Снимка: © Getty Images

Tрябва да се възползваме от възможността да променим системата и да възстановим истинските ценности. Това са думи на легендарния моден дизайнер Джорджо Армани - символ на безупречното италианско качество и високия професионализъм като начин на живот.

От самото начало на кризата с Covid-19 в Италия моделиерът показа, че отлично познава истинската стойност на нещата - дари над 2 млн. долара в помощ на болниците в северните региони, след което започна производството на предпазни облекла за медиците на първа линия. Армани беше един от първите лидери в модната индустрия, които осъзнаха сериозността на ситуацията.

Още през февруари реши да проведе своето ревю за Седмицата на модата без публика. Беше първият, който публично благодари на лекарите, медицинските сестри и всички останали служители в системата на здравеопазването на Италия за всеотдайния им труд по време на извънредното положение. Сега той призовава да се вгледаме в "системата, която разкри цялата си слабост и изкривявания" след пандемията от Covid-19 и принудителното спиране на икономическата активност.

"Сега е моментът да забавим лудата надпревара, да правим по-малко неща, но да ги правим по-добре. Да се фокусираме върху това, което създаваме. Това се отнася за всичко, с което се занимаваме. Надявам се, че интелигентността, здравият разум и смелостта ще надделеят", казва 85-годишният дизайнер в интервю за италианския вестник "Ла Стампа".

Откъде да започне промяната? От онова място, което винаги е давало сила на успеха. В случая на Армани - това е Милано. Дизайнерът желае не само да възроди своя бранд, но и да възвърдне меджународния престиж на града, с който е така силно свързан.

"Време е за смели решения. Аз обичам да изпълнявам обещанията си. Затова реших да върна ревютата си с висша мода обратно в Милано от Париж, където се провеждаха в продължение на години", казва Армани. Той се надява, че ще може да възстанови работата си още през юни.


ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ:

Джорджо Армани - някога мечтаещ да стане лекар, сега - спасяващ медици


Столицата на Ломбардия отчете 21 376 положителни проби на Covid-19 от началото на епидемията до 10 май. Италия премина пика на заболеваемостта, но страната все още отчита по над 200 смъртни случая на ден. Въпреки това част от ограниченията бяха вдигнати, а в социалните мрежи се появиха снимки на все по-пълни пешеходни зони в градовете на страната.

"Продължаваме да се борим в една война, чиито последствия ще се усещат дълго време. Но никога не съм харесвал паникьорския тон, защото той само увеличава усещането за несигурност. Пътят напред трябва да бъде прокаран с общи стратегии и повишено внимание. Време е да запретнем ръкави. И се надявам, че скоро ще бъдат обявени сериозни и адекватни мерки за ограничение на щетите върху икономиката и обществото", казва още Джорджо Армани.

Приоритетите и ритъмът на живот ще се променят радикално оттук нататък, смята той. Моделиерът отдавна защитава тезата, че светът трябва да забави темпото си и да преосмисли ценностите си.

"Прекалената, дори бих казал фалшива нужда да показваме и да произвеждаме все повече и повече създава само объркване и отпадъци. Докато изчакваме завръщането към нормалността, можем да помислим за старите си грешки и да се опитаме да създадем по-добро бъдеще", казва Армани.

Това се отнася и за света на модата, който ще трябва да се адаптира към променените настроения и нужди на своите клиенти. Рецептата на Армани: да избягваме излишъците, да се концентрираме върху дизайна и качеството на дълготрайни и функционални предложения.

Проблемите в модната индустрия не започват от Covid-19, но пандемията определено ускори нуждата от радикална трансформация.

"Кризата вече беше налице, когато секторът на луксозните стоки възприе оперативните методи на бързата мода, като започна да увеличава количествата в магазините с надеждата, че ще продава по-големи количества. Само че луксът иска време, за да бъде сътворен и за да бъде оценен", казва Армани.

Ревютата ще запазят фундаменталната си роля като средство за комуникация между дизайнерите и публиката. Според Армани използването на дигиталните платформи за популяризиране на новите колекции е отлично решение в някои случаи, но "висшата мода - най-пълноценният израз на креативността - не може да бъде жертва на видеото".

Промяната в мащаба на ревютата все пак ще е първата стъпка в посока на промяната на модната индустрия: "Всички пренаписваме настоящето. А и кога, ако не сега?".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

24 партии и 7 коалиции се регистрираха за изборите на 2 октомври

Кандидатските листи за 48 Народно събрание може да са повече от вотовете през 2021

ВАС остави ТЕЦ "Брикел" да работи въпреки замърсяването на въздуха

Централата може да продължи да обгазява, докато тече делото срещу заповедта на Борислав Сандов

Жалби блокират решението на Сандов за спирането на АМ "Струма" през Кресна

Според служебния екоминистър е възможно решението на Сандов да е незаконно

Слави Трифонов нападна отцепниците от ИТН заради листите на ПП

Трифонов обижда Радостин Василев на "предател и жалък службогонец"

Татяна Дончева пропуска Избори 2022, но вече "загрява" за 49 Народно събрание

"Движение 21" няма да се регистрира нито самостоятелно, нито в коалиция

"Раковски" 134 ще е новият "дом" на Европейската прокуратура

Крум Зарков е предложил сградата за делегираните прокурори