„Путин иска да остане властелин на света. Той не може да отстъпи от това ниво, където вече умът му функционира. Идентифицирал се е с архетипни, божествени модели. Той мисли за себе си като за Богочовек и ние не можем да го лекуваме от това. Не можем да му отнемем това, защото ако го направим, той ще преживее такъв крах, такова свиване, че няма да може да го понесе. Ако му отнемем това, към което се стреми, алтернативата, която му остава, е самоубийството. Той няма да може да понесе подобна загуба“.

Това е мнението на психиатъра д-р Владимир Сотиров, който направи психопортрет на руския президент в предаването „На фокус“ по Нова ТВ тази неделя.

Д-р Сотиров е член на Българската психиатрична асоциация и бивш председател на Софийското психиатрично общество. Практикува в център „Адаптация“ в София. Завършил е Медицински университет в столицата през 1995 г., има специалност по психиатрия от 2001 г. Има допълнителни специализации по когнитивно-поведенческа психотерапия и психосоциална рехабилитация. През периода 2001 – 2005 г. е ръководител на демонстрационен проект към Националната програма за психично здраве.

Пред журналиста Евгений Генчев психиатърът коментира думите на американските служби, че Путин е „изолиран“ и „обезверен“ след военната инвазия в Украйна. Д-р Сотиров смята, че руският президент е „много опасен“, защото, за да обслужи своята нужда и интереси, може „с лека ръка да се лиши от всеки един около себе си“.

Относно заявката да бъдат приведени в бойна готовност ядрените оръжия на Русия, д-р Сотиров заяви: „Тук проблемът е, че той се опитва да се справи със слабостта си, като свръхкомпенсира със силата, която произтича от институцията му. Той се идентифицира с институцията - той не е човек, той е президент. Неговите качества не произтичат от личността му. Силата му не произтича от личността му. Силата му произтича от силата на институцията. Използва я като инструментаруим, за да компенсира това преживяване за незначителност. Подозирам, че той носи дълбоко в себе си автентичното преживяване за незначителност, до което не може да се докосне“.

Според психиатъра Путин демонстрира, парадира със силата и опитва да изглежда „мъжкарски“ на политическите срещи на най-високо ниво. „Езикът на тялото му издава нужда да представи образ на себе си, който е доста по-уверен и мъжествен. Когато имаме такова поведение, разпознаваме в това неговата противоположност“.

Бившият шеф на ЦРУ Джон Бренан казва, че Путин вече „не е хладнокръвният и пресметлив диктатор“. „Да, наистина наблюдаваме регрес, той се счупва под бремето на цялата тази сила, власт и отговорност, с която се е идентифицирал и която носи лично“, смята д-р Сотиров. „Това не е по силите на нито едно човешко същество. За да се справиш с тази колосална власт, която произтича от позицията, трябва да си много държалив. Той не се справи. Хората като него – малките, слабите – се счупват по един или друг начин“.

Психиатърът коментира думите на Путин, че „Русия никога повече няма да бъде унижавана“ с мнението, че „именно това е неговото собствено унижение, неговото автентично преживяване, от което се опитва на всяка цена – болезнено, отчаяно – да избяга и да не се свърже“.

Попитан какво се случва в главата на един човек, който знае, че най-малкото, което половината свят желае, е да го свали от власт, д-р Сотиров отговори: „Планира стратегии, с които да се противопостави на половината свят или на целия свят – не само да оцелее, но да победи, да доминира. Да остане властелин на света. Той не може да отстъпи от това ниво, където вече умът му функционира. Той се е идентифицирал с архетипни, божествени модели. Той мисли за себе си като за Богочовек и ние не можем да го лекуваме от това. Не можем да му отнемем това, защото ако го направим, той ще преживее такъв крах, такова свиване, че няма да може да го понесе. Ако му отнемем това, към което се стреми, алтернативата, която му остава, е самоубийството. Той няма да може да понесе подобна загуба“.

Когато Путин се срещаше с френския президент Еманюел Макрон и с германския канцлер Олаф Шолц в Москва, впечатление направи дългата маса, от двете страни на която се бяха разположили руският президент и госта му. Дали това е проява на сила или на слабост?

„На страхове“, смята д-р Сотиров. „Не е демонстрация на превъзходство и божественост, за да гледа света от дистанцията на собствената си позиция и величие. Мисля, че причината са неговите собствени страхове. Те могат да са всякакви, ние не можем да си ги представим“.

Попитан какъв е подходът за разговор с такъв човек, психиатърът отговори: „Никакъв полезен ход няма. Не могат да бъдат водени разговори с Путин и не бива. Трябва да се търсят начини той да бъде неутрализиран, отстранен“.

Как Путин разчита посланието на света за помощ и подкрепа към Украйна? Д-р Сотиров смята, че руският президент мисли, че „Украйна трябва да бъде наказана, защото е отказала да му пристане, защото го е предала“. „Единственото, което можем да направим, за да го успокоим, е да му дадем това, което той иска. Но това е неприемливо, защото означава да дадем себе си, достойнството си, принципите си, братята, свободата си. Той иска това от нас – да ни подчини, да управлява света. Той се представя като властелин, като световен император“.

Според д-р Сотиров украинският президент Володимир Зеленски спечели симпатиите на хората, защото е излязъл от роля и вече не е комедиант, а е „себе си“.

„Хората така печелят последователи – чрез автентичност. Той воюва, генерал е, предводител на армията си. Трябва да бъде там. Не можеш да бъдеш пълководец от бункер в Италия, нали? Той направи единственият избор, който можеше да бъде направен“.


Буквата "Z" - символът на руската пропаганда за войната на Путин


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Oще един ученик е задържан във връзка с фалшивите бомбени заплахи

Спецполицаи на ГДБОП са арестували 16-годишно момче от Пловдив,

16:32 - 01.04.2023

Избори и във Финландия: Сана Марин се бори за втори мандат в напрегната надпревара

Изборите във Финландия са толкова оспорвани, че всяка от трите големи партии има шанс за победа

16:02 - 01.04.2023

Ще успее ли ChatGPT да "открадне" професията на кулинарния критик Джей Рейнър?

ChatGPT може да пише текстове, но достатъчно добри ли са, за да се конкурират с тези на кулинарен критик

15:37 - 01.04.2023

Съдът потвърди: МОН е нарушило санкциите, като е дало поръчка на фирма с руска собственост

Ведомството е трябвало да отстрани фирмата от продецурата, когато е разбрало, че тя не отговаря на регламента

13:49 - 01.04.2023

"Ново ниво на абсурдност": Русия пое ръководството на Съвета за сигурност на ООН

От 1 април Русия е председател на международния орган, който отговаря за мира. И не, това не е първоаприлска шега

12:41 - 01.04.2023

Държавата ще лепи стикери върху най-евтините храни в опит да се бори с инфлацията

Борбата на служебния кабинет с високите цени на храните продължава

11:32 - 01.04.2023

Фалшиви подписи и спорове около писмото на Ювал Ноа Харари, Мъск и други за изкуствения интелект

Писмото с искане за шестмесечна пауза в света на изкуствения интелект предизвика буря от реакции

10:12 - 01.04.2023