Снимка: © Getty Images

Затворени граници, отменени пътувания и срещи, блокирани превози и търговия: невъзможно е ефектът от Covid-19 върху световната икономика да бъде надценен и пренебрегнат. 

Бизнесът е изправен пред трудности, с които не се е сблъсквал никога, а според оценки на МВФ шокът върху икономическата дейност е по-остър дори в сравнение със Световната финансова криза от 2007/2008 г. Докато безопасността и здравето на хората са най-високият приоритет на държавите по цял свят, умението за адаптация към новите условия на живот е от първостепенно значение за компаниите, които ще преодолеят изпитанията на пандемията. 

Това предполага не само бързо и ефективно приспособяване на процесите към работа от дистанция, но и успешно мотивиране на служителите, интелигентна реакция и познаване на нуждите на потребителите, както и изглаждане на колкото се може повече от препятствията по нарушената верига на доставки. 

Технологичният гигант SAP - лидер в сектора на приложния бизнес софтуер - обяви, че отваря достъпа до няколко от своите инструменти за организиране и управление на изживяването, с които този преход може да бъде облекчен значително. 

През следващите 6 месеца SAP Qualtrics прави напълно безплатни две от решенията си - Remote Work Pulse в помощ на компаниите, които прехвърлят бизнеса си в дистанционни условия, и Covid-19 Pre-Screen and Routing (инструмент за предварително идентифициране на рискови групи и правилно насочване към полезна информация). 

Платформата SAP Ariva Discovery, която осигурява бърза връзка между купувачи и доставчици, ще бъде отворена за период от 90 дни. И още: в периода от 13 до 31 март безплатно ще бъде и приложението TripIt на SAP Concur за обработка на маршрути за пътуващи по цял свят. 

Remote Work Pulse 

Усилията за спиране на разпространението на новия коронавирус променят цялата динамика на работния процес, независимо от профила на компаниите. Много от служителите се прехвърлят към работа в домашни условия - по свое предпочитание или поради общи съображения за сигурност. 

Голяма част от тях пристъпват към този модел на работа за първи път и това би могло да породи усещане за несигурност и чувство на тревожност. В тези условия е важно бизнес лидерите да вземат правилните решения за своята организация и да мотивират работниците си, които имат нужда от допълнителна увереност.

Инструментът, който SAP предлага безплатно на тези компании през следващите шест месеца, е Remote Work Pulse - предварително настроен софтуер, който измерва в реално време нуждите и изживяванията на служителите в дистанционната среда. 

Решението притежава 2 механизма - кратко проучване, което предоставя обща картина за работата от дистанция и по-задълбочено проучване, което показва аспектите върху които компанията трябва да работи в конкретната ситуация. Чрез него компаниите получават ценна информация за това какви послания трябва да комуникират, кога и към кого да ги отправят. 

Предприятията могат да идентифицират по-рискови групи сред служителите си, които имат нужда от детайлна комуникация и внимание и да предоставят на базата на това специализиран подход за подкрепа. По този начин се отпимизира връзката с екипите по време на криза, подобрява се изживяването на служителите и насърчава тяхната съвместна работа и продуктивност.

Covid-19 Pre-Screen & Routing 

Този инструмент е нов метод за решаване на два от основните проблеми в условията на пандемията - как публичните системи да не се претоварват от огромния брой заявки и как гражданите да получават точна, проверена и полезна информация. 

Covid-19 Pre-Screening & Routing е полезно предварително настроено решение за управление на изживяването с двустепенен механизъм. Той се състои от начално проучване преди прием на хора със запитвания, което ги информира за стъпките, които трябва да поемат на база подадени от тях параметри, преди да позвънят на телефонните линии на здравните институции. 

Проучването може да насочи към полезна информация в съответните уеб сайтове и социални мрежи. Вторият аспект от механизма е изготвянето на отчет, който показва тенденции и обем на заявките. Чрез Covid-19 Pre-Screening & Routing може да се намали струпването на заявки по телефонните линии на здравните институции, да се автоматизира разпространението на полезна информация за вируса и да се осигури пренасочването на пациенти със симптоми на заболяването към правилните канали за тестване и лечение, съобщават от SAP. Софтуерът ще бъде достъпен за свободно ползване в рамките на следващите шест месеца.

SAP Ariba Discovery

Платформата на SAP за поръчки и доставки вече е отворена за всички желаещи потребители, които търсят начини да преодолеят трудностите във веригата на доставки. 

Достъпът до SAP Ariba Discovery осигурява бърза връзка и комуникация между купувачи и доставчици, за да намали нарушенията от забавено експедиране, както и проблеми с капацитет и нарастващо търсене от потребителите по време на криза. SAP управлява най-голямата бизнес мрежа в света с над 4 мил. доставчици от над 190 държави и с паричен поток от $3.21 трилиона търговия в Ariba Network.

Платформата е отворена за публикации и за отговори в следващите 90 дни. 

SAP Concur / TripIt

Всеки ден приложението TripIt от Concur обработва стотици хиляди маршрути за пътуващи по целия свят, мониторира полетите им и ги известява за промени и забавяния. В отговор на непрекъснатите промени в разписанията на полетите и отмяната на такива, предизвикани от COVID-19, SAP ще предостави свободен достъп до TripIt. 

Между 13 и 31 март всеки пътуващ може да се абонира за приложението и да получи безплатен достъп до премиум услугата му. Съществуващи абонати също получават свободен достъп. По този начин компанията цели да улесни ежедневието на хората, на които се налага да пътуват в създалата се ситуация.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Бившият служебен вицепремиер Деница Златева ще оглави "Булгаргаз"

Златева беше зам.-председател на БСП, но в момента е вътрешна опозиция на Корнелия Нинова

Алексей Навални: Олигарсите на Путин заобикалят санциите, a Западът не прави нищо

"Чиновниците няма да направят нищо - особено когато лобистите на Путин издават сластния звук от отварящо се куфарче"

Инспекцията по труда опроверга Неохим за масовите уволнения заради скъпия газ

Изявления на Бойко Борисов и директора на завода Стефан Димитров доведоха до проверка в предприятието за торове

ПП отново ползва регистрацията на по-малки "мандатоносители" за Избори 2022

Ако съдът впише партията в близките дни, тя ще се добави към коалицията

Съпругата на Удо Ланге е посочила извършителя на убийството

Прокуратурата още не знае дали Елизабет Ланге е съучаствала в престъплението

Радан Кънев зове евроинституциите "да спрат" екстрадициите по искане на Москва

Повод е случаят с руснака Алексей Алчин, след като прокуратурата и съдът във Варна допуснаха да бъде върнат на режима на Путин