Дагестан отказва на Кремъл да изпраща мъжете си като пушечно месо в Украйна

Докато десетки хиляди души от цяла Русия се опитват да избягат в чужбина заради военната мобилизация - по улиците на дагестанската столица Махачкала вече втори ден се събират масови протести срещу Кремъл.

В публичните демонстрации срещу мобилизацията участват предимно жени, посочва сайтът "Медуза" - майки, съпруги и сестри на мъжете, които са заплашени от изпращане на фронта в Украйна.

"Не на войната!", "Не на мобилизацията!" и "Нашите деца не са тор", скандират хората, докато полицейските служители не се колебаят да арестуват протестиращите с груби методи. За една вечер са задържани не по-малко от 100 души.

На един от клиповете обаче се вижда как полицай в униформа е принуден да бяга, след като група жени го гонят от площада.

В понеделник на площада в столицата се стигна до побой, след като няколко цивилни мъже са провокирали напрежение сред протестиращите. Напрежение имаше още в първия ден на мобилизацията, когато жителите на села в Бабаюртовския район на Дагестан блокираха един от основните пътища и отказаха да изпълняват призовките.

Дагестан е републиката, която е дала най-голям брой жертви (в абсолютни стойности) от началото на войната в Украйна. На второ място се нарежда Бурятия.

Това са сред някои от най-бедните региони на Русия, в които средната заплата е много по-ниска от нивото в цялата федерация, а безработицата е на едно от най-високите равнища.

Една от основните причини за бурното недоволство на местните жители са опитите на военните да принудят насила част от мъжете да се включат в армията, въпреки че не подлежат на мобилизация.

За това признава и административният ръководител на Дагестан Сергей Мелков, който съобщава, че са призовавани дори хора, които не би трябвало да попадат в мобилизационни списъци.

"Знам, че от самото начало се допуснаха такива грешки - включително защото някои граждани не са уведомили своевременно военните комисариати за обстоятелствата, които им дават отсрочка от мобилизацията", казва той.

Напрежението в Дагестан се наблюдава внимателно от руските служби за сигурност заради историята на сепаратизма в кавказката република в края на 90-те години.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Борисов "помирил държавата със сглобката", за да не стане като в Словакия

Симеон Дянков се оказа изненадващ гост на предизборна кампания на ГЕРБ

18:53 - 17.05.2024
Технологии

А1 спечели четири отличия във вечерта на наградите 

Кампанията "Интернет за всички" за безопасна интернет среда за децата също получи приз

17:37 - 17.05.2024
Живот

На тъмно: Сърбия подари знакова сграда на зетя на Тръмп, за да построи хотел

Властите твърдят, че не са продавали, а са отдали терена под наем за 99 години

16:44 - 17.05.2024
Важно днес

Румен Радев: Не виждам основание за промени в ръководството на НСО

Президентът очаква извънредното заседание на НС да се превърне в "предизборна трибуна"

15:27 - 17.05.2024