"Да, България" постави 11 условия за кабинета с премиер Мария Габриел Снимка: © Screenshot

"Да, България" - една от партиите част от коалицията "Продължаваме промяната-Демократична България", обяви официално, че ще участва в разговорите за предстоящата ротация на кабинета - но имат условия.

В изпратената до медиите резолюция, приета от политическата формация, са формулирани 11 конкретни приоритета, които да бъдат договорени по време на преговорите. Сред тях са гаранции за продължаване на съдебната реформа, попълване на Комисията за противодействие на корупцията и реформа в Изборния кодекс.

В съобщението си от "Да, България" потвърждават важността от наличието на парламентарно излъчено правителство, което да работи по приоритетите и реформите, заложени още при кабинета "Денков".

Те обаче отчитат и своя грешка - "неуспеха от провеждането на принципа за въздържане от излъчване на ярки политически лица за позиции, които изискват гласовете на всички участници в мнозинството и предполагат неутралност и професионализъм".

Не са посочени конкретни примери за кои точно политически фигури става въпрос, но написаното идва само ден след избора на председателя на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова за член на Конституционния съд. Кандидатурата ѝ беше подкрепена и от депутати на "Да, България".

Условията, които политическата формация поставя за кабинета с премиер са точно 11:

  1. Гарантиране на пълноценното прилагане на новия чл. 91б от Конституцията на Република България по отношение на всички регулатори, които ще бъдат излъчени от Народното събрание чрез добре развита процедура, отворена към гражданското общество
  2. Гаранции за прилагане на предвидения в чл. 130а, ал. 3 от Конституцията принцип във Висшия съдебен съвет и Висшия прокурорски съвет да бъдат избрани лица, които са независими и партийно неутрални.
  3. Гаранции за продължаване на съдебната реформа чрез Закона за съдебната власт.
  4. Пристъпване към излъчване на Комисия за противодействие на корупцията, и попълването ѝ с убедителни лица, които могат да обосноват очакване за провеждане на антикорупционна политика.
  5. Курс за постепенно ограничаване на бюджетния дефицит с цел постигане на балансиран държавен бюджет.
  6. Увеличаване и фокусиране на усилията за укрепване и модернизация на националната сигурност и отбраната
  7. Реформа в изборното законодателство
  8. Ускорена, фокусирана и систематична работа с реални резултати в сферите на електронното управление, електронната идентификация и киберсигурността.
  9. Комплексни и структурни реформи, насочени към изваждане на България от сивия списък, свързан с мерките срещу изпирането на пари.
  10. Реформа на законодателството в областта на образованието и науката
  11. Трансформиране на новия текст на чл. 23 от Конституцията в амбициозна културна политика.

ГЕРБ и ПП-ДБ сформираха правителство на ротационен принцип, като договориха управленско споразумение. Съгласно него ротация трябва да има и за позициите председател на Народното събрание и министър-председател. В първия стол в момента е Росен Желязков от ГЕРБ. Същото важи и за премиера Денков, който през март ще трябва да предостъпи поста на настощия си вицепремиер от ГЕРБ Мария Габриел. Сега тя е и външен министър.

Първоначално "ротацията" трябваше да е на 6-месечен период, но за поста премиер и председател на Народното събрание се реши - макар неофициално, срокът да е 9 месеца. Очаква се ротацията да се случи през март, но ПП-ДБ и ГЕРБ вече започнаха разговорите по този процес.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Култура

Защо масовата култура е станала толкова скучна

Какво стана с големите културни пробиви и как специфичното знание спря да е ценно

13:10 - 04.05.2024
Живот

30 години след първата титла - легендарни часовници на Михаел Шумахер отиват на търг

Наддаването ще се проведе на 13 май в Женева

11:56 - 04.05.2024
Важно днес

"Не искаме да сме мегафон на правителството". Италианската обществена телевизия обяви стачка след медиен скандал

Журналистите се оплакват от опити за политически натиск

10:37 - 04.05.2024
GEN Z дневници

Vol. 20: Зендея не може да играе тенис, японци блокират Instagram гледка

И още: какво е общото между футболните фланелки и шоколада

09:51 - 04.05.2024
Живот

Д-р Чернев, д-р Чернева и лекарската грижа такава, каквато трябва да бъде

Срещаме се с две от тези екзотични птици като част от партньорството ни с Dr. Oetker

09:17 - 04.05.2024
Важно днес

Врачанският митрополит Григорий ще води литургията за Възкресение Христово

Тя започва в 23,30 на Велика събота в храма "Св. Александър Невски"

08:52 - 04.05.2024