Даниела Талева, която ще разследва Борислав Сарафов, встъпи в длъжност Снимка: © Getty Images

Съдия Даниела Талева встъпи в длъжност като специален прокурор, за да започне да разглежда сигналите срещу Борислав Сарафов и да прецени дали има данни за извършени от него престъпления.

  • Талева беше избрана след промените в Закона за съдебната власт и НПК, с които за първи път се създаде ясна процедура за търсене на наказателна отговорност на главния прокурор.
  • Тя беше в списък с 22 съдии - доброволци да се заемат с ключовите казуси, но встъпването ѝ в длъжност се забави с няколко месеца заради спорове около законовите поправки между ВСС и Народното събрание.

Новият спецпрокурор предупреди, че няма да позволи да ѝ се оказва натиск, докато се занимава с разследванията.

"Надявам се хората, които са по високите етажи на властта в тази държава, да проявяват здрав разум и морал и никой да не си позволява подобно нещо", казва тя, цитирана от БТА.

Тя ще работи с двама сътрудници от администрацията на прокуратурата и трима полицаи от ГДБОП, които ще бъдат отделени към нейния офис.

В актуалния списък на ВКС се вижда, че има общо 56 сигнала, които са внесени както срещу Борислав Сарафов, така и срещу Иван Гешев.

Първият от тях е от 7 юни - още преди тогавашният шеф на Следствието да бъде избран за и.ф. главен прокурор. Подаден е по сигнал на тогавашния ръководител на пресцентъра на прокуратурата Веселин Иванов по повод разследването в "Биволъ" за съмнителни имотни сделки на семейството на Борислав Сарафов.

Още няколко сигнала са пуснати срещу него, включително във връзка с разследването срещу избягалия бивш следовател Петьо Петров - Еврото за мащабната корупционна схема, известна от казуса "Осемте джуджета".

Голяма част от останалите сигнали са за предполагаеми престъпления на Иван Гешев - всички те са пренасочени към Софийската градска прокуратура, за да се разгледат по обичайния ред, след като бившият главен прокурор вече не е магистрат.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Хакери препродадоха билети за турнето на Тейлър Суифт в Европа

Колко сигурни са билетите на Eventim

20:11 - 07.05.2024
Важно днес

Коя е Ива Иванова - новата изпълнителна директорка на фонд "Земеделие"?

Досегашният шеф на фонда стана служебен министър на земеделието

18:57 - 07.05.2024
Кино и сериали

Истинската история зад войната на зърнените закуски в „Unfrosted"

Конкуренцията между Kellog и Post е сравнявана с тази на Ford и General Motors

17:55 - 07.05.2024