Даниел Вълчев: Борисов не е собственик на акциите на "Левски" Снимка: © Facebook

Проф. Даниел Вълчев, който е бивш вицепремиер и бивш министър на образованието, каза, че трябва да има по-ясни правила как се финансира българският спорт, и в частност, футболът. Коментарът му в „Денят започва“ по БНТ бе предизвикан от сагата с акциите на „Левски“, които бяха джиросани от бизнесмена Васил Божков към премиера Бойко Борисов, но той не ги прие. Според Вълчев министър-председателят в момента не е собственик на ценните книжа.

"По отношение на собствеността върху акциите от капитала на "Левски" се изказаха всякакви мнения, включително и откровено глупави и некомпетентни. По отношение на прехвърлянето на поименни акции - налични, какъвто е случаят, има едно несъвършентство в закона. Джирото е уредено традиционно, още преди Търговския закон, като едностранна сделка. Съдебната практика е преодоляла тези разбирания. В този смисъл, г-н Борисов не е собственик на акциите“, каза проф. Вълчев.

„Г-н Божков можеше да ги прехвърли на г-н Борисов и да го сподели на 1 януари, а тогава да се окаже, че Борисов не ги е декларирал. За да защитиш онзи, който не е знаел, най-правилно би било джирото да бъде двустранна сделка – онзи, който получава собствеността, трябва да се съгласи“, каза проф. Вълчев.

„Намира се един богат човек с ясен или неясен бизнес, на него му се вменява, къде доброволно, къде - не, да поеме финансирането на съотвентия отбор, след което държавата му се отблагодарява било с обществени поръчки, било с някакъв вид по-леко кредитиране. Това е едно нетрайно положение и в този смисъл трябва да има много по-ясни правила за финансирането на българския спорт“, смята деканът на Юридическия факултет към СУ.

Проф. Вълчев коментира и темата с есемесите, които Васил Божков публикува и твърди, че са от разговори с финансовия министър Владислав Горанов.

„Това не са мои теми. Много съм далеч от това. За хазартния бизнес съм изразявал позицията си. Трябва да сме наясно, че хазартът е едно зло. Ако държавата иска да поддържа хазарт, тя има два начина да го направи. Или териториално да го изнесе, например във Видинска област – да направим един Лас Вегас там. Другата възможност е, както в Германия или в други държави, той да стане държавен. Това е положение, което сериозните държави не си го позволяват.

Както знаете, извънредното положение в България падна на 13 май, но страната остана в извънредна епидемиологична обстановка. Според бившият министър на образованието, хората са много объркани от случващото се.

"Всеки ден формално се дава информация, има различни мнения за това колко е опасен, в интернет сме заливани с мнения на компетентни хора. Същото е положението с числата. Нямаме разумен отговор колко точно са заболелите в България. Защото тестове се правят в различно количество и като правиш повече тестове, ще имаш повече случаи. Ако видите графиките на отделните държави, ще видите, че протоколите за оздравелите са много различни. При нас един заболял се счита за оздравял след над 30 и няколко дни. Не казвам, че тези числа не са верни, но казвам, че има много голям хаос. Надявам се, че ако тази работа позатихне, цялата Световна здравна организация ще се замени с един по-нормален орган", каза той.

"Българското правителство действа като всички правителства – подтиквано е от страх, че ще е обвинено, че оставя хората да умрат. От друга страна, това е повод да кажат: „Под наше ръководство всички ние се борим с природата“. Допускам, че те просто гледат какво става в ЕС", каза Вълчев.

Както знаете, управляващите постановиха по-ниско ДДС – 9%, върху хотелиерството, ресторантьорството и книгоиздаването. Според Вълчев това е надпревара на лобита и нищо няма да се получи от подобна мярка.

„Това, което не ми допада, е, че няма ясна информация за това какво се случва, но и че има една надпревара на лобита. Хората от развлекателния бизнес са засегнати, отидоха, тръшнаха се на премиера и той каза - 9% ДДС за вас. Тръшнаха се и хората от моловете и той каза – отваряме ги. От това нищо няма да излезе. Чакат обществото да втаса и другите сектори да се надигнат. Тогава да кажат – ще има една ставка, ще ви компенсираме по други начини. И според мен това е правилното“, каза той.

„В момента висшите училища са затворени. Ще трябва да организираме сесия, държавни изпити, студентска кампания. Някак тези неща не са ли по-важни от моловете?“, попита риторично проф. Вълчев.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Великобритания подготвя по-строг визов режим, за да намали броя на имигрантите

Британското правителство обяви нов план, с който цели да намали броя на мигрантите

19:24 - 04.12.2023
Важно днес

ЕК "внимателно" проверява твърденията за това дали "Лукойл" нарушава руските санкции

Отчетен е огромен ръст на движението на стоки с двойна употреба от и към Русия през България

18:17 - 04.12.2023
Култура

Артисти искат оставката на директора на фонд "Култура" заради дело срещу творческа организация

Над 80 твори настояват за оставката на Сава Драгунчев от поста на директор на НФК

17:55 - 04.12.2023
Важно днес

Илхан Кючюк участва в протест срещу австрийското вето за Шенген във Виена

Български и румънски евродепутати с демонстрация пред министерството на външните работи

16:51 - 04.12.2023
Живот

Сюзан Сарандън се извини за изказване, насочено към евреите в САЩ

77-годишната актриса е известна с активизма си за прогресивни и леви каузи. Тя беше против войната в Ирак, критик е на Тръмп

16:41 - 04.12.2023
Важно днес

Делото срещу Иван Портних за Варненското езеро влиза в съда

Скандалите около замърсяването на Варненското езеро продължават с години

16:19 - 04.12.2023
Живот

Термин на Gen Z поколението стана думата на 2023 г. след нашумяло видео с Том Холанд

Думата на 2023 г. на Оксфордския речник идва от младежките среди в TikTok

15:45 - 04.12.2023
Европейски дневници

50% от фактурите се плащат твърде късно - ако изобщо се платят. ЕС иска срокът да е 30 дни

Нова регулация ще въведе по-сериозен контрол на забавените плащания

15:20 - 04.12.2023