Данните от черната кутия на падналия МиГ-29 потвърждават версията на "Военна полиция": Загуба на ориентация от екипажа

Записите от черната кутия на падналия край Шабла самолет на ВВС са потвърдили версията за катастрофата с майор Валентин Терзиев, изнесена от „Военна полиция“. Става въпрос за загуба на пространствена ориентация от екипажа при нощни полети над море.

Това обяви служебният министър на отбраната Георги Панайотов пред БНТ, след като данните от черната кутия са били снети „до последната секунда“ в Русия. „Ясни са всички параметри - траектория, действия на пилота, курс, позиция във въздуха", поясни Панайотов.

Майор Терзиев загина при изпълнение на тренировъчна задача по време на учението „Шабла 2021“. Полетът му беше след полунощ на 9 юни, като самолетът изчезна от радарите след успешно изпълнена мисия – поразяване на мишена.

Панайотов заяви, че никога не е твърдял, че инцидентът е станал заради човешка грешка. „Загубата на ориентация не е толкова лесно за обяснение състояние, тя е нещо специфично. Имало е и вторична причина - на земята нещата е можело да се направят по по-добър начин“, заяви той.

В доклада на „Военна полиция“ от месец юли се посочва, че една от съпътстващите причини е „неправилна оценка на риска от групата за бойно управление и ръководството на стрелбите“. Атаката по мишената е продължила, въпреки че скоростта ѝ на падане се е увеличила. „Това неминуемо води до повишаване динамиката на сближение и възможен дефицит от височина и време за безопасно излизане от атака“, констатираха разследващите.

"Ясно е кой е бил командващ, но само прокуратурата може да съобщи подробности, това не е в моята юрисдикция“, посочи Панайотов. Разследването на Военно-окръжна прокуратура – София продължава.

„Категорично се отрича, че самолетът е свален или е взривен. Самолетът е бил в техническа изправност. Отрича се всякаква версия за атака, за ракета“, каза още министърът.

Според него снемането на данните от черната кутия се е забавило, защото имаше скъсан лентов кабел, който трябваше да бъде поправен от фирмата производител, намираща се в Русия.

„Лабораторията им е секретна, първо тя извършваше проучвания, после беше изпратен български екип – от ВВС и „Военна полиция“. Потвърждават се заключенията на доклада на „Военна полиция“. Аз настоях да бъдат публикувани“, заяви Панайотов.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

НС направи важни крачки към приемане на еврото и взе решение за ускоряване на процеса

Парламентът постави като цел 1 юли 2025 г. за приемане на еврото у нас

17:56 - 26.07.2024
Технологии

Vivacom навлиза ударно в света на гейминга с турнира „Game ON“

Популярни геймъри, техните фенове и специални гост-звезди влизат заедно в епичен сблъсък за награда от 15 000 лева

17:46 - 26.07.2024
Важно днес

Русия арестува бивш зам.-министър на отбраната и го обвини в корупция

Офицерът е един от най-дълго служилите служители в областта на руската отбраната.

17:25 - 26.07.2024
Важно днес

МОН предлага две по-дълги ваканции за учениците

МОН с предложение за ваканциите и неучебните дни през учебната 2024/25 г.

15:28 - 26.07.2024