“Да, България“ ще търси антикорупционно мнозинство в 50-ото НС преди третия мандат Снимка: © Булевард България

“Да, България“ предлага коалицията ПП-ДБ да опита да реализира третия мандат, при условие че се установи антикорупционно мнозинство в 50-ото НС. Това е решил Националният съвет на "Да, България" в понеделник вечер.

Само преди дни и ДСБ, част от "Продължаваме промяната - Демократична България", изненадващо обяви готовност за съставяване на "технически кабинет".

В декларацията на "Да, България" се казва, че "ПП-ДБ може да се ангажира с усилия за получаване и/или реализиране на трети мандат единствено ако бъде установено наличието на готовност за формиране на широко програмно мнозинство около пакет антикорупционни реформи, насочени към елиминиране на модела “Пеевски”, завършване на съдебната реформа и стабилизиране на парламентарната република".

Те настоява още и за попълване на ключови регулатори, реформа на службите, както и реформа на Изборния кодекс.

"Ако на база тази декларация бъде установено наличие на мнозинство за реформи, да бъде приет и обявен план за преговори за споразумение за излъчване на кабинет с ограничен мандат (само реализирането на горните реформи) и за ограничен срок (9-12 месеца), като в задачите му влиза и продължаване на европейската интеграция на България и затвърждаване на геополитическата ни ориентация. След одобряване на този план ПП-ДБ може да вземе окончателно решение по отношение подкрепа за излъчване на правителство с третия мандат", се посочва в решението на партията.

Според Божидар Божанов от "Да, България" шансовете за подобно мнозинство не са големи.

"Смятаме, че трябва да се подходи предпазливо, но и отговорно. Шансовете за такова мнозинство не са големи, съдейки по предизборните и следизборните заявки, но смятаме, че всеки на политическия терен трябва да декларира ясно къде стои по тези реформи - както с оглед на развитието на 50-тото Народно събрание, така и с оглед на бъдещи мнозинства в 51-вото, ако в крайна сметка се стигне до предсрочни избори", написа той в профила си във Фейсбук.


Лидерът на ДСБ Атанас Атанасов ДСБ иска третия мандат за "технически кабинет и съхраняване на парламентарната република"


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Супертайфун отне живота на поне двама в Китай. Ранени са над 90 души

"Яги" е вторият най-мощен тропически циклон в света през 2024 г. досега

09:37 - 07.09.2024