"Чемодан, вокзал, Москва": Изгонването на руски дипломати от България като meme в Nexta

"Куфарът, жп гарата, Русия" - тази руска фраза от години се използва по протестите срещу руската намеса във вътрешните работи на различни държави.

Сега тя се превърна в meme, с което беларуската опозиционна медия Nexta отрази новината за изгонването на десет руски дипломати от България заради "действия, несъвместими с конвенцията за дипломатическите отношения".

Nexta сподели информацията в каналите си в Twitter и Telegram с илюстрация, която предава без думи смисъла на фразата "чемодан, вокзал, Москва".

"Надявам се, че ще им се наложи да пресекат територията на Украйна", коментира един от потребителите в Twitter.

"Възхитените" българи започнаха да разбират някои неща", посочва друг човек, като прави препратка към честото отразяване на новините за България в руските държавни медии като вечно "възхищение" и "възторг" от решенията на руските власти.

Nexta е медията, която привлече масова популярност по време на протестите срещу Александър Лукашенко в Беларус. Неин създател е Степан Путило, а бившият ѝ главен редактор е Роман Протасевич.

В момента в Nexta Live поддържат почти денонощно актуална информация за войната в Украйна.

Nexta и Nexta Live се превърнаха в един от малкото достоверни източници по време на масовите протести срещу Лукашенко, по време на които беше упражнено полицейско насилие срещу граждани и опозиционни активисти.

Година по-късно Роман Протасевич беше арестуван при зрелищна акция на беларуските служби. През май 2021 г. пътнически самолет на Ryanair от Атина за Вилнюс беше принуден да се приземи в Минск под фалшив претекст за това, че има бомба на борда - целта на акцията беше 26-годишният Протасевич и приятелката му да бъдат задържани и съдени.

През октомври 2021 г. Nexta беше обявена за "екстремистка организация" от режима на Александър Лукашенко. Степан Путило живее в Полша, където има статут на политически бежанец. Съдът във Варшава отказва да одобри исканията на Беларус за екстрадицията му.


Колеги на Марина Овсянникова: "Всички бяхме изумени и възхитени от смелостта ѝ"

Кой е арестуваният журналист Роман Протасевич: Гонят го вече цяло десетилетие, а е само на 26


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

11 души са пострадали при катастрофа на автобус с българска регистрация в Турция

В превозното средство е имало 14 пътници, сред които и двама български граждани.

09:17 - 20.04.2024
Живот

Вайбът е в детайла: Япония и стрийт еклектиката на чувства и цветове

И тук, в началото на пролетта, ще празнуваме Япония, Страната на изгряващото слънце с това специално събитие.

09:05 - 20.04.2024