Даниел Лорер се извини след "похвалата" за Пеевски, която провокира смут в редиците на ПП-ДБ

Двусмислен коментар на депутата от ПП-ДБ Даниел Лорер по адрес на Делян Пеевски в bTV доведе до смут сред симпатизантите на дясната коалиция и до вътрешно недоволство.

Неговият колега Христо Петров - Ицо Хазарта дори поиска Лорер да се извини безусловно за думите си.

Час по-късно извинение последва - но с допълнилни уточнения от депутата, който прехвърля вината за скандала не върху собствените си непремерени реплики, а върху медийните "заглавия".

Лорер участва в сутрешния блок на bTV минути след като Пеевски атакува грубо премиера Николай Денков - тактика, която той прилага от седмици на фона на иначе постоянната подкрепа на ДПС за т.нар. сглобка.

Водещата на предаването Мария Цънцарова предизвика Лорер да изясни позицията на ПП по отношение на кандидат-председателя на ДПС, като го попита "кой ще номинира Делян Пеевски за премиер" и дали Лорер си е представял през 2013 г., че един ден Пеевски ще е "основен говорител на мнозинството".

Отначало бившият министър на иновациите и растежа в кабинета "Петков" се разграничи от амбициите на Пеевски за реабилитация през лично участие в изпълнителната власт - въпреки че определи ДПС като "системна, мъдра и дълголетна партия", която има право сама да реши кой ще е неин лидер.

"България е част от международна общност, в която законът е над всички. Принципната ми позиция е ясна - България не може да има премиер, който е обект на международни санкции", каза той.

При втория въпрос обаче Лорер тръгна да оправдава внезапната трансформация на Делян Пеевски в "евроатлантик".

"Политиката е динамично понятие, в което позициите на партиите и лидерите се променят. В случая с Делян Пеевски виждаме, че те се променят за добро - той стана говорител на европейските ценности, както за тяхната партия, така и за цяла България. (Пеевски се промени) За доброто на цялата страна. Това се вижда съвсем очевидно. Позициите, които защитава в момента, са същите позиции, които отстояваме и ние", каза депутатът от ПП.

Едва по-късно той направи закъсняло уточнение, като каза, че Пеевски не е говорител на мнозинството, а "на себе си", и че ако ДПС наистина е недоволно от управлението на Денков, щеше да гласува против кабинета при последния вот на недоверие.

Всичко това провокира вълна от възмущение в социалните мрежи заради поредната реабилитация на санкционирания от САЩ за корупция депутат.

"След днешното си изказване най-малкото, което дължи моят колега Даниел Лорер на българските граждани, е извинение. Не обяснение, а извинение", написа Ицо Хазарта в профила си във Facebook.

Малко след него Лорер публикува пост, озаглавен "Какво е искал да каже авторът".

"Днес заявих моята принципна позиция по БТВ: министър-председател на страната не трябва да бъде човек, който е обект на международни санкции. Като г-н Пеевски.

Извинявам се на всички наши поддържници и приятели, които са се стреснали от заглавията по отношение на г-н Пеевски тази сутрин. Заглавието не отговаря на казаното от мен.

Когато Хамас нападна Израел, извършвайки зверски издевателства над мирно население, и когато Путин нападна Украйна- ДПС застанаха на страната на жертвите. Аз не мога да не отчета това.

Същевременно във вътрешнополитически план смятам непрекъснатите изяви на г-н Пеевски, особено към премиера г-н Денков, за провокативни, непремерени и несъстоятелни, и това е ясно и от моите действия и реакции досега, и от цялостната позиция на Продължаваме промяната и нашата коалиция с ДБ.

Такова деструктивно поведение не може да бъде нито подкрепено, нито поощрявано, каза още той.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Руска атака в Харковска област, ранени са най-малко 8 деца

Ударите са били срещу град Дергачи, поразени са жилищни сгради

19:43 - 02.05.2024
Важно днес

Байдън след безредиците: Всеки има право да протестира, но не и да сее хаос

Президентът на САЩ заяви, че няма промяна на позицията му за войната в Близкия Изток

18:27 - 02.05.2024
Живот

Войната между TikTok и UMG приключи. Музиката на Адел, Дрейк и други артисти се връща в платформата

Музиката на най-големите изпълнители в света се завръщат в TikTok

17:35 - 02.05.2024
Важно днес

Макрон не изключи изпращане на войски в Украйна, ако Русия пробие фронтовите линии

Пред изданието "Economist" френският президент отново подкрепя идеята, че трябва да се обмисли изпращането на сухопътни войски в Украйна

15:10 - 02.05.2024
Важно днес

Без възражения и въпроси е било взето спорното решение за строеж на частна детска болница

Решението на кабинета беше оттеглено след обществен натиск

14:50 - 02.05.2024
Живот

Елиникон: проектът за най-голям "умен" град в Европа, който набира все по-голяма скорост в Гърция

Амбициозният проект цели да превърне бившето летище в най-големия "умен" град в Европа

13:56 - 02.05.2024