Снимка: © getty images

На редовния брифинг на Националния оперативен щаб доц. Ангел Кунчев съобщи, че са открити 10 нови положителни проби през изминалото денонощие, но от само 295 изследвания.

По области новите случаи са разпределени по следния начин: 4 в София, 3 в Сливен, 2 в Плевен и 1 в Шумен. Общият брой на положителните тестове у нас вече е 2443.

От четирите случая в София, два са на деца - едно на 4 и едно на 13-годишна възраст. Няма нови засегнати медици - техният брой остава 253. Отново има спад в броя на активните случая, след като излекуваните за последните 24 часа са 18 и вече общият брой на оздравелите е 880.

Няма и нови починали. От всички смъртни случаи до момента, 86 са мъже и 44 са жени при средна възраст 67.2 години, съобщи Кунчев.

Главният държавен здравен инспектор добави, че от кризата ще се направят "изключително интересни анализи", които ще помогнат за оптимизирането на здравната ни система.

"В такива условия на екстремно натоварване се подчертават както слабости, така и силни страни на болничната система. От всяка една гледна точка - и като сгради, и като оборудване, и като кадри, и като квалификация - специално за последното мога да кажа, че определено ще имаме работа с медицински университети, с всички обучаващи, по отношение на това да бъде значително разширен обхватът и да бъдат по-задълбочени знанията, които студентите по медицина получават в някои области. Специално в епидемиологията, инфекциозните болести, микробиологията и вирусологията - нещо, което се оказа ключово в такъв един момент," каза още доц. Кунчев.

Като позитиви от епидемията той определи основно три неща: изграждането на персоналната информационната система за Covid-19 за кратък период от време, зачестяването на заседанията за одобряване на дезинфектанти (от 1 в месеца, до 1 на седмица) и проект, направен от български, италиански и испански учени - макар да не е разработен за коронавируса, той е бил адаптиран много бързо и в момента се използва за настоящата пандемия. Представлява много фин термометър, който измерва по съвършен начин температурата на издишвания признак като първи признак на настъпване на усложнения.


Хидроксихлорохинът повишава риска от смърт, показа мащабно проучване


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Днес и утре изслушват кандидатите за генерален директор на БНТ

СЕМ събеседва с осемте кандидати днес и утре

Семейната снимка на Г-7: Макрон по риза, Джонсън до Шолц

Форумът започна с шеги по адрес на Путин

Украйна остави своя отпечатък върху фестивала в Гластънбъри

Зеленски говори от екраните, а Пол Маккартни развя украинското знаме

Кирил Петков: Да преговаряме с ИТН би било дефиницията на "глупост"

"Със Слави Трифонов, Бойко Борисов, Делян Пеевски и Костадин Костадинов няма да преговаряме", категоричен бе той

"Демократична България" обмисля възможността да се яви на избори заедно с ПП

ДБ е твърдо за машинно гласуване на евентуалните предсрочни избори