Даниел Митов към Асен Василев: "Проблемът е, че върнахме от чужбина такива като вас"

Дебатите по Изборния кодекс, които продължават без обозрим финал, доведоха до размяна на груби реплики между Даниел Митов (ГЕРБ) и Асен Василев (ПП).

Бившият външен министър реши да се включи в дискусиите за МИР "Чужбина" - едно от нововъведенията в кодекса от 45 Народно събрание през 2021 г., които ГЕРБ възнамеряваше да отмени, преди Бойко Борисов да разпореди да се запази.

"Ще направя обосновано предположение, че район "Чужбина" беше създаден от политически партии и с намерения, които всъщност презират вота на българските граждани, живеещи в България. Защото просто тези граждани не гласуват по определен начин. Затова тръгнаха да създават район "Чужбина". Защото смятат българските граждани в България за недостойни и непълноценни, тъй като не гласуват за тях. Няма да си го кажат, няма да си го признаят, но го мислят и го говорят помежду си", обяви Даниел Митов от трибуната на парламента.

Изявлението му беше последвано от опровержение както от бившия министър на електронното управление Божидар Божанов (ДБ), така и от бившия финансов министър Асен Василев (ПП).

Василев реши да контраатакува, като му напомни, че българските граждани се ползват от политическите си права, независимо къде живят.

"Този въпрос нямаше да е въобще толкова належащ, ако не бяхте изгонили една голяма група български граждани през последните 12 години в чужбина", каза Василев.

На тази реплика Даниел Митов реагира с още по-остър тон.

"Не сме изгонили никого, през цялото време сме се старали да връщаме български граждани от чужбина. Проблемът е, че върнахме български граждани - върнахме такива като вас. И това очевидно се оказа голям проблем. Вие бяхте в чужбина и се върнахте, и то по наше време", каза той.

Василев му отговори, че се е върнал в България още през 2007 г. не заради ГЕРБ, а заради присъединяването на страната в ЕС "с надеждата, че тя ще стане една нормална европейска държава".

Той обвини партията на Борисов, че е "опропастила тази възможност" и посочи, че за последните години 300 000 души са напуснали България, за да живеят в ЕС за постоянно.

"Вие може да не сте ги изгонили, просто сте вдигнали неравенството между бедни и богати, така че да сме между Кот д'Ивоар и Малайзия. Направихте така, че да рекетирате и грабите от фирмите, всички обществени поръчки да отиват само при фирми близки до ГЕРБ. Направихте така, че ако някой не е ваш член, да е тотално смачкан. Направихте така, че всеки в администрацията да трябва да козирува на ГЕРБ или да изгуби мястото", обяви още Василев.

Размяната на реплики приключи без повече коментари по тази тема.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Между Велики Преслав и Челе ди Булгерия в Италия - 23-ма мотористи сбъдват една мечта

Членовете на IMRG ще предадат специално послание между двата побратимени града

11:22 - 22.06.2024
Важно днес

Кметът на "Илинден" Емил Бранчевски е отстранен

Всички участия следва да се прекратят с началото на мандата

09:02 - 22.06.2024
Бизнес

"Оземпик" вдигна продажбите на по-малък размери дрехи и вече променя модната индустрия

Загубата на тегло кара все повече американци да обновяват гардероба си

08:59 - 22.06.2024