Снимка: © Getty Images

Мащабна схема за фалшиви сертификати беше разкрита в Асеновград и Раковски. Най-малко 250 неистински документа за ваксинация срещу Covid-19 са били издадени от два временни имунизационни пункта в двата града, обявиха МВР и прокуратурата.

Полицията арестува четирима души - трима лекари и един зъболекар, в понеделник вечер по подозрение в участие в схемата за издаване на документите.

Районният прокурор от Пловдив Чавдар Грошев обясни, че 200 лица били в чужбина към момента, в който са им били издадени сертификати в Асеновград, а 50 се намирали извън страната, когато били „ваксинирани“ в Раковски.

Въпросните сертификати са издадени за около 2 месеца. Тепърва ще се установява дали тези лица са ги използвали и дали има съпричастност на други лица.

Получените суми са били от 200 до около 400 лева на сертификат. От двата центъра били иззети около 20 хиляди декларации за информирано съгласие, които бяха задължителни допреди десетина дни преди извършване на имунизация. Броят на фалшивите документи вероятно ще се увеличи.

Говорителят на районната прокуратура в Пловдив Атанас Илиев заяви, че делата вероятно ще се забавят, защото трябва да се провери огромен обем документация. Ще се търси отговорност не само на тези, които са издали сертификатите, но и на хората, които са плащали за документите.


 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Джокович: Ще съдействам на властите, не исках фокусът да пада върху мен

Премиерът на Австралия защити решението на съда да депортира сърбина

Петков: Ще обявим парите от министерства и агенции към медии

Премиерът коментира здравните мерки, бунта на "Възраждане", темите за цената на енергията и Северна Македония

Делът на положителните Covid-тестове остава над 16% за денонощие

Ваксинационната кампания се е забавила в събота

Том Холанд се съблича в реклама на Prada

В кампанията ,,In the mood for Prada" участва и актрисата от ,,Еуфория" и транс модел Хънтър Шейфър

БЛС се възмути от включването на Атанас Мангъров в работна група за Covid

"Давайки се гласност на определени личности, чийто тези се основават на псевдонаучни аргументи, се насажда внушение, че сред медиците има разнопосочни мнения"

"Най-мразеният човек в Америка" е осъден за оскъпяването на животоспасяващо лекарство с 5000%

Мартин Шкрели ще трябва да върне 64,6 млн. долара и получи доживотна забрана за работа във фармацевтичната индустрия

Да ти се завие свят от розово: pop-up бутикът Balmain x Barbie

Neiman Marcus отпразнува 10-годишно партньорство с Balmain, като направи 185 квадрата розово - колекцията Balmain x Barbie в екслузивен pop-up бутик отворен до 30 януари