Снимка: © Getty Images

За момента не се предвижда затягане на мерките срещу разпространението на Covid-19 в София, реши столичният оперативен щаб. Детските градини и училищата няма да бъдат затваряни, обяви кметът Йорданка Фандъкова.

По-рано през деня щабът се събра, за да обсъжда дали да въведе нови ограничения в столицата. От вчера София попада в тъмночервената зона на разпространение на вируса - тоест заболеваемост от над 500 на 100 хиляди души население за последните две седмици.

Заболеваемостта в столицата е 508 на 100 000 души. За последните 24 часа новите случаи на Covid-19 в града са 193 от общо 621 за страната.

"Ще обсъдим резултатите, които имаме към момента, резултатите от контролните действия и оттам нататък нашата цел е да засилим контрола, да ваксинираме хората, да лекуваме там, където има заболели", обяви преди срещата зам.-кметът Дончо Барбалов, цитиран от БНР. 

От днес в сила влизат нови регионални мерки срещу разпространението на Covid-19 в областите с най-висока заболеваемост - Сливен, Видин, Перник, София-област и Кюстендил.

В София-област от 12 до 24 октомври се преустановяват провежданията на всички масови мероприятия като музикални и други фестивали, събори, фолклорни инициативи и други с такъв характер. Няма да има масови спортни събития на закрито, а на открито същите се провеждат без публика с изключение на включените в годишния държавен спортен календар.Преустановяват се организирани групови посещения на музеи и галерии, кина и театри ще работят при 30% от капацитета си. Преустановява се провеждането на присъствени групови занятия в езикови центрове, образователни центрове и други обучителни центрове, танцови, музикални и други школи.

За учениците от Софийска област се въвежда ротационен принцип на обучение:

- от 12.10.2021 г. до 17.10.2021 г. класовете 1, 2, 3, 4, 7, 8 и 12 клас се обучават присъствено, а класовете 5, 6, 9, 10 и 11 клас преминават в Обучение от разстояние в електронна среда;

- от 18.10.2021 г. до 24.10.2021 г. класовете 1, 2, 3, 4, 5, 7 и 10 клас се обучават присъствено, а класовете 6, 8, 9, 11 и 12 клас преминават в Обучение от разстояние в електронна среда.

Детските градини и ясли са отворени, като работят при строго спазване на противоепидемични мерки.

Новите случаи на Covid-19 в България са 621, което представлява 10,8% от броя на направените тестове за денонощие.

Починали са 40 души с диагноза коронавирус, като 95% от тях не са били ваксинирани. Оздравелите са 576, а активните случаи – над 50 хиляди.

Още 187 пациенти с Covid са постъпили в болници, като 89% от тях са без поставена доза от препаратите. Общо 5503 души са в лечебни заведения, а от тях в интензивни отделения се намират 470.

Ваксинационната кампания продължава с бавно темпо – 1219 поставени дози за денонощие.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Руският дипломат в ООН, който осъди войната: Ние също носим вина за този безумен позор

"Често пращахме информация, която със сигурност щеше да се хареса. Това беше основният критерий"

Ивайло Дончев - фотографът на "летящите" хора

Срещаме се с Ивайло, за да си поговорим за силата на предизвикателствата в личната еволюция, какво му помага да си организира ежедневието, какво го държи продуктивен

"Отровата винаги оставя следа": Документалният филм "Навални" ще е достъпен в HBO Max

"Отровата винаги оставя следа" казват създателите на продукцията

Папа Франциск към Петков: Корупцията е болест, а младите политици са единственият начин тя да бъде изкоренена

Министър-председателят е в Рим и Ватикана за традиционно по повод 24 май посещение

Животът в Русия след инвазията: зловещи затворени витрини и масов страх от мобилизация

Войната в Украйна застигна и Русия - не с крилати ракети, а под формата на санкции, които промениха животът в страната

Зеленски пред Давос: Украйна се нуждае от поне 5 млрд. долара месечно и още оръжия

Украинският президент се включи онлайн в Световния икономически форум

Байдън: САЩ са готови да защитят Тайван с военна сила

Според Байдън няма опасност подобно събитие скоро да се случи

Кирил Петков ще търси подкрепа и от опозицията по въпроса за Северна Македония

"Бъдещето на нашата съседка е толкова важен въпрос, че дори коалицията няма право сама да го направи", каза Петков