ГЕРБ и „Обединени патриоти“ отмениха окончателно предизвикалата скандал поправка, предвиждаща начисляването на неустойки по бързи кредити в размер до 200% от главницата. Това се случи по време на гласуването на бюджета за 2021 г., но в пленарна зала се разразиха дебати, тъй като се оказа, че народните представители отменят закон, който на практика не съществува.

200% неустойка за бързи кредити: Как поправката "Спас Панчев" стигна до парламента

Преди седмица управляващите прокараха новите текстове през Закона за ДДС, но поправката не бе обнародвана в Държавен вестник, тъй като в сряда президентът Румен Радев наложи вето върху текстовете. Това значи, че тази разпоредба не се е превърнала в закон. И се оказа, че депутатите отменят разпоредба, която не съществува в правния мир.

ГЕРБ оттегли спорните поправки за двойната неустойка при бързите кредити

Предложението за промените в Закона за потребителски кредит бе на Спас Панчев – независим депутат, който преди бе член на групата на БСП. Поправката обаче предизвика остра обществена реакция, тъй като адвокати апелираха, че с нея се узаконява заобикалянето на закона от страна на фирмите за бързи кредити. Тя щеше да им позволи да начислят неустойка от 2000 лв. при теглен заем от 1000 лв., при неизпълнение на определени задължения от страна на клиентите. Противниците на предложението го нарекоха форма на "лобизъм".

Дебатът стигна до председателя на бюджетната комисия Менда Стоянова, която още преди два дни каза, че ГЕРБ ще оттегли предложението.

Според Крум Зарков от БСП - парламентът трябва да се съобрази с ветото на държавния глава, защото няма как да отмени промяната за бързите кредити, тъй като такава няма. А Християн Митев от „Обединени патриоти“ сподели, че след като ветото не е пристигнало и съобщено в парламента, няма юридически проблем текстът да бъде отменен, предаде „Дневник“.

"И опитен юрист трудно може да се ориентира. Законодателният хаос, който създадохте, е емблема за 44-то Народно събрание - как се приемат лобистки закони през преходните и заключителните разпоредби на други закони без обсъждания. Това обяснява защо БСП не иска да прави кворум и да участва в заседанията на парламента", обърна се към управляващите депутатът от БСП Явор Божанков, цитиран от „Сега“.

Срещу социалистите застана Александър Сабанов от ОП, който попита защо БСП не са реагирали при първото гласуване на законовата промяна.

„Вашата група мълча, защото хора от нея имат пряк интерес това да се случи. Знаете ги кои са. В топ 5 на фирмите за бързи кредити проверете кои са собственици и ще установите“, обърна се той към депутатите от левицата.

Най-остър в репликите си бе Крум Зарков. „Разбирайки, че направиха голям гаф, управляващите направиха още един. Естествено, че новата алинея трябва да се отмени. Само че не можете да я отмените днес, защото днес такава разпоредба в правния мир не съществува. Ако сега гласувате този текст, той ще тръгне към президентската институция, а тук ще се върне вето. Това създава абсолютен хаос, няма нужда от него. Да, сгафили сте, няма страшно. Но тази разпоредба влиза в сила от 1 януари 2021 г. и има време да се приеме ветото на президента и всичко да свърши тук“, каза той.

От ГЕРБ не коментираха създалата се ситуация. В крайна сметка поправката ще бъде отменена, което значи, че високият таван на неустойките при вземане на бърз кредит пада, а съдът ще може да отсъжда в полза на граждани, които обжалват плащането на неустойки към нефинансовите институции.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

МОН: Тестването на всички ученици на 6 декември е осигурено

МЗ са обещали доставка на още тестове другата седмица, за да може процесът да продължи

Прокуратурата проверява скандала с Ваня Караганева в ДКК

Тя се е самосезирала, а отделно е постъпил сигнал от втория изпълнителен директор

Кои са новите зам.-председатели на 47 НС

Трима юристи, двама икономисти, философ и филолог ще подпомагат Никола Минчев

Никола Минчев от "Продължаваме промяната" е председателят на 47-ия парламент

Минчев е завършил право в СУ "Св. Климент Охридски" и е корпоративен адвокат

Спецпрокуратурата образува дело за корупционно престъпление в община Варна

След проверката на КПКОНПИ е образувано дело срещу служител на общината, чието име не се споменава

Наследникът на Курц се оттегля като канцлер на Австрия след само няколко месеца на поста

Александър Шаленберг обяви, че лидерът на партията и канцлерът трябва да са един и същ човек

Корнелия Нинова: Коалиционното споразумение трябва да е факт до неделя

Министерствата може да не са разпределени на принципа 8-4-3-2