Данъчна битка на технологичния фронт: Зукърбърг е съгласен да плаща повече Снимка: © Getty Images
  • Марк Зукърбърг е съгласен Facebook да плаща по-високи данъци в Европа
  • Готви се глобална реформа за по-големи налози на технологичните гиганти, инициирана от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, която ще доведе до 4% по-висок корпоративен данък годишно
  • Великобритания и Франция наложиха свои собствени системи за облагане на американските технологични компании, но срещнаха критики и санкции от САЩ

Създателят на Facebook Марк Зукърбърг ще обяви на Започна ежегодната Международна конференция по сигурността в Мюнхен в Мюнхен тази събота, че подкрепя глобална реформа за плащането на по-високи данъци от страна на големите американски технологични компании.

Части от неговата реч вече бяха публикувани и цитирани от BBC и The Telegraph и в тях става ясно, че подкрепя промените на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), която през настоящата година трябва да постигне споразумение за данъчна реформа.

„Разбираме, че хората са разочаровани от метода на плащане на данъци от страна на технологичните компании в Европа. И приемаме, че това може да означава по-високи данъци и плащане на различни места под нова рамка“, пише в речта на Зукърбърг.

„Искаме процесът на ОИСР да бъде успешен, така че занапред да имаме стабилна и сигурна система. Също така желаем данъчна реформа и съм доволен, че Организацията за икономическо сътрудничество и развитие работи върху нея“.

Facebook и други технологични гиганти са обвинявани в това, че не плащат достатъчно висока сума за данъци в страните, в които извършват дейността си. Във Великобритания, например, от компанията са дали само 28,5 милиона паунда корпоративен данък през 2018, въпреки че генерираха рекордни продажби от 1,65 милиарда паунда в страната.

По какъв метод технологичните компании в Европа плащат данъци?

Много правителства по света смятат, че американските технологични гиганти избягват плащането на данъци в Европейския съюз. Според повечето от тях налозите трябва да отговарят на местоположението, където се извършва дигиталната активност, а не там, където се намират седалищата на компаниите. Те базират своите централни офиси в страни като Люксембург и Ирландия, където има по-голямо данъчно облекчение.

Именно поради тази причина Великобритания обяви плановете си да представи свой собствен данък за технологичните гиганти през април 2020. Според него трябва да бъдат събрани до 500 милиона паунда за година. Плановете са да се начислява 2% налог върху годишните приходи, генерирани от търсачки, социални мрежи и онлайн магазини на територията на страната.

От ОИСР обаче веднага се противопоставиха на плановете на Великобритания и я посъветваха да изчака решението за обща глобална реформа, което трябва да бъде взето тази година.

В края на януари именно този съвет послуша френското правителство. Първоначално то бе взело решение Google, Apple, Facebook и Amazon да платят данък равен на 3% от годишните им приходи, генерирани във Франция, през април, а после отново да повторят процедурата през ноември.

Това предизвика остра реакция от Вашингтон, който заплаши да наложи тарифи върху френски вносни продукти в САЩ, като шампанско и сирене, на стойност 2,4 милиарда долара. Френският президент Еманюел Макрон обаче проведе разговор с Доналд Тръмп и след него стана ясно, че Франция преустановява политиката си и ще отложи плановете за новата данъчна система до края на 2020 г.

Гореизброените компании вече платиха 3% данък от годишния си приход през ноември 2019. Ако Организацията за икономическо сътрудничество и развитие постигне споразумение за глобална данъчна реформа на технологичните гиганти до края на настоящата година, то тази система във Франция ще бъде окончателно отменена. Ако обаче няма решение от страна на ОИСР, компаниите ще продължат да плащат данъците си в страната по този начин - на два транша.

Следващият срок за организацията да продължи преговорите е в началото на юли, когато представители на 137 държави ще се срещнат, за да изработят обща политика за налагане на данъци на технологичните компании.

Позицията на ОИСР

Организацията за икономическо сътрудничество и развитие обяви този вторник, че в момента има неформално споразумение, според което промяната в начина на облагане на технологичните гиганти ще доведе до 4% по-висок корпоративен данък на стойност 100 милиарда долара годишно.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Шанс за живот на трима души даде донорска ситуация в "Пирогов"

Черният дроб и бъбреците на изпаднал в мозъчна смърт 59-годишен мъж са били трансплантирани

11:48 - 21.04.2024
Важно днес

"Няма малка корупция в завладяна държава". Кирил Петков за следенето от НСО, "независимите анализатори" и компроматите

Бившият премиер даде примери как действа "дълбоката държава"

10:28 - 21.04.2024
Важно днес

Д-р Благомир Здравков: Епидемия от коклюш може да се преодолее с ваксинация

При-най малките бебета симптомите на болестта може да не са кашлица

10:07 - 21.04.2024
Важно днес

Казусът Благовест Георгиев: Може ли Столичният общинският съвет да изключи съветник?

В началото на април Георгиев участва в пътен инцидент, а впоследствие се опита да избяга от местопроизшествието.

16:23 - 20.04.2024