Футболистът Лионел Меси предизвика истинска обществена и политическа буря, след като не влезе на терен по време на демонстративен мач в Хонконг.

Около 40 000 фенове се оказаха тотално разочаровани, след като носителят на Световната купа по футбол остана на резервната скамейка по време на целия двубой между "Интер Маями" и местния тим "Хонконг XI".

Някои от зрителите са платили по 624 долара, за да могат да видят любимия си футболист на живо. Недоволството им е подсилено и от факта, че уругвайският национал Луис Суарес също не е участвал в тима на "Маями" заради контузия.

Билетите за двубоя са разпродадени за минути, пише Time, като мачът е рекламиран активно с образа на 8-кратния носител на Златната топка.

Това накара мнозина от феновете да освиркват организаторите на срещата и да поискат възстановяване на разходите за билети.

Гневът на зрителите не спря и когато съсобственикът на "Маями" Дейвид Бекам се появи на стадиона, с викове "Искаме Меси", "Къде е Меси?" и "Върнете ни парите".

Лионел Меси се появи на стадиона в Хонконг, но не влезе на терена нито за минута. Звездата на "Интер Маями" остана облечен в анцуг и маратонки, а не по екип и бутонки, за да покаже, че няма намерения да участва в играта.

Пасивното му присъствие провокира не само обществено негодувание, но и политическа реакция.

Правителството на Хонконг заяви, че е "изключително разочаровано" от развоя на събитията.

Властите са предоставили повече от 2 млн. долара безвъзмездни средства за провеждането мача с идеята, че това ще стимулира туристическия бизнес.

Организатор на събитието е компанията Tatler XFEST, чийто главен изпълнителен директор Мишел Ламюниер е намекнал преди месец, че няма гаранции за това дали треньорът на "Интер Маями" ще пусне Лионел Меси да играе и колко дълго ще го остави на терен.

На пресконференция в понеделник секретарят на Хонконг по въпросите на културата, спорта и туризма Кевин Юнг обаче обяснява, че договорът, подписан между правителството и Tatler XFEST, изисква Меси да играе поне 45 минути, при спазване на изискванията за безопасност и физическа форма.

Служителите от правителствената администрация са потърсили отговорност от организатора в началото на второто полувреме в неделя, когато забелязали, че звездата все още е на пейката.

От компанията съобщили, че Меси може би няма да бъде в състояние да играе поради контузии. Окончателното потвърждение, че аржентинецът няма да влезе в игра, се е случило едва 10 минути преди последния съдийски сигнал.

Отговорността за конфузната ситуация беше поета от треньора на „Маями“ Херардо Мартино.

Той потвърждава, че е преценил за по-добре да не пуска най-големите звезди от отбора в игра заради контузии.

"Разбираме разочарованието на феновете от липсата на Меси и Суарес и се извиняваме за това, но решението беше взето заедно с медицинския екип. Ако имаше как да играят поне замалко, щяхме да го направим, но рискът беше прекалено голям", казва Тата Мартино.

Случилото се е сериозен провал на фона на "Меси манията" в Хонконг, която завладя града още преди дни с пристигането на "Интер Маями".

Образът на Меси се излъчваше на гигантски рекламни екрани и беше изобразено върху лодка, която обикаляше пристанището в града като част от рекламна кампания на "Адидас". Редица магазини продаваха фланелката с неговия № 10 и други спортни стоки на феновете, които очакваха срещата.

За силния интерес към събитието свидетелства и достигането на пълния капацитет на стадиона по време на откритата тренировка на "Интер Маями" вечерта преди мача.

"Чувстваме се малко измамени от клуба - беше силно рекламирано, че Меси ще играе", казва една от зрителките на трибуните пред CNN.

В изявление организаторът Tatler XFEST изразява "изключително разочарование" от факта, че Меси и съотборникът му Луис Суарес не са играли в Хонконг, и заяви, че "не е имал никаква информация" за здравословните им проблеми преди началото на събитието.

Предсезонното турне на "Интер Маями" през 2024 г. не за първи път е обект на сериозни критики.

Миналата седмица отборът се изправи срещу "Ал-Насър" на Кристиано Роналдо в столицата на Саудитска Арабия. Мачът беше обявен за "последен танц" между двамата най-добри играчи на своето поколение.

Но и феновете в Рияд останаха огорчени, подобно на тези в Хонконг - Роналдо седя на скамейката през целия мач поради мускулна травма, а Меси влезе като резерва едва за последните няколко минути.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Шествия на агитките на "Левски" и ЦСКА ще затруднят движението в София

Очаква се кръстовището на Орлов мост да бъде затворено за кратко около 15:15 - 16:00 ч.

12:33 - 27.04.2024
Важно днес

Русия атакува украинската енергетика в три области

Ударени са четири топлоелектрически централи

11:06 - 27.04.2024
GEN Z дневници

Vol. 19: Кой изобщо слуша Тейлър Суифт, гълъб в парламента, сбогом "Ема Стоун"

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на Gen Z поколението в "Булевард България"?

10:22 - 27.04.2024
Живот

Рецепта за козунак? А какво ще кажете за козуначени мъфини

Великден през 2024 година звучи като време за по-практично приготвяне на храна

10:04 - 27.04.2024
Спорт

5 домашни упражнения, след които да се почувствате 5 пъти по-добре

Карин Околие ни показа няколко упражнения с DAJLIEN - колекцията за домашни тренировки на IKEA

09:29 - 27.04.2024
Важно днес

Fitch: Отлагане на членството в еврозоната, може да се отрази негативно на рейтинга на България

Според Fitch България ще изпълни всички критерии до края на 2024 година

09:10 - 27.04.2024