Макрон отново призова за преговори с Русия: "Делим един континент. Била е там вчера, там е днес и ще остане там утре" Снимка: © Getty Images

Френският президент Еманюел Макрон каза, че Европа трябва да изпрати "ясен сигнал" на Украйна, опитвайки се да успокои недоволството в Киев, породено от предходно негово изказване относно войната, съобщава Reuters.

Той пристигна в Румъния във вторник, за да даде начало на тридневни посещения в западните съседи на Украйна, като ще премине през Молдова, преди евентуално да се насочи и към Киев. Там се очаква той да се присъедини към визитата на германския канцлер Олаф Шолц, италианския премиер Марио Драги и румънския президент Клаус Йоханис, гласи информация на двама дипломатически източника на медията.

Шолц, Макрон и Драги ще посетят Киев за първи път преди срещата на Г-7

"Намираме се в момент, в който ние европейците трябва да отправим ясен политически сигнал към Украйна и нейния народ, който се защитава героически," каза Макрон, без да дава детайли.

Френският държавен глава получи критики за колебливата си подкрепа към отбраняващата се страна, след като през последните седмици неколкократно зае позицията, че Русия "не трябва да бъде унижавана" и комуникационните канали с Кремъл трябва да останат отворени, за да може да бъде намерено дипломатическо решение на конфликта, когато военните действия приключат.

В Румъния той отново наблегна на това, че Киев, за който той се надява да спечели войната, ще трябва евентуално да преговаря с Москва:

"Делим един континент. Географията е упорита и в крайна сметка Русия се намира там, където е. Била е там вчера, там е днес и ще бъде там утре."

Той увери, че ще бъде направено всичко възможно, за да се спрат руските военни сили, да бъде отправена помощ на украинците и тяхната армия "и да се продължат преговорите".

Макрон отказа да коментира "логистични въпроси" относно предстоящата среща в Киев, но определи като "важно" това да се проведат нови разговори по военни и финансови казуси, както и за проблемите, свързани с износа на зърно от атакуваната страната.

Посещението му идва в деня, преди Европейската комисия да отправи препоръка за връчването на Украйна на статут на кандидат за членство в Европейския съюз - нещо, което лидерите на алианса ще обсъждат на 23 и 24 юни.

Румънският президент призова такъв да бъде даден възможно най-скоро: "Това е правилно решение от морална и икономическа перспектива, както и за сигурността на съюза."


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Бизнес

Chopard тихомълком отвори ,,антихотел" за свръхбогатите

„Докато Four Seasons или Ritz може да знаят как да осигурят отлично обслужване, луксозните модни къщи са майстори в създаването и предлагането на желани продукти.„

13:52 - 03.12.2023
Важно днес

Започва строителството на магистралата от Русе до Велико Търново

Първата копка направи премиерът Николай Денков

12:52 - 03.12.2023
Важно днес

От еднорози и феи до Еврозоната и Шенген - Борисов коментира "сглобката" в Сливен

Според лидера на ГЕРБ всеки ден на везната се претеглят възможностите за Шенген и Еврозоната срещу падането на кабинета.

11:34 - 03.12.2023
Живот

Лима: земя на контрасти, сиво небе и кофти кисело мляко

Идвайки в Перу получих нов контекст за ситуацията в България.

11:00 - 03.12.2023
Важно днес

И Илияна Йотова стана "Рицар на годината" на ордена на тамплиерите

Тя не е първият вицпрезидент, който получава отличието

09:22 - 03.12.2023