Родителите могат да си върнат до 600 лв. за отглеждане на дете до 30 април Снимка: © Unsplash

Родителите, които не са се възползвали от данъчно облекчение за деца чрез работодателя си, могат да го направят в рамките на данъчната кампания. Тя започва на 10 януари и приключва на 30 април.

С подаването на данъчна декларация, родителите на 1 дете могат да получат обратно до 600 лева от платените през годината данъци, облекчението за 2 деца е до 1200 лева, а за 3 и повече – 1800 лева.

Облекчението за родителите на дете с увреждане е 1200 лева. Важно уточнение е, че те могат да се възползват от двете облекчения едновременно, т.е. да им бъдат възстановени общо 1800 лева за дете.

Срокът за възстановяване на средствата от НАП е 30 дни, но данъчните уточняват, че това става в рамките на около 3 до 7 дни, ако декларацията е попълнена коректно.

За да се възползват от данъчните облекчения, родителите не трябва да имат каквито и да било задължения към хазната – данъци, осигуровки или глоби от КАТ.

Задължение да подават годишна данъчна декларация имат всички, които през 2023 година са получавали доходи извън трудовия си договор, като хонорари, наеми или граждански договори, както и самоосигуряващите се.

Декларирането и плащането на задълженията трябва да бъде направено до 30 април като това може да стане по електронен път с ПИК или електронен подпис, или на хартия – в офис на НАП или по пощата.

От тази година плащането на задълженията става по една сметка в БНБ, независимо от постоянния адрес на потребителя.

Данъчните припомнят, че ако плащанията се правят в последните дни от кампанията е важно да се уверим, че парите ще постъпят в сметката до 30 април, в противен случай се начисляват лихви за просрочие.

И тази година може да се ползва данъчна отстъпка от 5% до 500 лева, ако декларацията бъде подадена подадена по електронен път до 1 април 2024 г.

Според НАП 85% от физическите лица вече подават декларациите си онлайн, като целта е да се достигне 100%.

И тази година НАП ще оформя предварително попълнени декларации. Те ще са достъпни от началото на март. В тях ще се съдържа информация от трети страни, която ще включва данни за трудови договори, хонорари, граждански договори.

Предварително попълнените декларации ще са достъпни онлайн с ПИК от НАП или електронен подпис. След като се запознае с данните, потребителят може да ги коригира и след това да ги декларира.

„Лицата масово се възползват от предварително попълнените декларации, защото така не е необходимо да представят служебни бележки или допълнителни документи,“ обясни Боряна Георгиева от дирекция „Обслужване“ на НАП.

Ако нямате електронен подпис, може да ползвате онлайн услугите на НАП чрез ПИК. Кодът е безсрочен и безплатен и се издава във всеки офис на данъчните на момента, без предварителна заявка.


Безработните плащат по-високи здравни вноски от януари


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Кино и сериали

Истинската история зад войната на зърнените закуски в „Unfrosted"

Конкуренцията между Kellog и Post е сравнявана с тази на Ford и General Motors

17:55 - 07.05.2024
Важно днес

Александър Дунчев и Мартин Заимов водят листи на "Зелено движение"

Бивш министър и депутати водят листите на "Зелено движение", които този път се явават самостоятелно на изборите

16:26 - 07.05.2024
Важно днес

ПП-ДБ обяви водачите на листите си. Атанасов и Бориславова не са сред тях

Вижте водачите в листите на ПП-ДБ за парламентарния вот

15:30 - 07.05.2024
Важно днес

Вижте кандидатите за евродепутати от листата на ПП-ДБ

ПП-ДБ обявиха листата с кандидатите им за евродепутати

15:08 - 07.05.2024
Важно днес

Васил Божков излезе от ареста срещу гаранция и се регистрира в ЦИК за вота "2 в 1"

Божков ще е водач на две листи за Народно събрание и на тази за ЕП

14:00 - 07.05.2024
Важно днес

Полша откри подслушвателни устройства в правителствена зала. Тече разследване

Устройствата могат да запишат видео и звук, но не е ясно кога са монтирани

13:01 - 07.05.2024