Да разследваш руската пропаганда с GPS: Историята на един фалшив клип "от фронта"

"Видеото е фалшиво, нашите имат още много да се учат при провеждането на такива информационни операции".

Този коментар от проруския Telegram-канал "Записките на ветерана" е насочен към странен анонимен видеоклип, който се разпространява от два дни през социалните мрежи на руските власти.

Видеото представлява "сцена", в която предполагаеми украински военни с джип засичат лека кола с руска майка и дете, крещят обиди и накрая стрелят по земята, за да сплашат жената. Всичко това е озвучено от крясъците ѝ и плач на дете.

Клипът е публикуван в няколко официални държавни канали в Twitter на Министерството на външните работи на Русия с коментар "Веднъж нацист, винаги нацист" (откъдето вече е изтрит) и дипломатически представителства по света. Разпространява се и през верига от Telegram-канали на руски военни кореспонденти.

Проблемът на Кремъл? Записът е доказано фалшив - нещо, което се признава дори от собствените им поддръжници с разочарование (каналът в Telegram "Записките на ветерана" има над 300 000 абонати).

Разследването на видеото се прави от платформата GeoConfirmed, която е създадена от първия ден на войната в Украйна с целта да проверява с точност къде са заснети хилядите снимки и клипове, които се появяват в социалните мрежи по време на конфликта - и по това да се проверява достоверността им.

Групата прави анализите си с помощта на доброволци и публични ресурси, по които може да се разпознае местоположението на записа.

Анализът на GeoConfirmed показва, че мястото на заснемане на клипа всъщност се намира на 30 км отвъд фронтовата линия - в територия, контролирана от руските войски. Там, където е невъзможно да се движи автомобил с видими украински обозначителни символи, а пътуващите в него да стрелят на произвол.

Според проверката записът е направен близо до Макеевка в Донецк. Засичането на локацията става по детайлите от кадрите - далекопроводи, електрически стълб, кръстопът с два големи бели камъка, отличителна форма на дърветата и др. - и се съпоставя със съществуващи сателитни изображения на предполагаемия район.

GPS-координатите на мястото съвпадат с проверка, която прави местен жител от Донецк.

Той изпраща снимки от същия път до украинския Telegram-канал Moscow Calling, които съвпадат с кадрите на клипа по специфичната форма на клоните на дърветата.

Това, което насочва вниманието на GeoConfirmed към териториите под руска окупация (вместо в украинските части), са думите на един от военните в клипа, който ругае жената, защото изпреварила колона с военна техника.

"Как е възможно майка с бебе в цивилна кола да мине пред военна колона по път, който е прекалено малък за разминаване с две леки коли?", коментират авторите на разследването.

Те се учудват и от спокойното поведение на единствения "войник", който се вижда през цялото време и стои съвсем спокойно - а уж би трябвало да се намира в зоната на фронтовата линия.

"Руската пропаганда страда от бюджетни съкращения. Става все по-лоша и по-лоша - лесно може да се локализира в окупирания Донецк", пише друг потребител в Twitter.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

ИТН: Никоя политическа сила не може да поставя ултиматуми на другите

Тошко Йорданов призова за връщане на здравия разум в НС

09:53 - 19.06.2024
Важно днес

Йордан Цонев настоя "всички евроатлантически сили" да подкрепят правителство

Според ДПС "евроатлантическият избор на България е екзистенциален"

09:21 - 19.06.2024