Може би усещате как понякога вселената сякаш ви дава определени знаци и ви насочва във вярната посока, нали? Е, в последните месеци получавам прекалено много сигнали, че бягането на дълги разстояние е нещо, което не бива да изоставям, независимо от оправданията, които изскачат от всеки ъгъл.

Първо беше изпробването на смартчасовника Galaxy Watch6, което ме мотивира да участвам на Софийския маратон. След това дойде вдъхновяващият разговор с Анна и Зорница от клуба на ASICS FrontRunner, които с думите си биха накарали абсолютно всеки да започне да бяга.

Стигнах дотам да кандидатствам за участие в Берлинския маратон. Да, наистина става дума за кандидатстване.

Въпросният маратон е един от шестте най-големи и престижни в целия свят, така наречените “мейджъри”. Другите са тези в Ню Йорк, Токио, Чикаго, Лондон и Бостън. Като такъв, интересът за участие е огромен и ако не си елитен състезател, можеш единствено да се надяваш да бъдеш изтеглен в лотария като шансът ти се оценява на около 20%.

Аз не се оказах сред тези 20%, което не подейства добре на амбицията ми за бягане в зимните месеци. И тук дойде следващият знак от съдбата - възможността да изпробвам най-новия модел на една от най-популярните серии на ASICS - GEL NIMBUS 26.

Серията е с начало още от 90-те години на миналия век и винаги е била флагман за ASICS. GEL - NIMBUS е и сред тези, които задават тенденциите по отношение на омекотяването в обувките за бягане, заради което всеки нов модел се чака с голямо нетърпение.

Аз бях доволен и от факта, че имах възможността да изпробвам пътеката за бягане в магазина на японския бранд в мол „Парадайс“, чрез която прекрасният екип там анализира сводът, походката и начина на разпределяне на тежестта при стъпването ви на земята с цел да ви насочи към най-подходящите обувки конкретно за вас. Ако имате съмнения колко важно е да тичате с точните обувки, то нека ви кажа, че проучванията сочат, че около четирима от петима бегачи рискуват контузии, ако бягат с неподходящи за стила им маратонки.

Това, което се изисква от вас на пътеката е да тичате с 10 км/ч в рамките на пет секунди. Софтуерът прави анализа и впоследствие ви показва дали имате пронация или супинация и доколко съответният модел може да ви помогне да коригира това.

Пронацията е най-често срещаният вариант на неправилна походка (засяга около 30-40% от хората) – при него тежестта пада върху вътрешната част на стъпалото и в по-общ план води до проблеми с коленете и ставите. При супинацията пък глезенът се извива навън, което е много по-рядко срещано отклонение. Нищо от това не е страшно. Просто значи, че ви е нужна специфична подкрепа от страна на обувката.

Ако имате силно изразена пронация например, то много подходящ модел за вас би бил GEL-KAYANO, за който вече сме писали. Той е в категорията на „стабилните маратонки“ и дава по-голяма подкрепа чрез твърда вътрешност и укрепена подметка.

При мен се видя това, което подозирах – лека пронация в десния крак. Подозирах го, тъй като при дълги бягания започвам да усещам болка именно в десния крак. При лека пронация подходящи са и „неутралните маратонки“, каквато е и GEL-NIMBUS 26. Това означава, че следва естественото движение на крака и се концентрира върху комфорта при носенето ѝ.

От ASICS определят именно NIMBUS за най-комфортната си за носене обувка.

Името на серията не е случайно. На латински nimbus означава „облак“, а идеята зад това е, че високата подметка и осигуреното омекотяване носят чувството, че ходите в облаците.

Как е в облаците все още не знам, но признавам, че по софийските улици не съм се чувствал по-комфортно и неслучайно в последните седмици не съм свалил NIMBUS-а от краката си – независимо дали става въпрос за бягане, разходка в парка с децата или поредното слизане до магазина.

За мен като човек, който си пада по идеите на минимализма, максимално ефективното използване на даден продукт е много важно и тук GEL-NIMBUS 26 определено ме печели. А ако сте от тези, които не възприемат използването на маратонки за бягане за повече предназначения, дизайнът на NIMBUS 26 най-вероятно ще промени това. Маратонката пасва добре и на дънки, и на панталон.

Друго нещо, което може би е дребно, но ми допадна много, е това, че дори и да не завържеш връзките си, няма да усетиш разлика. NIMBUS-26 обвива крака ти от всяка страна и ти дава мекота и сигурност. Използвана е подобрената технология PureGEL, която чрез комбинация от силикон и мека пяна носи стабилност и намалява натоварването при приземяване на краката. Това помага и при дългите бягания, и при най-обикновени разходки.

Подметката е с височина от 41,5 mm при мъжкия модел и от 40,5 mm в женския, така че имате и допълнителния бонус да изглеждате по-високи.

Дропът (разликата между височината при петата и при пръстите) е 8 mm, което се счита за стандартен и е още едно доказателство, че новият NIMBUS е обувка, която може да пасне на много хора с различни идеи за използването ѝ и с различен опит в бягането.

По-доброто сцепление е една от новостите спрямо предходния модел, върху които от компанията акцентират най-много. Без да мога да правя сравнение, бих казал, че с подметката е свършена добра работа и дори при дъжд нямах притеснение, че мога да се подхлъзна.

Тук е моментът да спомена и че има и вариант на NIMBUS 26 за бягане в пресечена местност, при който разликата е точно в подметката. Цветът на този модел също е много приятен.

И като стана дума за цветове, няма как да пропусна нещо, с което ASICS са способни да спечелят и най-претенциозните. Всеки един нов модел от популярните маратонки на бранда носи със себе си и нова екипировка, която е създадена на база на маратонките. Това означава, че можете да сте сигурни, че това, което сте облекли, си пасва с обувките. Ако това има значение за вас, разбира се. В случая имате гащета, които са с клин в тях, както и тънко яке в цвета на обувките и фланелка с къс ръкав в пясъчен цвят, която пасва изцяло на останалата част от екипировката.

Да, не бях избран за Берлинския маратон, но бягането с GEL-NIMBUS 26 се оказа още по-сериозен мотиватор за бягане. Май е време да си потърся друг маратон, на който да изпробвам още повече омекотяването на обувките.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

ЦСКА отново победи "Левски"

18:29 - 27.04.2024
Важно днес

Шествия на агитките на "Левски" и ЦСКА ще затруднят движението в София

Очаква се кръстовището на Орлов мост да бъде затворено за кратко около 15:15 - 16:00 ч.

12:33 - 27.04.2024
Важно днес

Русия атакува украинската енергетика в три области

Ударени са четири топлоелектрически централи

11:06 - 27.04.2024
GEN Z дневници

Vol. 19: Кой изобщо слуша Тейлър Суифт, гълъб в парламента, сбогом "Ема Стоун"

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на Gen Z поколението в "Булевард България"?

10:22 - 27.04.2024