ДАНС сезира прокуратурата заради меморандума с Gemcorp, ПП приветстваха проверката

Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС) е сезирала прокуратурата за събрани данни по случая с меморандума за партньорство в областта на енергетиката между "Gemcorp" и държавата. Това става ясно от отговор на институцията, изпратен до представителката на ГЕРБ Десислава Трифонова.

На свой ред самата агенция е била сезирана за случая от депутати на ГЕРБ.

"След извършена проверка от съответните органи на Агенцията получените резултати са обективирани в писмена справка, която е предоставена на органите на Върховна касационна прокуратура, ведно със събраните по случая материали", посочват от ДАНС без да предоставя повече детайли.

След получения сигнал следва прокуратурата да назначи проверка и да прецени дали има доказателства за евентуално извършено престъпление.

През март 2022 г. по времето на кабинета "Петков" държавата сключи меморандум с Gemcorp. Компанията,, ръководена от Атанас Бостанджиев, трябваше да бъде финансов партньор на американската IP3 при евентуални намерения за инвестиции в енергетиката на България.

Дни след подписването на меморандума обаче бяха повдигнати въпроси за намеренията на компанията и предполагаемо руско участие във фирмата, включително на руския олигарх Алберт Адволян. Тогавашната опозиция в парламента в лицето на ГЕРБ подложи управляващите на редица атаки и правителството на Кирил Петков взе решение да прекрати договора още на 20 юли.

От "Продължаваме промяната" твърдят, че около документа няма никакъв проблем, защото той има необвързващ характер.

От партията коментираха новината за сигнала на ДАНС, като приветстваха прокуратурата да проверява всички подадени сигнали, в това число и прекратени без претенции необвързващи меморандуми.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Д-р Благомир Здравков: Епидемия от коклюш може да се преодолее с ваксинация

При-най малките бебета симптомите на болестта може да не са кашлица

10:07 - 21.04.2024
Важно днес

Казусът Благовест Георгиев: Може ли Столичният общинският съвет да изключи съветник?

В началото на април Георгиев участва в пътен инцидент, а впоследствие се опита да избяга от местопроизшествието.

16:23 - 20.04.2024