Да възстановиш къща на век и половина и да вкараш тихия лукс в сърцето на Велико Търново – Милена Иванова от Bridges Residence Снимка: © Мира Дерменджиева за BoulevardBulgaria.bg

Милена Иванова е космополитен човек. Бивш банкер и финансист - тя е живяла и работила къде ли не по света - от Великобритания и Австрия до САЩ и обратно, когато преди няколко години се връща в България.

Тя е от онези хора, за които от пръв поглед разбираш, че умеят да създават уют. Притежава остър ум в комбинация с топла и приветлива усмивка, което я прави изключително приятен събеседник.

Срещаме се в дома ѝ в София. Оттук тя допринася и за семейния бизнес във Велико Търново - Bridges Residence е бутиков хотел в старата част на родния ѝ град. На терен е брат ѝ Евгени - в събота приготвя баница за гостите на хотела, а в останалото време ги посреща и се грижи за цялата организация на място. Милена от своя страна отговаря за стратегията на хотела и бизнес модела.

„Историята е такава, че когато започнах да се връщам в България, един приятел ми показа сграда на улица „Гурко“ в стария град в Търново, която се продаваше се от банка. Погледнах и казах – не ме занимавай с глупости, това нещо няма нищо общо с другите ни дейности, майка ми има езиково училище в Търново. Стара е сградата, това е голяма разправия,“ спомня си Милена за първия път, когато вижда тънещата в разруха 160-годишна сграда.

След няколко години брат ѝ също „открива“ старата къща на ул. „Гурко“. И тогава Милена е скептична, но се намесва емоционален аргумент - през 80-те години баща ѝ е работил на същия обект. Така тя се съгласява да подкрепи семейното начинание, стига да го направят „както тя каже“.

„Аз винаги се шегувам, че като си ходя в Търново, ако не отсядах при майка ми, няма къде да пожелая да отседна. Хотели има, има къде да спиш, но къде да отседнеш и това да бъде част от преживяването ти – към онзи момент нямаше място, което да отговаря на моето лично възприятие, като светоусещане,“ казва Милена и допълва, че има предвид място, което да е в по-високия сегмент - за туристи, които са пътували много и имат изисквания към мястото, на което отсядат.

„Да не е лъскава скъпотия, а да е тихо и лукс, който не крещи. Комфорт, който просто е навсякъде и всеки детайл е пипнат, но не ти крещи – виж ме колко съм велик, съвсем тихичко, но на сутринта, като се събудиш – гърбът ти се чувства добре, защото си спал на комфортен матрак, кафето те чака, влизаш и от вратата те лъхва хубав аромат – всички тези неща,“ разказва Милена Иванова.

Приключението започва през пролетта на 2019 година, когато купуват полуразрушената сграда на калдъръмената улица „Гурко“. Предстои им тотален ремонт и пълно преустройство вътре – без да променят нищо по фасадата, тъй като сградата е част от архитектурен паметник на културата.

Снимка: Студио Бленда

„Характерното за тази част на Търново е, че е строено по скалата. Беше в много лошо състояние, когато започнахме. Къщата реално е на около 160 години приблизително. Имаше влага с която се борихме, изнасяли сме на ръка тонове скала. Тази улица е тясна, там не можеш да вкараш никаква строителна техника. Всичко се изнася на ръка – 5 нива на ръка. Работните групи на всеки седмица или две ги сменяха от строителната фирма, защото не могат да издържат на натоварването,“ спомня си Милена и разказва, че освен тези трудности, ремонтът е забавен и от пандемията.

Така вместо година и половина, ремонтът продължава 3 години.

Целият този труд е вложен в седем стаи, където всеки детайл е от значение. Бутиковият хотел Bridges Residence отваря врати през юли 2022 година. И за година и половина вече са посрещали гости от 50 различни държави.

Туризъм без интернет в днешно време не може, казва Милена и допълва „Слава Богу, можем да дишаме без интернет, но оттам насетне…“.

И тъй като всеки детайл е важен, компромис със скоростта или сигурността на интернет връзката не може да има. Ползват оптичния интернет на VIVACOM. Така нямат ограничение в броя на хората, които могат да ползват интернет едновременно на максимална скорост.

Снимка: Студио Бленда

„Важен е при нас, защото ако има едно сляпо място в сградата, където е скала – слизайки от стаите към залата за закуски има скала и там за секунди интернет превключва от една връзка на друга и хората дори това забелязват. Те са толкова чувствителни на тема интернет. Когато имаме тийнейджъри с родителите си – тях не ги интересува нищо друго, освен бързия интернет,“ обяснява Милена и разказва как преди година посрещат техни приятели от чужбина – децата влизат, включват xbox-а и не излизат повече от стаята.

„Ако нямаш бърз интернет, на родителите щяха да им станат ей такива големи главите от мрънкане и оплаквания,“ казва Милена и допълва, че всички тийнейджъри са така.

“Имаме хора, които идват и работят. Те пътуват, за да си почиват, но имат и работа след закуска в lounge-а и сядат, и работят. Включително видеоконферентни зуум разговори и други,“ разказва Милена и обяснява, че понякога превръщат залата за закуски и lounge помещението в работно пространство, където се провеждат срещи, изнесен офис или тиймбилдинг за малък екип.

Сигурният и бърз интернет е важен и за процесите, които остават невидими за гостите на хотела.

„Плащанията ни са през интернет, зависим от връзката. Понякога, ако гостите са пристигнали късно вечерта, оставяме плащането за деня на напускане. Когато обаче човек напуска едно място, той вече е тръгнал и бърза, това е неизбежно. И ти искаш всичко да се случи на секундата и ако започне да ти се бави връзката, последното впечатление от мястото остава: „Да, но имаше проблем с картата ми, защото нямаше интернет“, така че за всичко е важен интернет и в нашия случай работи,“ казва Милена и допълва, че не са имали проблем с оптичния интернет от VIVACOM дори, когато времето е лошо.

Бързият интернет е важен и за резервациите.

Макар в момента да не е включена функцията, уебсайтът на Bridges Residence приема резервации в хотела. Такива могат да се правят и през Booking.

„Буквално трябва в същата секунда, ако ние приемем резервация и това е последната стая, системата трябва автоматично да затвори Booking. Ако ти падне интернета, в следващия момент може да се окаже, че си продал една стая два пъти. Бързината на интернет е много важна и за това, какво се случва в „кухнята“, отзад, но което има голямо значение в края на деня, защото не е приятно да се обадиш на един човек и да му кажеш „съжаляваме, но вие си направихте резервация, обаче трябва да я откажем, защото сме пълни. А това е голям риск, колкото по-малко място си. Ние продаваме само седем стаи,“ казва Милена.

Седемте стаи на Bridges Residence са разположени между два моста в стария град на Велико Търново. Не само това обаче е концепцията зад името на бутиковия хотел.

Милена възприема името по-скоро в преносен смисъл.

„Да строим мостове между хора, между поколенията, между различните култури и нации – да се обединяваме, а не да се делим. Това е нещото, което всъщност искаме и през обслужването и през продукта, който предлагаме, хората да го усетят и до сега ни се получава. Цитатът, който нас ни е вдъхновил е от Кольо Фичето. Той казва „не градете толкоз дувари, които да ви делят, ами повече мостове да ви събират, “ казва Милена и допълва, че това е идеята, която ги движи.

„И когато дойдат при нас гости от друга държава, голяма част от тях идват за пръв път в България, да си тръгват с чувство, което ще предадат нататък. И заразата да говориш „знаеш ли - бях в България, такова невероятно място, не само нашия хотел, мястото – България, това е което искаме да се създаде и това е туризма, за който се борим,“ обобщава Милена.

Самата тя разказва, че напуснала България в най-гладните години – през 1997 година. След 20 години по целия свят, Милена се връща на родна земя и вече гледа оптимистично на бъдещето на страната.

Според нея България ще става все по-привлекателно място за живот, а тъй като стандартът вече не е толкова далеч спрямо останалите европейски държави, е убедена, че все повече млади хора ще учат в чужбина, ще трупат опит зад граница и в крайна сметка ще се върнат в България.


Геновева Христова-Мъри от Missia23: В бизнеса или си бърз, или си мъртъв

Ваня Иванова Vanilla Ваня от Vanilla kitchen: Творчеството се ражда, когато има пространство


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Училище за русалки: Петя, която превръща приказката в реалност

Въпрос към момичетата: Колко от вас като деца са мечтали да станат русалки? 

18:30 - 28.04.2024
Важно днес

Петков: Пеевски държи влиянието в прокуратурата и службите, а Борисов - гласовете, за да няма реформа

Според Петков преговори след изборите са възможни само ако Борисов се "разкачи" от Пеевски

18:18 - 28.04.2024
галерия

Tenniscore - новата модна тенденция, вдъхновена от Зендея и "Challengers"

Външният вид на tenniscore включва смесица от традиционни тенис стилове с елементи от тихия лукс

17:45 - 28.04.2024
Технологии

Apple обмисля важно решение за следващия си iPhone: как да вкара изкуствен интелект

Технологичният гигант обаче вече има конкуренция на пазара по този въпрос

16:53 - 28.04.2024
Важно днес

Илхан Андай: Елена Йончева е ефектен трансфер за ДПС, но тя е бомба със закъснител

Според журналиста Илхан Андай номинацията на Йончева не е най-доброто, но е необходимото за ДПС

16:10 - 28.04.2024
Живот

Волейбол под Айфеловата кула и коне във Версай. Париж вече се подготвя за Олимпийските игри

Само на няколко метра от Айфеловата кула вече се строи временен стадион за плажен волейбол

14:45 - 28.04.2024
Важно днес

Борисов: Мои противници на тези избори не са ПП-ДБ, а "Възраждане" и БСП

Борисов е готов ГЕРБ да управлява, но с "наши премиери и министри"

12:20 - 28.04.2024
Важно днес

Журналисти са арестувани в Русия заради сътрудничество с екипа на Навални

Двамата журналисти са обвинени в "екстремизъм"

11:30 - 28.04.2024
Важно днес

Турция не отказа среща по темата "Боташ" и поиска сътрудничеството с "Булгаргаз" да продължи

Турция засега не показва готовност за прекратяване на споразумението с "Булгаргаз"

09:46 - 28.04.2024