"Чуй ме внимателно": Последният разговор между Путин и Макрон преди войната в Украйна Снимка: © Canva.com

"Имам нужда да ми помогнете малко. Ситуацията е много напрегната. Ако искаме да дадем шанс на диалога, трябва да успокоим нещата в региона". Това казва френският президент Еманюел Макрон в един от последните си разговори с руския лидер Владимир Путин дни преди началото на войната в Украйна.

Разговорът между двамата държавни глави беше разсекретен като част от предстоящия документален филм "Един президент, Европа и войната", който ще бъде излъчен на 30 юни по френската телевизия France 2. Режисьор на продукцията е журналистът Ги Лагаш, който влиза "зад кулисите на дипломацията през последните 6 месеца в Елисейския дворец".

Денят е 20 февруари, неделя - само четири дни преди началото на руската инвазия. Диалогът продължава около 9 минути и се състои на фона на френските опити за предотвратяване на война и американските опасения - оказали се съвсем верни, че тя ще започне всеки момент. Разговорът е напрегнат, макар че двамата лидери си разменят любезности и взаимно уважение. Въпросът за мир в Европа остава да виси във въздуха в края на разговора, когато Путин препраща теми към съветниците в Кремъл и Елисейския дворец и обявява, че отива да играе хокей на лед.

Прочетете целия разговор между двамата лидери:

Макрон: От последния ни разговор напрежението продължава да расте и Вие знаете моя ангажимент и решимост за продължаване на диалога. Бих искал първо да ми дадете своя прочит на ситуацията и може би съвсем директно да ми кажете какви са намеренията ви. След това искам да се опитам да видя дали все още има някакви действия, които могат да бъдат предприети и да Ви дам някои предложения.

Путин: Какво да Ви кажа? Сами виждате какво се случва. Вие и канцлерът Шолц (Олаф Шолц, канцлер на Германия - б.р.) ми казахте, че (Володимир) Зеленски е готов да направи ход, че е подготвил законопроект за прилагане на Минските споразумения*. Всъщност нашият скъп колега, г-н Зеленски, не прави нищо. Той ви лъже. Не знам дали сте чули вчерашното му изявление, в което каза, че Украйна трябва да има достъп до атомни оръжия. Чух и вашите коментари по време на пресконференцията в Киев на 8 февруари. Вие казахте, че споразуменията от Минск трябва да бъдат преразгледани, цитирам, „за да бъдат приложими“.

*Минските споразумения са международни договорености за прекратяване на войната в източноукраинския регион Донбас от 2014 г., предизвикана от проруските сепаратисти в региона след незаконното анексиране на Крим. На 22 февруари 2022 г. Владимир Путин заяви, че Минските споразумения "вече не съществуват" и обвини Украйна, че е виновна за прекратяването им.

Макрон: Владимир, първо, никога не съм казвал, че Споразуменията от Минск трябва да бъдат преразгледани. Никога не съм го казвал нито в Берлин, нито в Киев, нито в Париж. Казах, че трябва да се прилагат, че нещата трябва да се спазват.

Путин: Слушайте, Еманюел, не разбирам проблема Ви със сепаратистите. Те поне направиха всичко необходимо по наше настояване, за да започнат конструктивен диалог с украинските власти.

Макрон: По отношение на казаното от Вас, Владимир, няколко забележки. Първо, Минските споразумения са диалог с Вас, вие имате право. В този контекст не се очаква в основата на дискусията да бъде внесен текст от сепаратистите. Следователно, когато Вашият преговарящ се опитва да принуди украинците да обсъждат въз основа на пътните карти на сепаратистите, той не зачита Минските споразумения. Не сепаратистите ще правят предложения по украинските закони!

Путин: Разбира се, имаме съвсем различен прочит на ситуацията. По време на последната ни среща Ви припомних и дори прочетох членове 9, 11 и 12 от Минските споразумения.

Макрон: Имам ги пред себе си! Изрично е написано, че правителството на Украйна - параграф 9 и т.н. - предлага и това е след консултация и съгласие с представители на сепаратистите от Донецка и Луганска област, в рамките на тристранната контактна група. Точно това предлагаме да се направи. Така че не знам къде Вашият адвокат е учил право. Просто гледам текстовете и се опитвам да ги приложа! И не знам кой юрист ще може да Ви каже, че в една суверенна държава текстовете на законите се предлагат от сепаратистки групи, а не от демократично избраните власти.

"Русия не бива да бъде унижавана", каза Макрон и разгневи Украйна

Путин (с твърд и раздразнен тон): Това не е демократично избрано правителство. Те дойдоха на власт с преврат. Имаше хора, изгорени живи, беше кървава баня и Зеленски е един от виновниците. Чуйте ме внимателно: принципът на диалога е да се вземат предвид интересите на другата страна. Предложенията съществуват, сепаратистите, както ги наричате, ги предадоха на украинците, но те не получиха отговор. Къде е диалогът?

Макрон: Но това е защото, както току-що Ви казах, никой не се интересува от предложенията на сепаратистите. Това, което ги молим, е да реагират на текстовете на украинците и нещата трябва да се правят по този начин, защото това е законът! А това, което току-що казахте, поставя под съмнение собствената Ви воля да спазвате споразуменията от Минск, ако прецените, че имате работа с нелегитимни и терористични власти.

Путин (все още раздразнен): Слушайте ме. Чувате ли ме? Пак казвам - сепаратистите, както ги наричате, реагираха на предложенията на украинските власти. Те отговориха, но същите тези власти не направиха нищо след това.

Макрон: Добре, въз основа на техния отговор, това, което Ви предлагам, е да поискаме среща на всички страни в рамките на контактната група, за да продължим напред. Утре можем да поискаме тази работа да бъде свършена и да поискаме всички заинтересовани страни да присъстват. Но през последните два дни сепаратистите не искат да участват в подобна дискусия. Веднага ще поискам това от Зеленски. Съгласни ли сме за това? Ако се съгласим, още утре ще поискам среща.

Путин: Веднага, щом затворим, ще проуча тези предложения. От самото начало трябваше да се окаже натиск върху украинците, но никой не искаше да го направи.

Макрон отново призова за преговори с Русия: "Делим един континент. Била е там вчера, там е днес и ще остане там утре"

Макрон: Но аз направих всичко по силите си и Вие знаете добре това.

Путин: Знам, но за съжаление не е ефективно.

Макрон: Имам нужда да ми помогнете малко. Ситуацията е много напрегната. Наистина се обадих на Зеленски вчера, за да го успокоя. Пак ще му кажа да се успокоят всички - в социалните мрежи, въоръжените сили на Украйна. Но Вие също можете да успокоите вашите въоръжени сили, които разположихте предварително. Вчера имаше много обстрели. Ако искаме да дадем шанс на диалога, трябва да успокоим нещата в региона. Как виждате развитието на военните учения?

Путин: Упражненията протичат по план.

Макрон: Значи приключват тази вечер, така ли?

Путин: Да, вероятно тази вечер и със сигурност ще оставим военно присъствие на границата, докато ситуацията в Донбас се успокои. Обсъждането ще се проведе след консултация с министерствата на отбраната и външните работи.

Макрон: Добре. Владимир, много искрено Ви казвам - за мен поставянето на дискусиите в правилните рамки и избягването на напрежението е абсолютен приоритет. И това, което има значение за мен и наистина Ви моля, е да държим ситуацията под контрол. Това е първият стълб. И разчитам много на Вас. Не се поддавайте на каквито и да било провокации в следващите часове и дни.

Исках да Ви направя две много конкретни предложения. Първо, организирайте среща през следващите няколко дни в Женева между вас и президента Байдън (Джо Байдън - б.р.). Говорих с него в петък вечерта, попитах го дали мога да ви направя това предложение. Каза ми да предам, че е готов за това. Президентът Байдън също обмисля начините за деескалиране на ситуацията, като взима под внимание Вашите искания и много ясно разглеждане на въпроса за НАТО и Украйна. Кажете ми датата, която Ви устройва.

Путин: Благодаря много, Емануел. Винаги е голямо удоволствие и голяма чест да разговарям с вашите европейски колеги, както и със Съединените щати. И винаги се радвам да говоря с Вас, защото сме в отношения на доверие. Така че, Еманюел, предлагам да обърнете нещата. На първо място, трябва да подготвите тази среща предварително. Едва след това ще можем да говорим, защото ако дойдем така, да говорим за всичко и за нищо, пак ще бъдем упреквани.

Макрон поднови разговорите с Путин, след като Кремъл заплаши да забрани износа към Запада

Макрон: Но можем ли да си кажем днес, в края на тези дискусии, че сме съгласни по принцип? Бих искал ясен отговор от Вас по този въпрос. Разбирам нежеланието Ви за среща, но готови ли сте да продължите напред и да кажете днес: "Искам среща с американците, а след това и разширена с европейците" или не?

Путин: Това е предложение, което заслужава да бъде взето под внимание и ако искате да бъде добре съгласувано и как да бъде формулирано, предлагам да помолите нашите съветници да говорят по между си, за да се договорим, но знайте, че по принцип аз съм съгласен.

Макрон: Много добре. Вие ми потвърждавате, че по принцип сте съгласни. Предлагам на нашите екипи да се опитат да обединят зад общ текст, нещо като прессъобщение в края на този разговор.

Путин: Честно казано, исках да отида да играя хокей на лед, защото говоря с Вас от фитнеса, преди да започна физическите упражнения. Първо ще се обадя на моите съветници.

Макрон: Все пак благодаря, Владимир. Ще поддържаме връзка в реално време. Щом има нещо, ми се обадете.

Путин (на френски): Благодаря Ви г-н Президент.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Ще изпадне ли БСП от ПЕС - еврогрупата, която Сергей Станишев управлява 11 г.

Как се появи интригата около бъдещето на БСП в Партията на европейските социалисти

19:03 - 01.12.2023
Технологии

До Америка и назад: Д-р Мария Тончева и надпреварата с времето

Тя е пионер във въвеждането на регенеративните терапии у нас.

19:00 - 01.12.2023
Важно днес

Всичко, което трябва да знаем за COP28 в Дубай

Президентът на САЩ Джо Байдън, подобно на китайския си колега Си Дзинпин, няма да присъства на COP28

17:21 - 01.12.2023
Живот

Болестта на патриарха и папата: Кога църквата говори и кога мълчи за здравето на своите водачи

И двамата църковни водачи са с белодробни заболявания

16:59 - 01.12.2023
Важно днес

Депутат от "Възраждане" заплаши Тодор Тагарев със "смъртно наказание"

Вместо да му направи забележка за недопустимия тон, председателстващата заседанието само поклати глава

16:20 - 01.12.2023
Култура

След Тейлър Суифт и Бийонсе и концерт на Queen от 1981 г. тръгва по кината

Пореден музикален концерт ще завладее кино екраните през януари

15:42 - 01.12.2023
Живот

Джулиана Маргулис: LGBT-хората, които подкрепят "Хамас", щяха да са първите им жертви

Актрисата обвинява TikTok за разпространение на пропаганда и омраза

15:20 - 01.12.2023