Мария Альохина от Pussy Riot напусна страната след заплаха от затвор

Мария Альохина - участничка в известната пънк група Pussy Riot - е избягала от Русия в Литва, преоблечена в униформата на куриер от руска компания за доставки по домовете.

Альохина живееше в родината си, независимо от това, че беше осъдена на 2 години затвор през 2012 г. заради изпълнение на Pussy Riot в московска катедрала, и независимо от това, че само за последната година е арестувана шест пъти от полицията.

Последното ѝ задържане се случва в края на февруари заради старо обвинение от 2021 г. за "нарушаване на санитарните норми" - на практика, това е наказанието срещу нея заради участие в масовите протести срещу Путин след вкарването на Алексей Навални в затвора.

Альохина се намира в затворническа килия, когато чува как Владимир Путин изнася речта, отричаща правото на самостоятелно съществуване на Украйна - сигнал за военната инвазия, която започна малко след това. Малко след това е пусната под домашен арест.

В началото на април тя публикува в Instagram снимка на прерязаната каишка на електронната гривна, с която полицията я следи.

Мария Альохина посочва, че е повредила устройството в знак на протест срещу това, че службите я арестуват "незаконно и несправедливо" за шести път в рамките на една година, докато "Путин води война срещу любимата Украйна и за един месец нашата страна се превърна във фашистка държава в очите на целия свят".

Съдът решава да утежни наказанието ѝ в ефективно лишаване от свобода, което най-после убеждава Мария Альохина да напусне Русия.

New York Times съобщава, че 33-годишната жена е успяла да избяга от московската полиция пред апартамента на приятел, преоблечена в костюм на доставчик на храни. Тя е изоставила телефона си, за да не бъде проследена и да не предизвика вниманието на службите.

С помощта на друг приятел тя е успяла да стигне до границата на Беларус, откъдето е преминала към Литва след едноседмичен престой.

Альохина твърди, че при първия си опит да избяга от Русия е задържана от беларуски гранични полицаи за шест часа, след което е върната обратно. При втория ѝ опит изненаданият дежурен служител от ГКПП-то директно я е отпратил към Русия.

От третия път Альохина е успяла да влезе в Беларус.

Според NYT - исландският артист Рагнар Кяртансон е убедил властите в неназована европейска държава да издадат документ на Альохина, с който тя има право да пътува свободно в ЕС.

Документът е вкаран тайно в Беларус и е предаден на Альохина. Докато изчаква получаването му, тя избягва да посещава хотели или други места за настаняване, в които може да се наложи да предостави паспорта си.

В крайна сметка успява да премине границата между Беларус и Литва, като коментира "колко по-добре се отнасят граничарите, когато смятат, че е "европейка", а не рускиня".

Фактът, че е успяла да избяга от Русия и Беларус в условията на постоянно наблюдение и текущо наказание, според нея е показателно за хаоса в полицейските служби на страната.

"Оттук Русия изглежда като някакъв огромен демон, но всъщност е много неорганизирана, ако я погледнете отвътре. Едната ръка не знае какво прави другата", казва тя.

Альохина твърди, че иска да се върне в Русия, но няма представа кога би било възможно това.

"Ако сърцето ти е свободно, няма значение къде се намираш", казва тя, докато разговаря с журналист на New York Times във Вилнюс.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Радан Кънев: ПП-ДБ няма политическо бъдеще в сегашния си вид

Трудната задача е да се запази единството и да се направи промяната

15:25 - 16.06.2024