Данните от черната кутия на падналия МиГ-29 потвърждават версията на "Военна полиция": Загуба на ориентация от екипажа

Записите от черната кутия на падналия край Шабла самолет на ВВС са потвърдили версията за катастрофата с майор Валентин Терзиев, изнесена от „Военна полиция“. Става въпрос за загуба на пространствена ориентация от екипажа при нощни полети над море.

Това обяви служебният министър на отбраната Георги Панайотов пред БНТ, след като данните от черната кутия са били снети „до последната секунда“ в Русия. „Ясни са всички параметри - траектория, действия на пилота, курс, позиция във въздуха", поясни Панайотов.

Майор Терзиев загина при изпълнение на тренировъчна задача по време на учението „Шабла 2021“. Полетът му беше след полунощ на 9 юни, като самолетът изчезна от радарите след успешно изпълнена мисия – поразяване на мишена.

Панайотов заяви, че никога не е твърдял, че инцидентът е станал заради човешка грешка. „Загубата на ориентация не е толкова лесно за обяснение състояние, тя е нещо специфично. Имало е и вторична причина - на земята нещата е можело да се направят по по-добър начин“, заяви той.

В доклада на „Военна полиция“ от месец юли се посочва, че една от съпътстващите причини е „неправилна оценка на риска от групата за бойно управление и ръководството на стрелбите“. Атаката по мишената е продължила, въпреки че скоростта ѝ на падане се е увеличила. „Това неминуемо води до повишаване динамиката на сближение и възможен дефицит от височина и време за безопасно излизане от атака“, констатираха разследващите.

"Ясно е кой е бил командващ, но само прокуратурата може да съобщи подробности, това не е в моята юрисдикция“, посочи Панайотов. Разследването на Военно-окръжна прокуратура – София продължава.

„Категорично се отрича, че самолетът е свален или е взривен. Самолетът е бил в техническа изправност. Отрича се всякаква версия за атака, за ракета“, каза още министърът.

Според него снемането на данните от черната кутия се е забавило, защото имаше скъсан лентов кабел, който трябваше да бъде поправен от фирмата производител, намираща се в Русия.

„Лабораторията им е секретна, първо тя извършваше проучвания, после беше изпратен български екип – от ВВС и „Военна полиция“. Потвърждават се заключенията на доклада на „Военна полиция“. Аз настоях да бъдат публикувани“, заяви Панайотов.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Млада България

Двете лица на Gen Z в България: Какво отличава тийновете от останалите младежи

Всичко е в полза на младите, но социалният и финансовият им статут са пречка

12:31 - 25.04.2024
Важно днес

И в СЕМ ще има ротация: Наплатанова и Велева поемат временно председателство (Обновена)

Габриела Наплатанова и Симона Велева са двете предложения за нов председател на СЕМ

11:04 - 25.04.2024
Важно днес

Борисов и Пеевски в синхрон видяха нова коалиция в парламента

Повод стана предложението за отстраняването на Росен Желязков

10:02 - 25.04.2024
Важно днес

Цензура или скъп хонорар? За какво е последният медиен скандал в Италия

Италиански писател обвинява RAI и Джорджа Мелони, тя пусна спорната му реч във фейсбук

08:19 - 25.04.2024
Важно днес

Могат ли испанските крайнодесни да свалят премиера Санчес с компромат срещу жена му

Педро Санчес временно спира да изпълнява публичните си задължения

07:25 - 25.04.2024
Важно днес

Кандидатът на опозиционната ВМР0-ДПМНЕ с най-много гласове на президентските избори в Северна Македония (Обновена на 25 април)

Първите резултатите сочат около 100 хил. гласа разлика между първите двама

22:24 - 24.04.2024