Кетаминът е навсякъде - от сцените в най-популярните американски сериали до шумните скандали около милиардера Илон Мъск.

В "The Good Fight" и "Industry" адвокати и инвестиционни банкери търсеха спасение от стреса в психотропното вещество.

"The White Lotus" и "Stranger Things" показваха колко опасно достъпен е този наркотик сред тийнейджърите.

Разследване на Wall Street Journal показа, че Мъск е започнал да употребява кетамин от миналото лято - с микродози за третиране на депресия или с пълни дози по време на купони.

Партито обаче лесно може да се превърне в трагедия.

Именно кетаминът беше причината за смъртта на актьора от "Приятели" Матю Пери, който изгуби живота си едва на 54 г. след дълга борба със зависимостта си от алкохол и наркотични вещества.

Микро- или макродозиране, приложено извън предписанието на определения медикамент, си е наркомания. Въпреки че са "микро", това са наркомании, казва известният анестезиолог и бивш служебен министър на здравеопазването д-р Мирослав Ненков.

Какви са страничните ефекти на кетамина и защо той не бива да се употребява извън операционните зали, под строг лекарски контрол? Предлагаме ви разговора с д-р Ненков:


Сибина Григорова: Какво представлява кетаминът? Как го оценявате като риск?

Мирослав Ненков: Кетаминът, както и всеки психотропен медикамент, прави нещо, което малко медикаменти в хуманната медицина могат.

Ако това е действителността, а това е отражението на действителността в съзнанието ни, кетаминът прави "щрак" и ги разделя. Много интересно явление.

Той предизвиква сънища, халюцинации. Може да предизвика психоза след отминаване на ефекта му. Но в болницата той е дозиран точно. Той е в комбинация с точно определени медикаменти, за да се избегнат тези ефекти.

Ако не греша, той е измислен навремето като "серум на истината". Смятали го за много ефективен, защото хората, които го приемали, приказвали много. Но после се оказвало, че са говорили глупости...

Кетаминът има много силен обезболяващ ефект. За разлика от почти всички обезболяващи и приспивателни, той не сваля кръвното и потиска дишането в по-висока доза.

- Тоест - лекарите-анестезиолози го харесвате?

- Ние, лекарите, и аз, го харесваме. В САЩ се опитаха да го забранят за хуманитарна употреба заради ефекта с халюцинациите.

Аз имам мое проучване по въпроса за позитивните сънища след предварителна подготовка на пациентите - което обаче не е документирано.

Оказва се, че какво ще сънуваш и халюцинираш, когато се постави упойка с кетамин, зависи от това каква е предаварителната ти настройка. Никой не ляга на операционната маса с весела настройка, всеки се страхува. Затова и често пациентите в болниците сънуват гадости след упойката с кетамин.

Преди години, когато работех в гинекология, отделях много дълго време преди операция, за да разговарям с жените и да ги успокоявам.

От около 50 жени само една беше сънувала кошмари, а всички други бяха сънували много приятни неща. И това е заради предварителната настройка, още преди самият медикамент да бъде направен.

Но всеки наркоман, който злоупотребява с един или различни медикаменти, накрая умира от свръхдоза.Актьорът Матю Пери

Може да са много популярни хора като Майкъл Джексън или Матю Пери, но това всъщност са зависими хора. И те умират по обичайния за наркоманите начин - не дай Боже, това да се случи с Мъск или подобни на него.

- Доколко дозите, които човек като Мъск би приемал, влияят на трезвостта на преценката му?

- Нито един психотропен медикамент не дава ефект, в който човек може да преценява реалистично ситуацията.

Ще дам пример. Безкрайно много пъти съм чувал разни глупаци да обясняват как една малка ракия не им пречела да карат автомобил.

"Страхотният пияч", който в този край на света се мисли за много готин, не усеща едната малка ракия. Само че малката ракия му свива кръгозора, без той да разбере - независимо че се чувства добре. А когато се блъсне в спрялата кола на светофара, после има "СъсипАха я тая държава".

Същото е с всички психотропни медикаменти. Използването им по каквато и да е причина - било то за удоволствие, било то за нещо друго - винаги ще доведе със себе си неприятности, било то лични, било то обществени, ако те се употребяват от по-значими фигури.

Използването им за психотропни медикаменти, извън прякото им предназначение - особено както е в случая с кетамина - е груба житейска грешка.

- The Economist публикуваха статия, според която в Украйна кетаминът се оказва разрешен за лечение на психични заболявания от няколко години. Сега са обмисля как да бъдат лекувани част от войниците от фронта, експериментално с кетамин, заради всички натрупани лоши преживявания и стрес. Имаше описан случай с войник, който се е върнал от войната с тежки здравословни проблеми - които са оправени, но му останало заекване. Психиатърът му предложил да го третира с кетамин, и се излекувал и от заекването. Възможно ли е това?

- Моят опит с украинската и руската медицина показва, че тe доста си приличат и доста вярват на небивалици.

Кетаминът е седатив, той отнема или променя съзнанието. Това е медикамент, който се ползва в операционната и в реанимацията, в много редки случаи. Позволен е за употреба в България, но той се прилага с други медикаменти, за да се предотврати страничният ефект с халюцинациите и сънуването на ужасии.

Няма как един човек да бъде боеспособен, когато се надруса с кетамин.

Боеспособният човек трябва да е с бистро съзнание, за да може да е ефективен и ефикасен. Това, че ще вижда червена стая с черни дракони вътре, не означава, че е боеспособен.

Бойният стрес не се лекува по този начин.

- Знаете ли за клиниките по microdosing? В сериала The Good Fight юристка от кантората ходеше в клиника за микродози кетамин, за да се освободи от натрупания стрес. Това "изкуство" на дозирането би трябвало да е Вашата професия, нали?

- Микро- или макро-дози, приложени извън предписанието на определения медикамент, си е наркомания. Въпреки че са "микро", това са наркомании. Тези клиники предлагат нещо като заместващо лечение на зависими хора.

Стресът не се лекува с медикаменти. Стресът се лекува с медикаменти само тогава, когато той е довел до обратимо личностно нарушение.

Стресът се лекува с психоанализа, с помощта на психолози.

- Четох, че американският лекарствен регулатор FDA не е разрешил на психоаналитиците да ползват кетамин - от тях идвало желанието в Америка да се използва тази химия за "връщане" на съзнанието.

- Това ми прилича на онзи случай със заекващия войник... Психоанализата в нейния вид изключва медикаментозното лечение. За да се предпише медикамент, човек трябва да има определена квалификация.

Произволното изписване на медикамент на пациент е противозаконно, противочовешко и не бива да се прави, в никакъв случай.

Медикаментите и алкохолът не са решение на нашите житейски проблеми, напротив.

Мой познат кардиолог беше изписал на майка си медикамент, който повишава силата на свиване на сърцето и бави пулса. Бабата се почувствала добре и решила да "изпише" този медикамент на всички баби в махалата. Само че те после ангажирали локалната "Бърза помощ" в следващите три дни, защото пулсът им станал 30.

Това става, когато се изписва медикамент от некомпетентен, неподготвен човек, не по предписание.

Кетаминът - независимо дали е в микро- или нанодози - това са измислици на американските психолози, които искат да постигнат бърз ефект върху своите пациенти.

Който се занимава с истинска психология, особено психоанализа, знае, че тя не дава бърз резултат - тя ще е много ефективна, но ще отнеме време.

Кетаминът няма да помогне.

- Още едно вещество, което попада в новините, е рохипнолът. Вътрешният министър на Великобритания Джеймс Клевърли си беше признал, че сипва на жена си рохипнол, за да я предразполага. Какво е рохипнолът и защо го наричат "наркотик на изнасилвачите"?

- Рохипнолът не е медикамент за изнасилване, а приспивателно като диазепама.

Господ да им е на помощ на тези мъже, пък били те и външни, и вътрешни министри, на които им се налага да сипват рохипнол, за да получат секс от която и да е жена.

Това е абсолютно идиотска история. Аз нямам думи за това. Какъв е този мъж, който е и министър, и се бори с престъпността, а слага рохипнол на жена си...

- За последно да се върнем на Мъск: Колко време трябва да употребяваш кетамин, за да станеш наркоман? Под какви форми се взема?

- За да започнеш да вземаш кетамин, значи ти вече си готов наркоман.

А когато си най-богатият човек на света, предозирането е въпрос на време. Защото вероятно се възприемаш и като най-умният и най-знаещият, за теб няма тайни в областта на фармакологията...

Просто е въпрос на време да се предозира било с кетамин или с други медикаменти, както беше случаят с Майкъл Джексън.

Физическият анализ на кръвта му беше установил 6-7 медикамента. Комбинацията помежду им винаги засилва ефекта - ако всеки от тях дава единица действие, двата заедно няма да дадат 2, а 4. Това се нарича синергизъм.

- А как човек може да се отърве?

- Това е трудна работа. Зависимостите са ужасяващи. Разбира се, че човек може да се отърве, но трябва да е много корав. Не трябва да е Илон Мъск.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Русия обяви Зеленски за международно издирване

Украинският президент се издирва по неуточнено обвинение

18:24 - 04.05.2024
Живот

Мъжете и депресията – защо е толкова трудно да се разпознае

Възможно ли е голяма част от депресиите при мъжете просто да не се разпознават?

16:47 - 04.05.2024
Важно днес

Пребиха водача на листата за ЕП на социалистите в Германия

Матиас Еке е бил нападнат и пребит от четирима души

14:27 - 04.05.2024
Култура

Защо масовата култура е станала толкова скучна

Какво стана с големите културни пробиви и как специфичното знание спря да е ценно

13:10 - 04.05.2024