Дагестан отказва на Кремъл да изпраща мъжете си като пушечно месо в Украйна

Докато десетки хиляди души от цяла Русия се опитват да избягат в чужбина заради военната мобилизация - по улиците на дагестанската столица Махачкала вече втори ден се събират масови протести срещу Кремъл.

В публичните демонстрации срещу мобилизацията участват предимно жени, посочва сайтът "Медуза" - майки, съпруги и сестри на мъжете, които са заплашени от изпращане на фронта в Украйна.

"Не на войната!", "Не на мобилизацията!" и "Нашите деца не са тор", скандират хората, докато полицейските служители не се колебаят да арестуват протестиращите с груби методи. За една вечер са задържани не по-малко от 100 души.

На един от клиповете обаче се вижда как полицай в униформа е принуден да бяга, след като група жени го гонят от площада.

В понеделник на площада в столицата се стигна до побой, след като няколко цивилни мъже са провокирали напрежение сред протестиращите. Напрежение имаше още в първия ден на мобилизацията, когато жителите на села в Бабаюртовския район на Дагестан блокираха един от основните пътища и отказаха да изпълняват призовките.

Дагестан е републиката, която е дала най-голям брой жертви (в абсолютни стойности) от началото на войната в Украйна. На второ място се нарежда Бурятия.

Това са сред някои от най-бедните региони на Русия, в които средната заплата е много по-ниска от нивото в цялата федерация, а безработицата е на едно от най-високите равнища.

Една от основните причини за бурното недоволство на местните жители са опитите на военните да принудят насила част от мъжете да се включат в армията, въпреки че не подлежат на мобилизация.

За това признава и административният ръководител на Дагестан Сергей Мелков, който съобщава, че са призовавани дори хора, които не би трябвало да попадат в мобилизационни списъци.

"Знам, че от самото начало се допуснаха такива грешки - включително защото някои граждани не са уведомили своевременно военните комисариати за обстоятелствата, които им дават отсрочка от мобилизацията", казва той.

Напрежението в Дагестан се наблюдава внимателно от руските служби за сигурност заради историята на сепаратизма в кавказката република в края на 90-те години.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Две бебета са починали от коклюш в Кюстендил

Бебетата са били в предимунизационна възраст

12:22 - 19.04.2024
Важно днес

Даниел Митов се отказа да е външен министър

Разочарован е, че ПП-ДБ "не приеха нашата номинация"

11:32 - 19.04.2024
Важно днес

Украйна свали руски бомбардировач Ту-22М3

"Техническа неизправност" е причинила падането на самолета, според Русия

10:07 - 19.04.2024
Важно днес

Нинова обвини Желязков в цензура и му поиска оставката

Повод за това станах промени в правилника на НС

09:32 - 19.04.2024
Важно днес

Главчев не предложи нови кандидат-министри на Радев и обяви, че "няма новина" (Обновена)

Президентът не иска Даниел Митов от ГЕРБ да е външен министър

07:29 - 19.04.2024
Важно днес

CNN: Израел е нанесъл удар на територията на Иран

Тел Авив не коментира дали стои зад експлозии до Исфахан, централен Иран

07:17 - 19.04.2024