юли 2025 г. за приемане на еврото у нас

17:56 - 26.07.2024
Технологии

Vivacom навлиза ударно в света на гейминга с турнира „Game ON“

Популярни геймъри, техните фенове и специални гост-звезди влизат заедно в епичен сблъсък за награда от 15 000 лева

17:46 - 26.07.2024
Важно днес

Русия арестува бивш зам.-министър на отбраната и го обвини в корупция

Офицерът е един от най-дълго служилите служители в областта на руската отбраната.

17:25 - 26.07.2024
Важно днес

МОН предлага две по-дълги ваканции за учениците

МОН с предложение за ваканциите и неучебните дни през учебната 2024/25 г.

15:28 - 26.07.2024