Снимка: © Getty Images

За момента не се предвижда затягане на мерките срещу разпространението на Covid-19 в София, реши столичният оперативен щаб. Детските градини и училищата няма да бъдат затваряни, обяви кметът Йорданка Фандъкова.

По-рано през деня щабът се събра, за да обсъжда дали да въведе нови ограничения в столицата. От вчера София попада в тъмночервената зона на разпространение на вируса - тоест заболеваемост от над 500 на 100 хиляди души население за последните две седмици.

Заболеваемостта в столицата е 508 на 100 000 души. За последните 24 часа новите случаи на Covid-19 в града са 193 от общо 621 за страната.

"Ще обсъдим резултатите, които имаме към момента, резултатите от контролните действия и оттам нататък нашата цел е да засилим контрола, да ваксинираме хората, да лекуваме там, където има заболели", обяви преди срещата зам.-кметът Дончо Барбалов, цитиран от БНР. 

От днес в сила влизат нови регионални мерки срещу разпространението на Covid-19 в областите с най-висока заболеваемост - Сливен, Видин, Перник, София-област и Кюстендил.

В София-област от 12 до 24 октомври се преустановяват провежданията на всички масови мероприятия като музикални и други фестивали, събори, фолклорни инициативи и други с такъв характер. Няма да има масови спортни събития на закрито, а на открито същите се провеждат без публика с изключение на включените в годишния държавен спортен календар.Преустановяват се организирани групови посещения на музеи и галерии, кина и театри ще работят при 30% от капацитета си. Преустановява се провеждането на присъствени групови занятия в езикови центрове, образователни центрове и други обучителни центрове, танцови, музикални и други школи.

За учениците от Софийска област се въвежда ротационен принцип на обучение:

- от 12.10.2021 г. до 17.10.2021 г. класовете 1, 2, 3, 4, 7, 8 и 12 клас се обучават присъствено, а класовете 5, 6, 9, 10 и 11 клас преминават в Обучение от разстояние в електронна среда;

- от 18.10.2021 г. до 24.10.2021 г. класовете 1, 2, 3, 4, 5, 7 и 10 клас се обучават присъствено, а класовете 6, 8, 9, 11 и 12 клас преминават в Обучение от разстояние в електронна среда.

Детските градини и ясли са отворени, като работят при строго спазване на противоепидемични мерки.

Новите случаи на Covid-19 в България са 621, което представлява 10,8% от броя на направените тестове за денонощие.

Починали са 40 души с диагноза коронавирус, като 95% от тях не са били ваксинирани. Оздравелите са 576, а активните случаи – над 50 хиляди.

Още 187 пациенти с Covid са постъпили в болници, като 89% от тях са без поставена доза от препаратите. Общо 5503 души са в лечебни заведения, а от тях в интензивни отделения се намират 470.

Ваксинационната кампания продължава с бавно темпо – 1219 поставени дози за денонощие.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

2,4 млрд. лв. от Плана за възстановяване са само за въглищните региони

Перник, Стара Загора и Кюстендил ще получат целева подкрепа

Весела Казакова, Мина Милева и "наказателният вот" срещу филмите им в България

"Това е наказание срещу успеха на всички, които светът призна - и то западният свят"

Изследване от Швеция: Covid-19 засяга по-малко хора, ако близките им са ваксинирани

Ваксините играят ключова роля не само за индивидуалната, но и за колективната защита във високорискова среда

Вирусолозите предлагат по-строги мерки: "Ние сме в извънредна ситуация"

"Излизането от тази вълна зависи от нашето разумно поведение като общество"

Евростат: България е втора по бедност в ЕС след Румъния

Над 1/3 от населението на страната е изложено на бедност и материални лишения

Меркел посети Ердоган за последно - разбраха се за бежанците и за преговори с талибаните

Германският канцлер беше на визита в имение в Истанбул