Чии са облаците, как да променим бъдещето и защо креативността не може без технологиите Снимка: © ShapeShift

Към какво бъдеще ни водят технологиите и изкуственият интелект? Могат ли те да доставят на човечеството повече свободно време, отколкото то е готово да усвои? Ще живеем ли в свят, в който вече няма да има значение какво притежаваш? Как ще се променят градовете, ако битът е все по-виртуален? Идва ли ерата на постизобилието, в която хората най-накрая ще разгърнат пълния си творчески потенциал?

И най-вече защо при това главоломно развитие на технологиите, които би трябвало да сближават, светът е все по-разделен?

НАТФИЗ “Кръстьо Сарафов" ще бъде домакин на тридневния фестивал за изкуство, технологии и иновации ShapeShift, който тази година е озаглавен “Прекалено ли е да мечтаем за утопия?”.

ShapeShift Festival се провежда от 31 май до 2 юни и представлява поредица от събития, които изследват връзката между човечеството, иновациите и непрестанната трансформация, която прекроява света ни - за добро или лошо.

Програмата включва лекционна част, изложби и кинофестивал с изцяло чуждестранни участници от някои от най-награждаваните и дръзки агенции и компании, които се занимават с въпросите на бъдещето и мястото на човека в него.

ShapeShift - МагдаПолякинята Магда Мойшеюк (Magda Mojsiejuk) създава прототипи на продукти и услуги, които ще се използват в бъдещето. Тя работи за базираната в Барселона компания Futurity Systems, специализирана в “бъдещето като услуга” (Futures-as-a-Service). Създател е на списанието inTENSE, което визуализира живота отвъд 2030 година.

Списанието има за цел да нарисува картина на бъдещето, без непременно да го предсказва. Идеята по-скоро е читателите да си представят едно технологично бъдеще, в което проблемите на настоящето са решени, а човечеството се издига до следващо ниво.

Темата на последния брой например е “Silverization is Civilization” и разглежда остаряването. "Прогнозите за 2050 г. изглеждат много по-различно от света, в който живеем днес. Казано по-просто, светът ще изглежда много по-стар. Но в това време, в което остаряването вече не се приравнява към влошаване на здравето и продължителността на живота не е толкова ограничена, виждаме една оптимистична представа за това как членовете на обществото над 70 години (може би и вие, скъпи читателю) ще се радват на живота през 2043 г.", пишат редакторите на inTENSE.

ShapeShiftДруг интересен лектор е базираният в Берлин Джамшид Аламути (Jamshid Alamuti). От години той обучава креативните екипи на големи компании по цял свят, рекламни и дизайнерски агенции, как да обвързват технологиите с творчество чрез иновации. Аламути e съосновател на Pi School - образователен модел от ново поколение, който съчетава технологиите и креативността и ги прилага за иновации, предприемачество и лидерство. В Pi School в Рим се възпитават следващото поколение специалисти по изкуствен интелект, които успяват да свържат академичната теория с практическото приложение.

Джамшид е преподавател и в редица световни университети и школи, включително Neuland Academy for Leadership, Frankfurter Allgemeine Business School и Berlin School of Creative Leadership.

“Творчеството и дизайнът ще процъфтяват и ще могат да допринесат за по-доброто бъдеще на планетата, само ако се развиват ръка в ръка с технологиите”, казва Джамшид Аламути.

Както и в миналогодишното издание на ShapeShift Festival, в програмата ще участват архитекти. Изследователите в Университета в Щутгарт Мартин Алварес (Martin Alvarez) от Аржентина и Ребека Дуке Естрада (Rebeca Duque Estrada) от Бразилия ще разгледат архитектурата на близкото бъдеще, която преминава през нови материали и технологии.

Ребека и Мартин - ShapeShift

Ултралеки структури, постигнати посредством новаторски системи за производство на материали от нишки, ще се използват за усвояването и на най-неправилните по форма пространства. Теорията на двамата архитекти е разработена по време на специализацията им в Autodesk Build Space в Бостън и им спечелва наградата Stuttgarter Leichtbaupreis през 2021 г.

Изключително интересна тема има и французинът Матю Симоне (Mathieu Simonet) - той ще говори за края на облаците

До неотдавна адвокат в Париж, днес Матю е признат автор със седем романа, включително “Краят на облаците” (The End of the Clouds, изд. Julliard, 2023 г.).

Матю Симоне Можем ли да контролираме дъжда? Това е въпросът, който Матю Симоне и неговият партьор Беноа, организатор на музикален фестивал на открито, си задават всяка година. Ден преди старта на събитието те проверяват отново прогнозата за времето с надеждата да видят безоблачно небе.

Контролът над дъждовните облаците е тема, върху който учените работят от десетилетия. Много държави днес се опитват да накарат дъжда да вали или да избегнат градушката, да създадат бойно оръжие или да получат синьо небе. Това има геополитически, здравни и екологични последици и повдига фундаментален въпрос: кой притежава облаците?

Да се учреди Международен ден на облаците, който да се чества всяка година на 29 март, е само една от идеите на Матю Симоне , чиято цялостна концепция за облаците гостите на ShapeShift Festival ще могат да научат от него самия в София.

Пограмата през трите дни на SHAPESHIFT Festival в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“ включва още лектори, изложби, филмови прожекции, концерти и уъркшопи от сутрин до вечер.

Повече информация за програмата и билети за фестивала могат да бъдат намерени тук.

Зад събитието стои Мария Тодорова, основател на NEXT-DC и основен куратор на фестивала.

"Изкуственият интелект променя живота ни по-бързо от всяко друго откритие в историята на човечеството. Това е особено осезаемо в творческите индустрии, където след само три месеца всичко вече е старо. Изправени сме пред аудитории, близки до възраст, но съвсем различни като мислене и начин на ползване на всичко - от технологии през изкуство до градската ни среда. Тази година в ShapeShift Festival искаме да срещнем българските творци и дизайнери с легендарни за сферата ни личности, чиято визия успява да улови бъдещето и задава важните въпроси накъде отиваме и какво можем да направим по-добре.“, казва тя.


SHAPESHIFT Festival
31 май - 2 юни 2024 г., НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“, София

Участници:

МАРТИН АЛВАРЕС и РЕБЕКА ДУКЕ ЕСТРАДА (Аржентина, Бразилия, Германия)
Архитектурни изследователи, изчислителен дизайн: Архитектура във вихър - пътувания през архитектурата, материалите и технологиите

ДЖАМШИД АЛАМУТИ (Берлин)
Предприемач, творчески консултант, пионер в областта на развитието на кадри: Личната реализация посредством технологиите

ИРИНИ ПАПАДИМИТРИУ 
(Гърция, Великобритания)
Директор изложби в Diriyah Art Futures: Бъдещето, което не се случи

МАГДА МОЙШИУК (Полша, Барселона)
Главен дизайнер на артефакти във Futurity Systems, основател на списание inTENSE: Да променяш бъдещето

МАРИН РУИ-ЛЕДЮК (Франция)
Стратегически дизайн: Цветовете на светлината

МАТЮ СИМОНЕ (Франция)
Писател, визионер: Война за облаците

ДАВИД ШУЧ (Унгария, България)
Програмист в творческите индустрии, интерактивен дизайнер: Работилница - Работи по-добре, по-бързо, по-мощно


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Stadler Polska се отказа oт поръчки за милиард за нови влакове на БДЖ

Полската компания се отказа от договор за нови електрически мотриси

18:07 - 24.07.2024
Важно днес

Главчев смени новите областни управители от ДПС, заели страната на Доган

Връщат се кадри на ГЕРБ в Кърджали и Смолян

16:41 - 24.07.2024
Важно днес

МВР освети десетки сигнали срещу Ивелин Михайлов - резултат нулев

Привърженици на Михайлов се събраха на протест срещу Народното събрание

14:52 - 24.07.2024
Живот

Adidas се извини на Бела Хадид, след като изтегли рекламна кампания с нейно участие

Adidas се извини публично на модела Бела Хадид, след като в края на миналата седмица изтегли нейни изображения от рекламна кампания

14:41 - 24.07.2024
Важно днес

Античен саркофаг от римската епоха е открит случайно на плажа край Варна

Находката е забелязана от бивш полицай, който е бил на почивка в района.

14:12 - 24.07.2024