ДАНС описа инструментите на Русия за атака срещу сигурността на България Снимка: © Getty Images

Агресията на Русия срещу Украйна и зловредните хибридни кампании на Москва са основен ерозиращ фактор за сигурността в България и региона. Това е изводът от годишния доклад на ДАНС за 2023 г.

"Постоянен е стремежът на Москва за подкопаване единството и възпрепятстване разширяването на НАТО, като за целта прилага хибриден подход, в т.ч. чрез инструментализиране на приятелски настроени трети страни (т.нар. проксита), информационни операции, кибер активности, специални служби, икономически и културни зависимости, миграционни канали, индуциране на продоволствена несигурност", се казва в доклада на контраразузнаването.

Без да посочва конкретно чуждо разузнаване, ДАНС съобщава, че "През 2023 г. нараства ролята на специалните служби в рамките на хибридния инструментариум за въздействие на българска територия. Приоритетните им цели остават влияние върху процеса на вземане на политически решения у нас, както и създаване на позиции за придобиване на информация на централно и местно ниво".

В доклада не се споменават никакви вътрешнополитически играчи, за които да има данни за активност по поръчка на руската държава.

Китай е идентифициран като "системно предизвикателство за евроатлантическата сигурност".

Какво още показват данните на ДАНС:

Поведението на Русия генерира нарастващи заплахи за глобалната сигурност, включително възможна агресия към други страни и реторика за използване на ядрено оръжие. Русия се фокусира върху укрепване на стратегическите отношения с Иран, Китай и Северна Корея, и се стреми да подкопае единството и разширяването на НАТО​​.

Бойните действия в Украйна имат комплексно негативно отражение върху Черноморския регион, включително по отношение на екологичната сигурност, транспорта и инвестиционния климат.

Провежданите от Русия военноморски учения възпрепятстват свободата на корабоплаване и въздухоплаване в Черно море, включително в българската изключителна икономическа зона​​.

В доклада на ДАНС са описани и действията, които са приложени срещу зловредни активности на руски граждани в България.

  • В това число попадат експулсираните свещеници от Руската църква в София, които "опитват да окажат въздействие върху обществено-политическите процеси в полза на руските геополитически интереси". В групата влиза и Александър Гацак - мъж с журналистическа акредитация, който също беше експулсиран от България през ноември 2023.
  • Още няколко руснаци са поставени под различни санкции заради шпионска или друга престъпна дейност на българска територия.
  • Отчетена е и съвместна операция между ДАНС и МВР, при която е задържана организирана престъпна група, ръководена от руски граждани, за нерегламентиран износ за Русия на стоки с двойна употреба, предназначени за руски специални части, воюващи на територията на Украйна​​.
  • По данни на ДАНС за извършени престъпления против мира и човечеството на територията на Украйна от членове на руската частна военна компания „Вагнер“, Софийската градска прокуратура е образувала прокурорска преписка.

Сред мерките за преодоляване на руското влияние в българската ядрена енергетика през 2023 г. са прекратяването на проекта за АЕЦ "Белене", активизиране на плановете за изграждане на ядрена мощност по алтернативна технология и стартиране на процеса по лицензиране на ново ядрено гориво за 5-ти блок на АЕЦ "Козлодуй"​​.

„За понижаване на цените и привличане на нови вносители е предприето поемане на контрол от държавата на нефтения терминал „Росенец“ и съкращаване на сроковете на предоставените на страната ни дерогации за внос на руски суров петрол и износ на преработените от него нефтопродукти", се казва още в доклада.

Русия често съчетава военните си операции с киберпосегателства за злонамерено въздействие върху държавното управление на Украйна, енергетиката, транспорта и други критични сектори. Подкрепящи хакерски групи също се стремят да дестабилизират държави и организации, подпомагащи Украйна​​, съобщава още ДАНС в годишния си доклад.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

"Алфа Рисърч": Заявката за правителство мобилизира твърдото ядро на ГЕРБ

Седем партии влизат в 51-вия парламент, ДПС-Пеевски е близо до ДПС-Доган

08:08 - 24.10.2024