Снимка: © bTV

Даниел Лорер защити външния министър Теодора Генчовска след скандала с назначените от нея съветници във Външно министерство - пенсионирани разузнавачи, бивши служители на Държавна сигурност. 

Лорер коментира със съжаление, че кадровата база във Външно министерство е ограничена до такава степен, че е трудно да се подберат подготвени хора без ДС-обвързаност. 

Министърът на растежа и иновациите определи отстранените съветници на Генчовска, сред които беше и някогашният председател на ДАНС Петко Сертов, като "изключителни професионалисти", но политически несъвместими с профила на кабинета на "Продължаваме промяната". 

"Разбирам министър Генчовска защо е имала такива кандидатури в нейния екип. Наистина те са професионалисти, в това, което правят, но миналото им в ДС ги прави абсолютно несъвместими с нашето правителство. За съжаление кадровата база в МВнР е такава - много хора са били част от службите, въпреки че те са изключителни професионалисти. За нея не е лесно да си създаде екип, който хем да не е обвързан със службите, хем да я подпомага професионално", каза Лорер пред Нова ТВ. 

Самият той посочи, че не би привлякъл такива личности към своя кабинет, ако беше оглавил Министерството на външните работи, както първоначално се очакваше. 

Кирил Петков: Позицията на Стефан Янев за НАТО е лично мнение, няма да има компромис с кадрите от ДС

Лорер посочи, че би искал държавата да си поставя по-високи амбиции по отношение на икономическия растеж, като даде пример с това, че в Румъния се прогнозира 5% годишен ръст на икономиката, а в България - 4 на сто. 

"Трябва да бъдем много активни в търсенето на нови инвеститори. Досега седим и чакаме да дойдат сами. Новата мисия е да ги търсим сами и да разказваме новия разказ за България отново и отново. Инвеститорите са в Европа, в Америка, в Азия. Има и български инвеститори, които трябва да бъдат убедени да инвестират в България. Ние самите предпочитаме да инвестираме в чужбина, да си купим апартамент, да си направим халета, да отидем в Македония или в Сърбия, но не и в България, защото знаем, че някой може да почука на вратата", каза Лорер. 

Той определи причината за неспособността България да привлича големи инвеститори като Microsoft в Гърция с липсата на "предвидима правна среда".

"Когато нямаш институции, които да пазят реда и собствеността, когато инвеститорите биват изнудвани и това е измерено с международни индекси, ние не можем да започнем разговора с тези инвеститори... Има ли кой да работи тук? Хората доволни ли са? За съжаление нашите качествени кадри емигрират. Ние трябва да предоставим качествено здравеопазване и образование, за да убедим специалистите да останат тук", каза още той.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Цацаров се връща във Върховната касационна прокуратура, която го проверява

ВКП вече извършва проверка срещу него, изискала е информация от ДАНС

7 души са били подслушвани незаконно у нас през 2021 г.

141 от проверките са свързани с протестите, не е ясно дали подслушваните са сред тях

Над 43% от изследваните тестове на Центъра по заразни болести са с "Омикрон"

Това е поредната серия от данни, показваща 227 нови случая на щама, който вече е в 18 области

"Изгубената дъщеря": Долу митът за перфектната майка

Дебютът на Маги Джиленхол е с невероятната Оливия Колман в главната роля

Видеоигрите могат да бъдат полезни: EndeavorRX е официално лекарство, тества се и срещу "Covid-мъгла"

Играта е помогнала на стотици деца, страдащи от синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност

Теленор вдига цените на договорите с 3,3% от февруари

А1 още не са обявили дали ще правят индексация само за 2021 г.

Ако се чудите защо хора споделят зелени квадратчета - това е Wordle

Wordle е една от най-популярните игри онлайн от началото на 2022 г. Какво всъщност представлява?

"По всякакви медицински стандарти доц. Мангъров отдавна трябваше да е изключен от БЛС"

Акад. Николай Денков: "Доц. Мангъров изказва твърдения, които не съответстват на медицинските данни"

Радев започна втория си мандат: "Без бърза реформа в съдебната власт ще има реванш на статуквото"

ГЕРБ напусна пленарната зала при обръщението на президента