Не е важно само къде отиваш, но и как стигаш дотам.

Можеш да се разходиш по улиците на Виена, докато Стефан Цвайг разказва спомените си от вчера. Да си проправиш път от Уестминстър до "Даунинг стрийт" 10 в Лондон по следите на Хлебарката на Иън Макюън. Да прелетиш до Бруклин за секунда, без прекачване, без jet lag и без багаж.

Звучи като реклама на революционна технология.

И може би е, но всъщност става дума за изобретение, старо като света - Книгата. 

Идеята за околосветско пътешествие изглежда като лудост във времето на пандемичната изолация. Но платформата Booktrips.bg показва, че сега е най-подходящият момент и обещава пътуване, за каквото не сме си мечтали дори преди коронавируса. 

Booktrips e онлайн-книжарница, “маскирана” като туристически сайт.

Веднъж влязъл в нея, си избираш дестинации, "горещи" оферти и тематични пътешествия - за да стигнеш до селекция от книги, свързани с конкретното място.

Какво ще рече менюто “Убийствена ваканция” - криминални романи, разбира се. А “Романтично бягство”? Любовни истории. “Почивка с децата” - детска литература. “Опознай родината” - българска. А как така “резервираш” период от преди Христа до далечното бъдеще? Лесно е - ако си читател, всичко е възможно.

И не е нужно да ходиш далеч, за да стигнеш далеч. 

Около това послание се обединяват Mastercard и издателят Манол Пейков. В самото начало на извънредното положение Манол основава електронната книжарница Booklover.bg. Booktrips обаче е новият, “приключенски” вход към света на книгите. Но само за забавна игра ли става дума? 

Влязохме, опитахме, разгледахме менютата - игровият елемент и шегата ни грабнаха, но има и нещо по-важно отвъд тях. Прекарвайки повече време в сайта, усещаш, че метафората и истината започват да се преплитат. И пътуването става съвсем буквално. Целият свят е отворена книга и изтъркани фрази като “Книгата е прозорец към света” изведнъж придобиват съвсем ясен смисъл.

Да пътуваш с книга може да е много по-истинско и вълнуващо, отколкото да си направиш селфи пред някоя забележителност. Загледани в смартфоните си, сякаш бяхме забравили това, но Booktrips ни го припомнят по елегантен начин - докато помагат и на пострадалия книгоиздателски бизнес по време на пандемията.

За да е пълноценно изживяването, Mastercard предлагат дори специална услуга в сайта, базирана на Frequent Flyer клубовете в авиолиниите.

Вместо мили, “пътуващият” събира страници, за да отключи различни привилегии при следващи покупки. 

Популярни български автори и хора на словото като Георги Господинов, Георги Тошев, Иван Ланджев, Мария Касимова-Моасе и Ивайло-Нойзи Цветков застават зад идеята, а някои от тях са и сред “гидовете” в новата платформа. 

Като всяка свежа идея, и тази е жива - разраства се и се обогатява в реално време. Книжният каталог, който виждаме в сайта днес, утре ще е по-различен, по-актуален и разнообразен.

Докато го следим, екипът на Booktrips ни пожелава да дишаме спокойно и главите ни да останат в режим “полет”. И никога, при никакви обстоятелства, да не се приземяваме. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Локдаун, но само за неваксинираните: Стратегията на Австрия за Covid-19

Колкото повече се увеличава броят на пациентите в интензивни отделения, толкова повече растат ограниченията срещу неваксинираните

Главната медсестра на "Софиямед" е жената, ваксинирала Борисов, Пеевски и Карадайъ

Магдалена Серафимова е поставила дозите им срещу Covid-19

Метли на рояци и бели престилки: Бисерите от предизборните дебати

Референдум за пандемията, български паспорт за всеки македонец и как да яхнеш метлата 3 пъти за един час в ефира на БНТ

Феноменът "Голямата оставка" в Америка

10,4 милиона предложения за работа. И никой не проявява интерес към тях. 

Прокуратурата разследва лекар по съмнения за фалшиви имунизации

Нарушението в Мадан е открито, когато един от пациентите е поискал да получи истинска ваксина