ДАНС ще проверява как Руската църква е прехвърлена на посолството

Прокуратурата е прехвърлила на ДАНС отговорността да провери как Руската църква в София е станала собственост на посолството на Русия.

Проверени ще бъдат документи от Агенция по вписванията, Държавния архив, Столичната община и от Българската православна църква.

Това става ясно, след като ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС сезираха Борислав Сарафов по казуса. Сигнал до прокуратурата е постъпил и от движение "БОЕЦ".

"Ние, като прокуратура, ще се запознаем с документите, които са дали право на собственост и е издаден съответен акт от нотариус. Ще поискаме и документи относно каноните на нашата църква по отношение на служенето в този храм и спирането на достъпа на вярващи", съобщава градският прокурор на София Илияна Кирилова.

От думите ѝ не става ясно дали проверката на ДАНС ще стигне и до търсене на обяснения от страна на руския посланик Елеонора Митрофанова, която всъщност стопанисва имота.

Малко по-рано журналистът Генка Шикерова от "Свободна Европа" публикува оригиналния крепостен акт и протоколи от заседанието, на което Столичната община се съгласява да дари терена за изграждане на храм на Руското посолство още в края на 19 век.

Решението е взето още през 1882 г. - четири години след Освобождението и малко преди Русия да се противопостави на българското Съединение, след което къса дипломатически отношения с България.

Чак 16 години по-късно - след като дипломатическите отношения пак са възстановени, е издаден крепостният акт за прехвърляне на имота - на 7 ноември 1898 г.

Теренът, на който е построена църквата, се е намирал срещу сградата на тогавашното Руско посолство. То е отправило искане да се преотстъпи земята, а през 1882 г. кметът на София Иван Хаджигенов внася предложението в градско-общинския съвет.

Агенцията по вписванията формално потвърди, че през 1997 г. Посолството на Русия е получило нотариален акт за собственост на имота по дарение като правоприемник на руската имперска власт.

Веднага след това обаче Министерството на правосъдието направи уговорка, че "уcтaнoвявaнeтo нa coбcтвeнocттa въpxy pycĸaтa цъpĸвa изиcĸвa зaдълбoчeнa пpoвepĸa, aнaлиз нa нopмaтивнa ypeдбa и дoĸyмeнти, нaxoдящи ce и извън Aгeнция пo впиcвaниятa".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

ЦСКА отново победи "Левски"

18:29 - 27.04.2024
Важно днес

Шествия на агитките на "Левски" и ЦСКА ще затруднят движението в София

Очаква се кръстовището на Орлов мост да бъде затворено за кратко около 15:15 - 16:00 ч.

12:33 - 27.04.2024
Важно днес

Русия атакува украинската енергетика в три области

Ударени са четири топлоелектрически централи

11:06 - 27.04.2024
GEN Z дневници

Vol. 19: Кой изобщо слуша Тейлър Суифт, гълъб в парламента, сбогом "Ема Стоун"

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на Gen Z поколението в "Булевард България"?

10:22 - 27.04.2024