Снимка: © Getty Images

Директорът на Държавната психиатрична болница „Св. Иван Рилски“ Цветеслава Гълъбова сигнализира за скандален случай на понижаване длъжността на нейна пациентка в едно от българските министерства.

Тя била държавен служител, а след като представила пред работодателите си болничен лист за депресия, я помолили да подпише „съгласие“ за преминаване на по-ниска позиция.

„И, разбира се, на нейната позиция е назначен младеж, който е син на високопоставени родители“, пише д-р Гълъбова във Facebook профила си.

От публикацията не става ясно кое е министерството. Случаят доведе до критики срещу държавните власти в социалните мрежи. Някои хора не са изненадани, че това се случва в България, други призовават за промени в администрацията и говорят за „обичайна практика“.

„На депресията се гледа като на лудост“, отбелязва един от потребителите във Facebook, а повечето коментари подкрепят тезата, че хората с подобни проблеми са нечестно стигматизирани.

Срещат се и коментари, подкрепящи противоположната теза, на които д-р Гълъбова отговаря: „Какво като е психиатрична диагнозата? Или хората с психиатрични диагнози, според Вас, не могат да работят? Ами да ги разстрелваме направо, а?“.

Националната здравноосигуринелна каса не покрива нито една пътека за лечение на психично здраве.

Потребител във Facebook се оплаква под публикацията на директора на Държавната психиатрична болница, че практиката съществува от години. „Познавам хора, които са лежали в психиатрия за лечение на депресия и други заболявания. Трагедията е, че тези хора остават без работа“.

Според няколко души здравното състояние представлява „нещо лично" и не трябва да се носи лист на работодателя със съответната диагноза, която да става достояние на „поне десетина служители“.

Д-р Цветеслава Гълъбова е психиатър и директор на болницата „Св. Иван Рилски“ в Нови Искър. Тя беше част от експертния медицински съвет, който бе назначен да подпомага Националния оперативен щаб и здравните власти миналата пролет, по време на първата вълна от Covid-19.

През последните месеци д-р Гълъбова все повече повдига темата за депресията по време на пандемия. За рубриката „Странната 2020“ на „Булевард България“ през декември тя каза, че „хората в индивидуален план ще имат сериозни психологически проблеми“.

„Вече има увеличаване на невротичните разстройства, панически разстройства, леки депресии. Очакваме бум на посттравматичния стрес. И това ще мине. Въпросът е какви ще излезем от това изпитание“, каза тогава тя.


Да дойде Ричард


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Салман Рушди беше нападнат с нож по време на лекция

Нападателят на автора на "Сатанински строфи" е задържан

Българите в чужбина ще гласуват в 733 секции на 2 октомври

На последните избори бяха отчетени 225 785 гласа от чужбина

Бизнесът обвини "Булгаргаз", че купува газ с надценки за септември

Според служебния министър - сделката е станала на "доста добра цена"

Кадри от времето на ГЕРБ се озоваха на ключови позиции в служебния кабинет

Съветници, зам.-министри и нов шеф на тол системата имат стари връзки в ГЕРБ

Disney изпревари Netflix по брой абонати и стана номер едно в стрийминга

Само 16 месеца след пускането ѝ на световния пазар, Disney+ достигна до над 100 милиона абонати - постижение, което отне на Netflix цяло десетилетие.

"Авакс": Интерконекторът ще е готов не по-късно от първата седмица на септември

Строителите твърдят, че са на финала на предаването на обекта

Българското кино пак остана без пари заради скандали и "борба на кланове"

Втори пореден конкурс за финансиране на игрални филми е блокиран в съда

TikTok уж забрани руското съдържание, но то още е достъпно - и в Русия, и у нас

Европейско изследване откри руски акауни, които заобикалят ограниченията

МРРБ "отчете" недовършени обекти по газовата връзка с галерия от площадките

Малко по-рано компанията ICGB съобщи, че всички основни строителни дейности са приключени