Снимка: © bTV

„Влачиха ме 50 метра по паветата“ – това разказа Антон Николов, един от протестиращите в София, които бяха задържани при демонстрациите на 10 юли и бяха подложени на полицейски тормоз край колонадата на Министерски съвет.

Младият мениджър, който работи в сферата на информационните технологии, е партньор на момичето, което полицаите са снимали и са „галели по главата“, "Бийте ги, докато не им се сложат белезниците": Студентът Евгени Марчев разказва за побоя на протестите Антон Николов сподели, че в момента състоянието ѝ е добро.

„Физически е добре, повечето ѝ наранявания са напълно отминали. Имаше удари по главата и огромна цицина на челото, вследствие избутването ѝ на земята с белезници зад гърба“, сподели той в предаването „120 минути“ по bTV.

Всичко се е случило, защото двамата били „на грешното място в неточния момент“. Николов отрече някой от тях да е провокирал служителите на реда по време на протестите.

„Имаше момчета, които хвърляха бутилки, имаше дори момче, което изкърти пътен знак и го хвърли по жандармерист. Ние просто бяхме между провокаторите и полицията“, обясни той.

Първо полицаите са задържали приятелката му, която започнала да крещи, недоволствайки от действията на униформените спрямо другите арестувани протестиращи. „Бях на 3-5 метра от нея, виждах какво се случва, но не виждах какво скандира. Първо полицаите хванаха нея, тъй като тя беше по-напред. Има кадри, в които се вижда как униформените ме задържат. Изглежда все едно си гледам телефона, бях разсеян, вдигнах си главата и видях как хващат приятелката ми“, каза Николов.

„Удариха ме с юмрук и ме влачеха 50 метра по паветата. Влачеха ме до колоните, възползваха се, че съм в процес на задържане, за да използват физическо насилие. Един от полицаите беше решителен да атакува левия ми бъбрек, като получих от 3 до 5 силни ритника“, сподели младият мъж.

Той разказа как униформените са се държали спрямо приятелката му: „Бяха я хванали за косата и за потника, приведена, за да я дърпат със сила. После я видях седнала при колоните. Презрамката ѝ се беше разместила от влаченето, беше доста спортно облечена - със спортно бюстие и с клин, нямаше предмети в нея, личните документи и телефона ѝ бяха в моята чанта. Не беше потенциална заплаха“.

„Когато се обърнах, видях един от полицаите да я снима, видях светкавицата. Обърнах се разгневен и афектиран от тази случка, бях забравил, че съм задържан. „Защо я снимате“, попитах. А отговорът беше 2-3 настъпвания от полицай по гърба ми“, сподели Николов.

Той каза, че е лежал редом до студента по право Евгени Марчев край колоните на МС. Прекарал е с него над 10 часа – до приема му в „Пирогов“ в събота сутринта.

„Мога спокойно да потвърдя, че Евгени се оплакваше, че не му стига въздух. Когато ни вкараха в килията в районното, видях, че имаше удари по тила отзад, нямаше рани по самото лице“, сподели Николов.

Разкри, че е нямал шанс да си говори с всички задържани, но е останал с добро впечатление от другите момчета. Допълни, че те са нямали други провинения преди това.

На въпрос какво би казал на полицаите, Николов отговори: „Че хората не са им враг. Първо се обръщам към хората – и полицията не ни е враг. Искам да кажа на хората да протестират мирно и ще има светлина в тунела, ако продължим по този начин“.

Младият мъж сподели, че „всеки ден, в който мога да съм на протестите, го правя“. „След студиото ще отида отново“, сподели Антон Николов.


Разказ на очевидец: Полицейски тормоз срещу петима души край ЦУМ

"Бийте ги, докато не им се сложат белезниците": Студентът Евгени Марчев разказва за побоя на протестите


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Евростат: България е втора по бедност в ЕС след Румъния

Над 1/3 от населението на страната е изложено на бедност и материални лишения

Меркел посети Ердоган за последно - разбраха се за бежанците и за преговори с талибаните

Германският канцлер беше на визита в имение в Истанбул

Елтън Джон оглави британските чартове за първи път от 16 г. със съдействието на Дуа Липа

Първата му поява на върха беше през 1976, а последната - през 2005 г.

Най-скъпоплатените баскетболисти и бизнес начинанията им

ЛеБрон Джеймс води класацията на Forbes за осма поредна година

Йорданка Фандъкова и съпругът ѝ са заразени с Covid-19

И двамата са ваксинирани, нямат симптоми

Мая Манолова открива кампанията с нова прическа: "На мутрите да им е ясно, че не съм блондинка"

"Те се готвят за реванш, ние се готвим да им се противопоставим, така че това е знак“

Служител на Netflix разгласи "чувствителни" данни в знак на протест срещу Дейв Шапел и беше уволнен

Изнесена е информация за гледаемостта на The Closer, но и за сериали като Squid Game

Ново замърсяване на водата и остра миризма на нефт край кораба Vera Su

Стойността на азот-амониев превишава 3 пъти измерваните досега стойности