Масивният теч на газ от "Северен поток" е умишлен саботаж . ЦРУ е предупредило Берлин още лятото Снимка: © Getty Images

Едновременната авария на двата руски газопровода "Северен поток" 1 и 2 доведоха до версия за евентуален саботаж срещу съоръженията. Междувременно "Шпигел" пише, че Съединените щати са предупредили германското правителство преди седмици за възможни атаки срещу газопроводи в Балтийско море, позовавайки се на данни на ЦРУ. Според медията, преобладаващото мнение в немското правителство в момента е, че става дума за умишлена манипулация на съоръжението. В понеделник стана известно, че е имало огромен спад на налягането и в двата газопровода. Вече е ясно, че от тръбопроводите изтича газ в големи количества.

Датските и шведските власти издадоха ограничителни заповеди за мореплаване в района, в който подводните тръби на "Северен поток" са започнали да изпускат газ в морето.

Два от пробивите са на по-стария газопровод до Германия, те са установени североизточно от Борнхолм. "Северен поток 2", който така и не беше пуснат в реална експлоатация, е аварирал на юг от плажа Дуеоде на острова.

Мястото на пробивите по двата тръбопровода Северен поток

Междувременно Шведската национална сеизмична мрежа съобщи, че са засечени две подводни експлозии в понеделник - първата с магнитут от 1.9 е установена малко след 2 ч. местно време в района на аварията на "Северен поток 2", а втората - с магнитут от 2.3 около 19 ч. местно време на 26 септември в района на пробива на другия руски газопровод.

Кадри на датското Министерство на отбраната показват какво представлява изтичането край Борнхолм.

"Прекалено рано е да се направят изводи, но това е извънредна ситуация. Има три теча и е трудно да си представим, че става дума за случайност", казва датският премиер Мете Фредериксен пред журналисти.

В момента тя се намира в Полша, където се проведе церемонията по откриване на Балтийския тръбопровод - нов маршрут, който ще пренася норвежки газ до Полша и Дания.

Премиерът на Полша Матеуш Моравиецки определи случилото се със "Северен поток" като акт на саботаж, който е пореден елемент от ескалацията на напрежението в Украйна.

ЕК съобщи, че наблюдава внимателно какво се случва с аварията на газопровода, макар че тя няма отражение върху доставките на гориво за Европа - още в началото на месеца Русия прекъсна изцяло подаването на газ по формални технически причини.

Глобалните подводни мрежи са изключително важни както за енергийните доставки, така и и за стабилността на интернет връзките, тъй като там е разположена основната инфраструктура. На дъното на Балтийско море и в Атлантическия океан има критична инфраструктура.

Инцидентът при тръбопроводите "Северен поток" показва, че опасността от чужда намеса може да е била подценена - вероятно е имало причина руските подводници или военни кораби да прекарат толкова дълго време в района на интернет инфраструктурата, пише германското издание.

Според кръгове, свързани със службите, които "Шпигел" цитира, подобно умишлено компрометиране на газопровод може да се очаква само от държавен актьор. Хипотезата е, че са ползвани водолази или мини-подводница, за да е възможно инсталиралите на взривни устройства или на малки мини върху тръбите. Тръбите са положени на между 70 м. и 80 м. дълбочина, а конструкцията им е от стомана и бетон.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Vivacom е единственият телеком у нас, който предлага обаждания през WiFi в целия ЕС

След актуализацията на iOS 17 вече и всички iPhone модели с тази версия подържат услугата

18:45 - 21.09.2023

Линда Еванджелиста сподели, че е била малтретирана от бившия си съпруг по време на 5-годишния им брак

Бившият ѝ съпруг Жералд Мари не посягал към лицето ѝ, защото знаел, че то е "източник на пари"

18:05 - 21.09.2023

Деца на 9 и 11 г. откраднаха кола и катастрофираха край Монтана

11-годишното момче е седнало зад волана

17:48 - 21.09.2023

Петима са вече българите, обвинени в руски шпионаж от Великобритания

Британската прокуратура повдига обвинения срещу петима души, заподозрени в шпионаж

17:03 - 21.09.2023

"Като епизод от Black Mirror": Какво знаем за мозъчните импланти на Neuralink?

Когато научната фантастика започне да се превръща в реалност

16:59 - 21.09.2023

България ще експулсира настоятеля на Руската църква в София. Митрофанова се оплака пред ТАСС

Архимандрит Васиан беше уличен в руски шпионаж в Северна Македония

15:20 - 21.09.2023

Kaufland България с най-много отличия на Career Show Awards 2023

Компанията получи злато за стратегията си за баланс работа-личен живот и за постиженията на екип „Подбор“

15:04 - 21.09.2023