Д-р Цветеслава Гълъбова: В българско министерство понижават позиции заради болничен за депресия Снимка: © Getty Images

Директорът на Държавната психиатрична болница „Св. Иван Рилски“ Цветеслава Гълъбова сигнализира за скандален случай на понижаване длъжността на нейна пациентка в едно от българските министерства.

Тя била държавен служител, а след като представила пред работодателите си болничен лист за депресия, я помолили да подпише „съгласие“ за преминаване на по-ниска позиция.

„И, разбира се, на нейната позиция е назначен младеж, който е син на високопоставени родители“, пише д-р Гълъбова във Facebook профила си.

От публикацията не става ясно кое е министерството. Случаят доведе до критики срещу държавните власти в социалните мрежи. Някои хора не са изненадани, че това се случва в България, други призовават за промени в администрацията и говорят за „обичайна практика“.

„На депресията се гледа като на лудост“, отбелязва един от потребителите във Facebook, а повечето коментари подкрепят тезата, че хората с подобни проблеми са нечестно стигматизирани.

Срещат се и коментари, подкрепящи противоположната теза, на които д-р Гълъбова отговаря: „Какво като е психиатрична диагнозата? Или хората с психиатрични диагнози, според Вас, не могат да работят? Ами да ги разстрелваме направо, а?“.

Националната здравноосигуринелна каса не покрива нито една пътека за лечение на психично здраве.

Потребител във Facebook се оплаква под публикацията на директора на Държавната психиатрична болница, че практиката съществува от години. „Познавам хора, които са лежали в психиатрия за лечение на депресия и други заболявания. Трагедията е, че тези хора остават без работа“.

Според няколко души здравното състояние представлява „нещо лично" и не трябва да се носи лист на работодателя със съответната диагноза, която да става достояние на „поне десетина служители“.

Д-р Цветеслава Гълъбова е психиатър и директор на болницата „Св. Иван Рилски“ в Нови Искър. Тя беше част от експертния медицински съвет, който бе назначен да подпомага Националния оперативен щаб и здравните власти миналата пролет, по време на първата вълна от Covid-19.

През последните месеци д-р Гълъбова все повече повдига темата за депресията по време на пандемия. За рубриката „Странната 2020“ на „Булевард България“ през декември тя каза, че „хората в индивидуален план ще имат сериозни психологически проблеми“.

„Вече има увеличаване на невротичните разстройства, панически разстройства, леки депресии. Очакваме бум на посттравматичния стрес. И това ще мине. Въпросът е какви ще излезем от това изпитание“, каза тогава тя.


Да дойде Ричард


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Могат ли испанските крайнодесни да свалят премиера Санчес с компромат срещу жена му

Педро Санчес временно спира да изпълнява публичните си задължения

07:25 - 25.04.2024
Важно днес

Кандидатът на опозиционната ВМР0-ДПМНЕ с най-много гласове на президентските избори в Северна Македония (Обновена на 25 април)

Първите резултатите сочат около 100 хил. гласа разлика между първите двама

22:24 - 24.04.2024
Важно днес

Ивет Лалова стана майка на момче

Със съпруга и Симоне са избрали името Тиаго за първото си дете

21:58 - 24.04.2024
Технологии

OPPO влиза официално на българския пазар

Продуктите на OPPO ще се предлагат официално в А1 и Технополис

21:09 - 24.04.2024