Заподозрени за атентата в Истанбул са арестувани у нас. Сред тях е и чужденец с българско гражданство Снимка: © Кметът на Истанбул поднася цветя в памет на загиналите при атентата на 13 ноември 2022

Петима души, заподозрени за съучастие в атентата в Истанбул, са задържани на територията на България, съобщава bTV. За четирима от тях прокуратурата ще поиска постоянен арест, а на петия обвиняем ще бъде определена по-лека мярка.

Задържаните са чужди граждани, но един от тях има придобито българско гражданство. Трима са от молдовски произход, а другите двама са от арабски. Срещу лицата са повдигнати обвинения за каналджийство, както и за подпомагане на атентатора, извършил атентата в Истанбул. При инцидента на оживения булевард "Истикял" миналата седмица загинаха шест души, а 81 бяха ранени.

По информация на bTV единият от арестуваните у нас е Амран Абдулрами - приближен на един от основните организатори на терористичния акт Билал Хасан, който е издирван от "Интерпол". Той е вербувал български гражданин с молдовско гражданство, който да организира транспорта на границата.

Според турската прокуратура Абдулрами и Хасан участват в терористична групировка, която има намерението да осъществи още атентати в страната и в други държави от ЕС. За жена - чужда гражданка - ще се иска по-лека мярка заради влошеното ѝ здравословно състояние.

Говорителят на главния прокурор в България Сийка Милева потвърди, че има образувано досъдебно производство по случая, но отказа да даде подробности, тъй като това би застрашило националната сигурност на страната. Освен с каналджийство, задържаните лица са се занимавали с контрабанда на различни материали, включително и оръжия.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Владислав Панев напуска "Зелено движение", на изборите ще застане зад ПП-ДБ

Панев отхъврли критиките, че зелените политики не са били достатъчно застъпени

19:22 - 16.04.2024
Важно днес

ДАНС две години разследвала контрабанден канал, но се притеснявала от теч на информация

Председателят на агенцията беше изслушан в комисията "Митници"

17:25 - 16.04.2024
Европейски дневници

Роуд шоуто на "Булевард България": Кой формулира българския интерес в ЕС и как го защитава?

Епизод 1: Варна - проследете събитието на живо

17:20 - 16.04.2024
Важно днес

Калин Стоянов е завел SLAPP дело срещу журналисти от разследващия сайт BIRD

Заведеният граждански иск за клевета на стойност 65 000 лева

16:22 - 16.04.2024
Важно днес

Главчев сменя втори министър, Кирил Вътев напуска Министерството на земеделието

Преди ден Главчев смени и министъра на външните работи

16:04 - 16.04.2024