Снимка: © Народно събрание

ГЕРБ отмени промените в Закона за потребителския кредит (ЗПК), с които щеше да се узакони начисляването на неустойки по бързи кредити в размер до 200% от главницата.

Разпоредбата беше внесена между първо и второ четене в Закона за данък върху добавената стойност миналата седмица. Тя бе предложена от независимия депутат Спас Панчев (бивш член на БСП) и бе приета от ГЕРБ и "Обединени патриоти", но предизвика остра обществена реакция и на 24 ноември Бюджетната комисия я оттегли.

Депутатите от комисията се събраха на извънредно заседание и гласуваха отмяната.

200% неустойка за бързи кредити: Как поправката "Спас Панчев" стигна до парламента

"За да не се създаде обществено напрежение, ние взехме решение да я оттеглим и да останат старите текстове в Закона за потребителския кредит. Истината е, че тези текстове не бяха обсъдени достатъчно широко, не беше взето широко мнението на засегнатите страни", призна председателят на Бюджетната комисия Менда Стоянова.

Промените означаваха, че ако човек изтегли 1000 лв. заем от нефинансова институция – фирма за бързи кредити -  евентуалните неустойки можеха да достигнат 2000 лв. Над 130 адвокати обаче поискаха отмяната на текстовете с отворено писмо към президента Румен Радев, призовавайки го да наложи вето. Омбудсманът Диана Ковачева също се обяви срещу промените.

А вносителят Спас Панчев каза пред БНР: "Моето предложение е да има таван, неустойките да бъдат до два пъти максимум. В много случаи неустойката е кратно по-висока. Ако има таван, ще бъдат защитени правата на кредитополучателите".

Прочети