Снимка: © Facebook

Проф. Даниел Вълчев, който е бивш вицепремиер и бивш министър на образованието, каза, че трябва да има по-ясни правила как се финансира българският спорт, и в частност, футболът. Коментарът му в „Денят започва“ по БНТ бе предизвикан от сагата с акциите на „Левски“, които бяха джиросани от бизнесмена Васил Божков към премиера Бойко Борисов, но той не ги прие. Според Вълчев министър-председателят в момента не е собственик на ценните книжа.

"По отношение на собствеността върху акциите от капитала на "Левски" се изказаха всякакви мнения, включително и откровено глупави и некомпетентни. По отношение на прехвърлянето на поименни акции - налични, какъвто е случаят, има едно несъвършентство в закона. Джирото е уредено традиционно, още преди Търговския закон, като едностранна сделка. Съдебната практика е преодоляла тези разбирания. В този смисъл, г-н Борисов не е собственик на акциите“, каза проф. Вълчев.

„Г-н Божков можеше да ги прехвърли на г-н Борисов и да го сподели на 1 януари, а тогава да се окаже, че Борисов не ги е декларирал. За да защитиш онзи, който не е знаел, най-правилно би било джирото да бъде двустранна сделка – онзи, който получава собствеността, трябва да се съгласи“, каза проф. Вълчев.

„Намира се един богат човек с ясен или неясен бизнес, на него му се вменява, къде доброволно, къде - не, да поеме финансирането на съотвентия отбор, след което държавата му се отблагодарява било с обществени поръчки, било с някакъв вид по-леко кредитиране. Това е едно нетрайно положение и в този смисъл трябва да има много по-ясни правила за финансирането на българския спорт“, смята деканът на Юридическия факултет към СУ.

Проф. Вълчев коментира и темата с есемесите, които Васил Божков публикува и твърди, че са от разговори с финансовия министър Владислав Горанов.

„Това не са мои теми. Много съм далеч от това. За хазартния бизнес съм изразявал позицията си. Трябва да сме наясно, че хазартът е едно зло. Ако държавата иска да поддържа хазарт, тя има два начина да го направи. Или териториално да го изнесе, например във Видинска област – да направим един Лас Вегас там. Другата възможност е, както в Германия или в други държави, той да стане държавен. Това е положение, което сериозните държави не си го позволяват.

Както знаете, извънредното положение в България падна на 13 май, но страната остана в извънредна епидемиологична обстановка. Според бившият министър на образованието, хората са много объркани от случващото се.

"Всеки ден формално се дава информация, има различни мнения за това колко е опасен, в интернет сме заливани с мнения на компетентни хора. Същото е положението с числата. Нямаме разумен отговор колко точно са заболелите в България. Защото тестове се правят в различно количество и като правиш повече тестове, ще имаш повече случаи. Ако видите графиките на отделните държави, ще видите, че протоколите за оздравелите са много различни. При нас един заболял се счита за оздравял след над 30 и няколко дни. Не казвам, че тези числа не са верни, но казвам, че има много голям хаос. Надявам се, че ако тази работа позатихне, цялата Световна здравна организация ще се замени с един по-нормален орган", каза той.

"Българското правителство действа като всички правителства – подтиквано е от страх, че ще е обвинено, че оставя хората да умрат. От друга страна, това е повод да кажат: „Под наше ръководство всички ние се борим с природата“. Допускам, че те просто гледат какво става в ЕС", каза Вълчев.

Както знаете, управляващите постановиха по-ниско ДДС – 9%, върху хотелиерството, ресторантьорството и книгоиздаването. Според Вълчев това е надпревара на лобита и нищо няма да се получи от подобна мярка.

„Това, което не ми допада, е, че няма ясна информация за това какво се случва, но и че има една надпревара на лобита. Хората от развлекателния бизнес са засегнати, отидоха, тръшнаха се на премиера и той каза - 9% ДДС за вас. Тръшнаха се и хората от моловете и той каза – отваряме ги. От това нищо няма да излезе. Чакат обществото да втаса и другите сектори да се надигнат. Тогава да кажат – ще има една ставка, ще ви компенсираме по други начини. И според мен това е правилното“, каза той.

„В момента висшите училища са затворени. Ще трябва да организираме сесия, държавни изпити, студентска кампания. Някак тези неща не са ли по-важни от моловете?“, попита риторично проф. Вълчев.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

24 партии и 7 коалиции се регистрираха за изборите на 2 октомври

Кандидатските листи за 48 Народно събрание може да са повече от вотовете през 2021

ВАС остави ТЕЦ "Брикел" да работи въпреки замърсяването на въздуха

Централата може да продължи да обгазява, докато тече делото срещу заповедта на Борислав Сандов

Жалби блокират решението на Сандов за спирането на АМ "Струма" през Кресна

Според служебния екоминистър е възможно решението на Сандов да е незаконно

Слави Трифонов нападна отцепниците от ИТН заради листите на ПП

Трифонов обижда Радостин Василев на "предател и жалък службогонец"

Татяна Дончева пропуска Избори 2022, но вече "загрява" за 49 Народно събрание

"Движение 21" няма да се регистрира нито самостоятелно, нито в коалиция

"Раковски" 134 ще е новият "дом" на Европейската прокуратура

Крум Зарков е предложил сградата за делегираните прокурори