• Над 43 000 души от Китай и други страни по света вече са болни от новия коронавирус. 
  • Броят на смъртните случаи надвишава 1000 души, а само за един ден (10 февруари) беше съобщено за нови 108 загинали пациенти на територията на Китай. 
  • Лекари от цял свят продължават да търсят подходящи медикаменти за лечение на 2019-nCoV, като експериментират с антивирусни лекарства срещу Ебола, малария и HIV.
  • Овладяването на новия коронавирус се усложнява допълнително от наличието на т.нар. суперразпространители, които могат да заразят много по-голям брой от околните хора. 
  • През януари фармацевтичната компания Inovio получи грант от 9 милиона долара за разработването на ваксина за коронавируса за срок до 16 седмици.

Въпреки тревожните данни за последствията от вируса "Ухан", лечението на болестта не е непостижимо. Почти 4000 от хората, които са диагностицирани с коронавируса през последните седмици, вече са излекувани и изписани от болничните заведения в Китай. Единствените смъртни случаи извън страната са само два - в Хонконг и Филипините. 

Докато китайските власти прилагат драстични мерки за ограничаване на разпространението на вируса, медицински специалисти от цял свят се опитват да открият адекватна лекарствена терапия или ваксина за превенция срещу новия коронавирус, пише BBC.

Произходът на вируса, наричан още 2019-nCoV, все още не е изцяло изяснен. Появата му бе засечена в началото на декември 2019 г., като първоначално лекарите подозираха, че той се е прехвърлил върху хората след контакт с прилепи. Човешкият вирус има много генетични сходни черти с два коронавируса при прилепите, но пряката връзка между тях все още не е потвърдена окончателно. 

Друга от версиите за произхода на вируса го свързва със застрашения животински вид китайски панголин. Люспите, които покриват тялото на бозайника, са широко използвани в традиционната китайска медицина. Учените предполагат, че е възможно именно тези животни да са преносителите на вирусния щам, който заразява хората. Въпреки че първите случаи на заболяването са засечени при пациенти, които са имали пряк контакт със заразени животни, масовото разпространение на новия коронавирус става от човек на човек. 

Коронавирусите обикновено атакуват горните дихателни пътища, като причиняват различни по тежестта си заболявания - включително пневмония. Медицинските специалисти обаче откриват все повече доказателства, че тези вируси могат да се разпространят и извън респираторната система, дори да причинят възпаление на централната нервна система и да доведат до дългосрочно неврологично увреждане. Коронавирусите представляват образувания, съдържащи едноверижен генетичен код, наречен рибонуклеинова киселина (РНК). При прехвърлянето си от един носител на друг РНК се копира лесно, като дава възможност на коронавируса да мутира бързо, да променят характеристиките си и да се разпространяват сред различни животински видове или човешки организми.

Постоянното развитие и многообразие на щамовете трудно може да се възпрепятства с разработване на все по-нови ваксини и лекарства. 

Разпространението на заразата зависи от няколко фактора. На първо място, лекарите трябва да знаят какъв е инкубационният период на вируса - т.е. времето, в което човек носи вируса, без да проявява симптоми на заболяването. На второ място, трябва да се знае колко дълго може да продължи заболяването при инфектираните пациенти, а в случай на необратими увреждания - колко бързо вирусът може да причини смърт. Друг важен фактор е репродукционното число на новия коронавирус - т.е. броят на хората, които може да се заразят от болен човек. /p>

Изследователите на новия коронавирус отчитат големи разлики по този показател при новия коронавирус. При един от случаите е засечено, че болен човек е разпръснал вируса сред 14 души от медицинския персонал на болница. Този тип пациенти се наричат "суперразпространители", тъй като причиняват несъразмерно масово разпространение на вируса чрез кашлица или кихане. 

Трудностите при идентифицирането на суперразпространители е и една от причините за по-бавното овладяване на епидемията от коронавирусите - както от 2019-nCoV, така и от по-старите смъртоносни щамове като SARS и MERS. 

Превръщането на човек в суперразпространител е функция от собствената му биология, характеристиките на конкретния вирус и средата, в която се намира пациентът. Имунната система на някои хора им позволява да преминат болестта с по-малко и по-леки симптоми, което често води до подценяване на сериозността от разпространението на вируса. В други случаи, може да се наблюдава обратна ситуация - много тежки симптоми на болестта, които принуждават пациента да кашля или киха по-често и по този начин да разпръсква вируса сред околните. 

Новите технологии дават възможност за по-лесно диагностициране на специфичните вируси, което помага за ограничаването на заразата и за по-ясното разбиране на тяхното разпространение. Американският център за контрол и превенция на заболяванията разработва диагностичен комплект, базиран на изследване на ДНК, който може да докаже установи новия коронавирус за четири часа, но изисква наличието на скъпо лабораторно оборудване. Дори ако вирусът се диагностицира бързо, откриването на ефективна терапия може да се окаже изключително трудно. 

Основният метод за лечение на вирусна инфекция е откриването на малки молекули, които пречат на вируса да се възпроизвежда в човешките клетки. Проблемът е, че няма много ефективни антивирусни лекарства за коронавирусите. Едно от потенциалните лекарства за 2019-nCoV e Remdesivir, който първоначално е разработен за борба срещу вируса Ебола. Тази терапия е приложена върху първия пациент в САЩ, диагностициран с новия коронавирус, който е успял да се възстанови за няколко дни. Наблюдаващите лекари все още не са сигурни дали Remdesivir е единствената причина за излекуването на пациента, но други изследвания показват, че лекарството има ефект при лечението на коронавируса MERS при мишки. Медикаментът е широкоспектърен антивирусен препарат, като може да блокира възпроизводството на няколко вируса. 

Второ изследване в лабораторни условия показва, че новият коронавирус в човешки клетки се повлиява от Remdesivir, както и от медикамента Chloroquine, който се прилага за лечение на малария. Тези терапии обаче все още не са одобрени от регулаторните органи за прилагане върху пациенти, болни от 2019-nCoV. В Китай се правят и други клинични експерименти с две лекарства, ползвани за терапия на HIV-позитивни пациенти. Проблемът с липсата на адекватна терапия е свързан и с това, че коронавирусите могат да мутират бързо - т.е. потенциално могат да развият резистентност към антивирусните лекарства. 

Някои медицински специалисти разработват и по-радикални идеи за лечение. Изследване от 2019 г., което експериментира с квантови точки (наноразмерни частици със специфични проводникови характеристики), показва, че те биха могли да възпрепятстват инфекцията на клетки от човешки коронавируси. 

Опитите за разработването на ваксина срещу новия коронавирус също продължават.

Ако определен дял от населението може да бъде имунизиран срещу даден вирус с ваксина, разпространението на болестта може да се контролира. Ваксините подготвят имунната система да разпознава конкретни характерни черти на болестта - например протеиновата структура на обвивката на вируса - и да развие антитела, които да противодействат при евентуална инфекция. В някои от случаите, ваксините се създават на базата на синтетична ДНК, която е почти идентична на живия вирус, но не може да се възпроизвежда и разпространява. В други случаи, се изолират клетки от пациент, излекуван от болестта. Клетките се проверяват за антитела, като учените правят опити да ги репродуцират и да проверят дали могат да се ползват като активна и ефективна ваксина. 

Проблемът е, че коронавирусите имат способността да мутират толкова бързо, че човешката имунна система не успява да се приспособи навреме, а разработването на ваксини е продължителен и скъп процес. През януари фармацевтичната компания Inovio получи грант от 9 милиона долара за разработването на ваксина за коронавируса за срок до 16 седмици. Все още не е ясно кога ще бъде намерено правилното лечение или ваксина за 2019-nCoV - това усилие може да отнеме месеци или години. Дотогава наблюдението на вируса и опитите за спирането на разпространението му остават единствените мерки за превенция на още по-тежки поражения. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Нинова нарече министерския си пост "спекулация" и отложи пленума на БСП

Оказва се, че коалиционното споразумение не било напълно готово

Даниел Лорер: Никой не искаше здравното министерство, ПП ще поеме битката срещу Covid

Той не отрече, че Нинова ще е един от двамата министри на икономиката

"Смъртта на Върджил Абло е травмираща, но това не е смъртта на Louis Vuitton"

Марката отдаде почит на починалия творчески директор с три негови цитата пред магазина в Берлин

ЕК няма да препоръча задължителна ваксинация срещу Covid

Въпреки изявленията на Урсула фон дер Лайен за обмисляне на задължителната имунизация в ЕС

Супер зелен сертификат - новото оръжие на Италия срещу Covid-19

Хората без ваксина и без доказателство за преболедуване се изправят пред нови ограничения

БСП: Имаме бележки по коалиционното споразумение, до довечера ще ги изчистим

Румен Радев отреди на БСП ролята на "силен социален вектор"

Министърът на икономиката освободи тримата назначени от ГЕРБ в борда на ДКК

Рая Каназирева, Радостин Вазов и Диляна Софиянска са освободени след скандала с Караганева

Иван Гешев нямало да позволи на "шепа богоизбрани" да живеят като в Древния Рим

Главният прокурор сравни Кирил Петков със Себастиан Курц