Даниел Лорер за съветниците в МВнР: Те са професионалисти, но миналото им в ДС ги прави абсолютно несъвместими Снимка: © bTV

Даниел Лорер защити външния министър Теодора Генчовска след скандала с назначените от нея съветници във Външно министерство - пенсионирани разузнавачи, бивши служители на Държавна сигурност.

Лорер коментира със съжаление, че кадровата база във Външно министерство е ограничена до такава степен, че е трудно да се подберат подготвени хора без ДС-обвързаност.

Министърът на растежа и иновациите определи отстранените съветници на Генчовска, сред които беше и някогашният председател на ДАНС Петко Сертов, като "изключителни професионалисти", но политически несъвместими с профила на кабинета на "Продължаваме промяната".

"Разбирам министър Генчовска защо е имала такива кандидатури в нейния екип. Наистина те са професионалисти, в това, което правят, но миналото им в ДС ги прави абсолютно несъвместими с нашето правителство. За съжаление кадровата база в МВнР е такава - много хора са били част от службите, въпреки че те са изключителни професионалисти. За нея не е лесно да си създаде екип, който хем да не е обвързан със службите, хем да я подпомага професионално", каза Лорер пред Нова ТВ.

Самият той посочи, че не би привлякъл такива личности към своя кабинет, ако беше оглавил Министерството на външните работи, както първоначално се очакваше.

Кирил Петков: Позицията на Стефан Янев за НАТО е лично мнение, няма да има компромис с кадрите от ДС

Лорер посочи, че би искал държавата да си поставя по-високи амбиции по отношение на икономическия растеж, като даде пример с това, че в Румъния се прогнозира 5% годишен ръст на икономиката, а в България - 4 на сто.

"Трябва да бъдем много активни в търсенето на нови инвеститори. Досега седим и чакаме да дойдат сами. Новата мисия е да ги търсим сами и да разказваме новия разказ за България отново и отново. Инвеститорите са в Европа, в Америка, в Азия. Има и български инвеститори, които трябва да бъдат убедени да инвестират в България. Ние самите предпочитаме да инвестираме в чужбина, да си купим апартамент, да си направим халета, да отидем в Македония или в Сърбия, но не и в България, защото знаем, че някой може да почука на вратата", каза Лорер.

Той определи причината за неспособността България да привлича големи инвеститори като Microsoft в Гърция с липсата на "предвидима правна среда".

"Когато нямаш институции, които да пазят реда и собствеността, когато инвеститорите биват изнудвани и това е измерено с международни индекси, ние не можем да започнем разговора с тези инвеститори... Има ли кой да работи тук? Хората доволни ли са? За съжаление нашите качествени кадри емигрират. Ние трябва да предоставим качествено здравеопазване и образование, за да убедим специалистите да останат тук", каза още той.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Текстове от партньори

Vivacom подновява сертификацията за сателитна станция „Плана“ с най-високата степен Tier 4

В момента само 31 подобни съоръжения, включително наземната станцията „Плана“, притежават сертификат Tier 4 в света

16:22 - 28.02.2024
Текстове от партньори

Кампанията на Kaufland и DMS за Коледа е набрала 30 хил. лева за лечение на деца и възрастни

Кампанията „ДАРИ“ се проведе във всички 65 хипермаркета на веригата в страната

16:18 - 28.02.2024
Живот

Олимпийски неволи в Париж - как чанта с планове за сигурност изчезна от влак

Това не е сюжет от филм, а реално разиграла се ситуация 26 февруари - четири месеца преди началото на най-голямото спортно събитие в света.

15:03 - 28.02.2024
Живот

7-те дребни гряха, които можем да победим, по пътя към щастливия живот

Хората не са съвършени, понякога просто удоволствията им са преплетени с навици, които ги ограбват в дългосрочен план

13:50 - 28.02.2024
Важно днес

Денков: ГЕРБ подменя радикално приоритетите на правителството

Премиерът Николай Денков отхвърли предложението за коалиционно споразумение на ГЕРБ.

13:47 - 28.02.2024
Технологии

Varda Space - компанията с български корени, която се нареди до Space X и Boeing с историческа мисия

Компанията e третата, успяла да върне невредим космически апарат от орбита

12:58 - 28.02.2024
Важно днес

Екипът на Навални най-после успя да организира погребението му

Преди това ще се проведе опело в Храма на Света Богородица в московския квартал Марино

11:45 - 28.02.2024