Снимка: © getty images

На редовния брифинг на Националния оперативен щаб доц. Ангел Кунчев съобщи, че са открити 10 нови положителни проби през изминалото денонощие, но от само 295 изследвания.

По области новите случаи са разпределени по следния начин: 4 в София, 3 в Сливен, 2 в Плевен и 1 в Шумен. Общият брой на положителните тестове у нас вече е 2443.

От четирите случая в София, два са на деца - едно на 4 и едно на 13-годишна възраст. Няма нови засегнати медици - техният брой остава 253. Отново има спад в броя на активните случая, след като излекуваните за последните 24 часа са 18 и вече общият брой на оздравелите е 880.

Няма и нови починали. От всички смъртни случаи до момента, 86 са мъже и 44 са жени при средна възраст 67.2 години, съобщи Кунчев.

Главният държавен здравен инспектор добави, че от кризата ще се направят "изключително интересни анализи", които ще помогнат за оптимизирането на здравната ни система.

"В такива условия на екстремно натоварване се подчертават както слабости, така и силни страни на болничната система. От всяка една гледна точка - и като сгради, и като оборудване, и като кадри, и като квалификация - специално за последното мога да кажа, че определено ще имаме работа с медицински университети, с всички обучаващи, по отношение на това да бъде значително разширен обхватът и да бъдат по-задълбочени знанията, които студентите по медицина получават в някои области. Специално в епидемиологията, инфекциозните болести, микробиологията и вирусологията - нещо, което се оказа ключово в такъв един момент," каза още доц. Кунчев.

Като позитиви от епидемията той определи основно три неща: изграждането на персоналната информационната система за Covid-19 за кратък период от време, зачестяването на заседанията за одобряване на дезинфектанти (от 1 в месеца, до 1 на седмица) и проект, направен от български, италиански и испански учени - макар да не е разработен за коронавируса, той е бил адаптиран много бързо и в момента се използва за настоящата пандемия. Представлява много фин термометър, който измерва по съвършен начин температурата на издишвания признак като първи признак на настъпване на усложнения.


Хидроксихлорохинът повишава риска от смърт, показа мащабно проучване


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Панов и Касимова са "за" зеления сертификат, но "против" закъснялото му въвеждане

Кандидат-президентската двойка призова гражданите да се ваксинират

На 21 години е починал певецът Денис Теофиков

Той беше един от популярните попфолк изпълнители

От 25 октомври центърът за ваксинация в "Пирогов" ще работи до полунощ

За бързите антигенни тестове ще се плаща само такса 10 лв. за вземане на пробата

Наследникът на Хабсбургите, който иска да влезе в света на F1

24-годишният Фердинанд спечели "24-те часа на Льо Ман" и иска да пробие на най-високо ниво

Почина бившият генерален директор на БНТ Кирил Гоцев

Кирил Гоцев беше професионален фотограф и дълги години организираше фотопленери на морето, в които участваше със свои изложби

Ясен Григоров: Eдин млад фотограф се връща от Лондон, за да снима Северозапада

Проектът му "Образцов дом" е едно завръщане към детството, към корените на семейството му и към един от най-бедните региони в ЕС

Децата от 1.-4. клас могат да се върнат в училище до 7-10 дни, ще влизат с тестове тип близалки

МОН и МЗ предлагат мярката, Министерството на финансите ще отпусне средства

Корнелия Нинова смята да се ваксинира, когато ѝ "изтекат антителата"

Лидерът на БСП прекара коронавируса два пъти