Основната версия за катастрофата с МиГ-29, при която загина майор Валентин Терзиев от ВВС, е "загуба на пространствена ориентация от екипажа при нощни полети над море". Това е констатацията на „Военна полиция“, публикувана в доклад от 14 юли.

Майор Терзиев загина при изпълнение на тренировъчна задача по време на учението „Шабла 2021“. Полетът му беше след полунощ на 9 юни, като самолетът изчезна от радарите след успешно изпълнена мисия – поразяване на мишена.

В доклада на „Военна полиция“ пише, че са разгледани още две версии – отказ на техниката и повреда от осколки от изстреляната от самолета ракета. Те са били отхвърлени като „малко вероятни“ след направен анализ.

Като непосредствена причина за катастрофата е определена срещата на машината с водната повърхност. Една от съпътстващите причини е неправилна оценка на риска от групата за бойно управление и ръководството на стрелбите, от продължаване на насочването за сближение и атака при положение, че скоростта на падане на мишената СПМ-100 се е увеличила. Това неминуемо води до повишаване динамиката на сближение и възможен дефицит от височина и време за безопасно излизане от атака.

Друга от съпътстващите причини са особености на полетите над море нощем, характеризиращи се с липса на визуални ориентири извън кабината на самолета и необходимост от пилотиране само по прибори.

Като трета точка от „Военна полиция“ посочват „неправилно разпределение на вниманието преди предприемане на маньовъра за излизане от атака“.

"В 00:40:03ч пилотът иска разрешение за работа (в този момент самолетът се намира на височина 1800 м със скорост 961км/ч), получава го в 00:40:09ч (в този момент изтребителят е на височина 1585 м със скорост 944км/ч) и извършва пуск на ракетата в 00:40:13ч (в този момент изтребителят се намира на височина 1433м със скорост 948км/ч)", пишат проверяващите. "В 00:40:16ч пилотът на изтребителя докладва „Ракетата сходи, излизам надясно” (в този момент изтребителят се намира на височина 1310м със скорост 948км/ч)".

В документа пише още, че в 00:40:19 ч. от ръководител полет „Бойно Управление“ подават команда „Излизай надясно с 270 и изключи „Главен”. Седем секунди след пуска на ракетата, целта е поразена (00:40:20ч), а последната регистрирана реплика от екипажа е в 00:40:25ч „Главен....”, което вероятно е началото на стандартния доклад за изключване на главния включвател на системите за управление на въоръжението и за нормалната работа на двигателите. След това връзката с екипажа е изгубена, отметката от самолета изчезва от екраните на радарите, а по данни от системата - самолетът среща водната повърхност в 00:40:29 ч.

Министърът на отбраната Георги Панайотов има готовност да предостави изготвения доклад от „Военна полиция“ на прокуратурата, която продължава разследването по реда на Наказателно-процесуалния кодекс. До 3 - 4 седмици предстои да бъде снет и записът от т.нар. черна кутия в специализирана лаборатория на производителя в Руската федерация, пишат от МО.

Предприети са били „необходимите мерки за недопускане на аварийни ситуации“ и се възстановява плановата летателна дейност на изтребителната авиация.


Съпругата на загиналия майор Терзиев: Виждам грешка на ръководен пост, виновниците са повече от един


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Делян Пеевски получи бустерна доза от медсестрата на Борисов

"Категорично подкрепяме ваксинацията"

Ефектът на Covid-сертификата: Как ваксинирането се ускори за един ден

21 октомври е довел до почти 4-кратно увеличение на поставените дози ваксини

Иван Костов: Партиите са в плен на зловреден популизъм за Covid-мерките

"При това положение трябваше твърдо да се затвори всичко, за да продължат учениците да ходят на училище"

Кацаров след призивите за оставка: Налагам Covid-сертификата, за да спася животи - няма алтернатива

"Правя го с нежелание, но да сте чули тези, които искат оставката ми, да са предложили алтернатива?"

Всички са против покупката на "Нюкасъл" от принц Бин Салман: "Какво ли си мисли вдовицата на Хашоги"

Политици, организации и клубове протестират, феновете на тима се радват

Хората не са луди, политиците са некадърни

Ваксинационната кампания най-после помръдна от дъното - но не заради малодушието на партийните лидери

Прокуратурата разследва кой е авторът на снимката „Pi Ar Sevi Boiko”

Държавното обвинение разследва човека, който засне Гешев да си пише със Севделина Арнаудова - заплашен е със затвор или глоба