Сутрешни новини: Пътни строители блокират София с тежка техника; Нови регионални мерки срещу Covid-19 Снимка: © Булевард България

Протест на пътните строители ще блокира центъра на София днес. Рано сутринта на бул. „Цариградско шосе“ – на входа на столицата – вече има плътна колона от строителна техника, която е готова да влезе в града.

Очаква се в демонстрацията, организирана от Браншова камара „Пътища“, да се включат 3000 души и тежка механизация от около 100 пътни превозни средства. Пътните строители продължават протестите си с искане за изплащане на 800 млн. лв. за извършени дейности и за оставка на регионалния министър Виолета Комитова.

От 8 ч. до 9 ч. камионите им ще се позиционират по бул. „Цар Освободител“ в отсечката между бул. „Княз Ал. Дондуков“ и ул. „Г. С. Раковски“. От 7 до 12 ч. на 11 октомври се забраняват паркирането и престоят на пл. „Александър Първи“. От 8 до 12:30 ч. е забранено влизането на пътни превозни средства по бул. „Цар Освободител“ между „Г. С. Раковски“ и бул. „Дондуков“.


От днес в сила влизат нови регионални мерки срещу разпространението на Covid-19 в областите с най-висока заболеваемост.

В Сливен тя е над 530 на 100 хил. души от населението през последните две седмици, затова се преустановяват масови мероприятия, посещенията на кина и театри, затварят музикалните школи. Спортните събития на открито и закрито също спират, а във фитнесите и моловете ще се влиза със специален пропускателен режим.

Във Видин (над 600 заболели на 100 хил.) и в Перник (над 650 на 100 хил.) учениците минават на ротационен принцип на обучение. Затварят се спортни зали и фитнеси. В Перник се ограничават посещенията на барове, а ресторантите ще работят до 22 ч. с 50% от капацитета си. Кината и театрите ще отварят само 30% от капацитета си, а музеите и галериите затварят.

Обсъждат се мерки и в национален мащаб, сред които са влизане на определени обществени места само срещу „зелен сертификат“.


Новите случаи на Covid-19 в България са 621, което представлява 10,8% от броя на направените тестове за денонощие.

Починали са 40 души с диагноза коронавирус, като 95% от тях не са били ваксинирани. Оздравелите са 576, а активните случаи – над 50 хиляди.

Още 187 пациенти с Covid са постъпили в болници, като 89% от тях са без поставена доза от препаратите. Общо 5503 души са в лечебни заведения, а от тях в интензивни отделения се намират 470.

Ваксинационната кампания продължава с бавно темпо – 1219 поставени дози за денонощие.


Съдът е отменил гаранциите на Лиляна Деянова - ЛиЛана, брат й Александър и още петима души, които прокуратурата обвинява, че като организирана престъпна група незаконно са усвоявали европейски средства по програма "Иновации и конкурентоспособност". Обвинението е за над 2,7 млн. лева в периода от 2016 до 25 април 2020 г.

Това съобщи в. „Сега“, позовавайки се на отговор от спецсъда. В края на септември той върна делото на прокуратурата, след като откри пропуски в обвинителния акт, в който певицата ЛиЛана беше свързана с Васил Божков.

С връщането на делото са отменени и гаранциите на подсъдимите и те вече са на свобода срещу подписка. Досега Мартин Димитров и Лиляна Деянова бяха с 40 000 лв. гаранция, Александър Деянов - с 50 000 лв. Петър Марчоков - с 10 000 лв., Александър Ангелов и Максим Ботев - с по 5000 лв., Ася Йочева - с 1000 лв. Отменена е забраната за всички да напускат страната.


Рекордните половин милиард лева нов дълг ще бъдат предложени на вътрешния пазар чрез държавни ценни книжа при нулева лихва, съобщи БНБ. Емисията бе преотваряна няколко пъти тази година, като при всичките бе постигната отрицателна доходност, която е изгодна за държавата.

Ако бъдат одобрени поръчките в обявения обем, общият новопоет дълг от началото на годината ще достигне един милиард и 800 милиона лева. Бюджетният лимит за новопоети задължения е 4 милиарда и 500 милиона лева, като в него не е указано дали и в какъв обем те трябва да бъдат поети от вътрешния или външния дългов пазар.


Хиляди поляци излязоха на протести в над 100 града в цялата страна, за да се обявят против евентуално излизане на Полша от Европейския съюз. Само в столицата Варшава тази неделя по улиците имаше над 100 хиляди души.

Причината за масовите демонстрации е решението на Конституционния трибунал от четвъртък, според което Конституцията на страната стои над законите на Европейския съюз. Трибуналът реши, че няколко ключови точки от законите на ЕС са „несъвместими“ с тези на държавата.

Доналд Туск – бивш президент на Европейския съвет, а сега лидер на опозицията – призова хората "да защитят Европейска Полша“. Активисти, опозиционери и артисти излязоха на улиците след разрива в отношенията между Варшава и Брюксел, за да подкрепят оставане в ЕС.


Францция спечели второто издание на европейския футболен турнир Лига на нациите. Тимът на Дидие Дешан постигна обрат срещу Испания на финала в Милано и надделя с 2:1.

„Ла Фурия“ на Луис Енрике поведе с гол на Микел Оярсабал след почивката, но в 66-ата минута Карим Бензема изравни. В 80-ата Килиан Мбапе сложи точка на спора с втори гол за „петлите“, които са световни шампиони от 2018 г.

Франция победи Белгия в първия мач от финалната четворка, а Испания надигра европейския шампион Италия. "Скуадрата" спечели третото място след 2:1 срещу белгийската селекция.



Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Служебният кабинет смени Вяра Тодева и още пет областни управители

Част от новите са от банката кадри на ГЕРБ

18:08 - 26.04.2024
Важно днес

Мащабни промени в движението в центъра на София предложиха от ПП-ДБ и "Спаси София"

Планира се ул. „Фритьоф Нансен“ да стане двупосочна

14:32 - 26.04.2024